2009. szeptember 25.

Európa ránk figyel

Örömünnep, hirdette a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény műsorának címe a Kossuth téri forgatagban. A Balance Moderntánc- és Néptánccsoport szeptember 19-i műsora közvetlenül a díjátadó-ünnepség előtt szórakoztatta a szép számú közönséget. Miközben a nagyszerű bemutatót néztük, már hallhattuk, hogy a díszkútnál gyülekező tömeg elindul a térre. Jászfényszaru Huszár Bandérium lovas huszárai vezették a menetet, őket követte a fábiánsebestyéni Desperado Művészeti Iskola mazsorettcsoportja, valamint Szentes Város Fúvószenekara. A vendégek sorát a Hunyadiak Örökében Hagyományőrzők zárták.

A magyar Himnusz elhangzása után, Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színművész szavalatát követően Victor Ruffy, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tiszteletbeli tagja mondta el beszédét.

- Csupán 4 év telt el azóta, hogy az Európa Tanács Szentes városának adományozta a Becsületzászlót. A mostani díj a város által indított kezdeményezések elismerésének kifejezése, és egyúttal elismerése annak is, hogy Szentes már jóval a rendszerváltás előtt, 1969-től kifejezte szándékát, hogy a szó legteljesebb értelmében európainak vallhassa magát. - mondta.

Victor Ruffy kitért arra, hogy történelme során Magyarország sokszor állt kelet és nyugat kereszttüzében, de a legkomorabb időszakokban sem tagadta meg szabadság iránti igényét. 1956 emlékezetes dátum számára és a generációjához tartozó emberek számára: az európai kontinens történelmének fordulópontja. - Nem feledjük, hogy a Magyarország és Ausztria között húzódó vasfüggöny lerombolása nélkül a berlini fal sem omlott volna le olyan hamar - hallhattuk, majd említést tett Szentes Európa-szerte kiterjedt testvérvárosi kapcsolatairól. A város számos érdemleges tevékenységét áttekintve kiemelte a különböző civil találkozókat, valamint a kulturális események és művészeti fesztiválok iránti igényt, melyek palettáján megtalálhatóak a táncos, zenei, képzőművészeti rendezvények, virágkötészeti és gasztronómiai események. Beszédében tiszteletre méltónak tartotta az iskolások személycsere-programjai érdekében, az egészség, az egészséges életmód témakörében tett erőfeszítéseket. Mint mondta, a város minden ténykedése harmóniában áll az Európa Tanács célkitűzéseivel.

- Egy állam erőssége azon mérhető le, hogy települései mennyire erősek, önállóak. A településeknek rendelkezniük kell azokkal a kompetenciákkal és eszközökkel, melyek konkrét problémák megoldásához szükségesek, mely problémák megoldásában gyakran magukra maradnak. Az Önök testvérvárosi kapcsolatai és kapcsolati rendszere rendkívül dinamikus módon járul hozzá az európaiság eszméjének erősítéséhez, az európai eszme fenntartásához.

Éljen a szabad Magyarország egy egységes Európában! Éljen Szentes városa! - mondta Victor Ruffy.

És akkor elérkezett a nagy pillanat: Victor Ruffy átadta az Európa-plakettet Szirbik Imre polgármesternek. A város első embere beszédében kitért arra, hogy nem egészen hét esztendő telt el azóta, amióta Európa először Szentesre figyelt, és ma Európa négy fokozatú kitüntetéseinek második legmagasabb díját nyerte el a város. Olyan elismerést, amelyhez egy esztendőben Európa 47 országából összesen tíz település juthat. Az Európa Plakettet olyan városok társaságában kaptuk meg, mint a spanyol San Sebastian az Atlanti-óceán partján, vagy az orosz Ogyessza a Fekete-tenger partján. Két széle Európának. Szentes 1949 óta a tizedik magyar település, akik ezt az elismerést magukénak tekinthetik.

- Az elmúlt napokban sokan megkérdezték tőlem: Szentes mivel érdemelte ki az elismerést? Mivel különb, mint a többi európai város? Semmivel. Tettük a dolgunkat nyitott magyar szívvel, az európai sokszínűség nyugodt bölcsességével, legjobb tudásunk szerint. S, ha erre Európa felfigyel, arra rendkívül büszkék vagyunk. Erőinket, amink van, azt nem forgácsoljuk szét, közös bölcsességgel a város fejlődésére fordítjuk. Természetesen mi sem vagyunk egyformák, sokféleképpen látjuk a világot, és sokféleképpen gondoljuk annak megvalósítását. De az alapvető tiszteletet, hogy feltételezzük egymásról azt, hogy a másik is jót akar, megadjuk. Várost építünk, a közös jövőt. Azt kívánom, hogy ez az elismerés adjon erőt, adjon hitet, hogy elvégezhessük azt, ami a feladatunk. Köszönöm Önöknek a mindennapi erőfeszítést, a munkát, köszönöm, hogy az elismerést mindannyiunk nevében átvehettem - fejezte be beszédét Szirbik Imre.

L. J.