XLI. évfolyam 24. szám

2009. június 19.

Malac, föld és élelmiszer a rászorulóknak

Már többen igénybe vették a néhány hónapja bevezetett szociális kölcsönt, sokan igénylésük kapcsán vissza nem térítendő adósságkezelési támogatásban részesültek. Az önkormányzat a már meglévők mellett - melyek között a lakáshitelesek megsegítésére is kidolgoztak lehetőségeket és a lakosokat a helyi termékek vásárlására is buzdították - most újszerű kezdeményezésekkel bővítik a szociális támogatási formákat. Beindul a szociális földprogram, mely két részből áll.

2009. június 19.

Nincs visszasajtolási kötelezettség

A szentesi országgyűlési képviselőtől indult a javaslat

Törőcsik Zoltán, Lencséné Szalontai Mária, Szirbik Imre, Móra József és Nagygál János a sajtótájékoztatónMódosította a parlament a vízgazdálkodási törvény azon rendelkezését, mely a kizárólag energetikai célra használt termálvíz meghatározó vízadó rétegekbe történő visszasajtolásáról rendelkezett. A törvényjavaslat beterjesztője Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő volt. A módosítás közel 100 termálkutat érint a Dél-Alföldön, Szentesen pedig a meglévő 32-ből, 24-25 aktívat.

2009. június 19.

Kigyulladt a szeméttelep

Hatalmas kiterjedésű tűzhöz riasztották a szentesi és csongrádi tűzoltókat június 18-án, csütörtökön a déli órákban. A régi szeméttelep északi oldalán keletkezett tűz nem magától gyulladt meg, hanem .... (majd ezt a hatóság emberei kiderítik, de egy személyt a rendőrség előállított).

A nagy kiterjedést elősegítette az enyhe déli szél, csakhogy a honvédségi lőszerraktár is ott van a közelben, ezért is vonultak ki nagy erőkkel a tűzoltók.

A lánglovagok megakadályozták a tűz továbbterjedését, így nem került veszélybe a tűz szomszédságában található Hajléktalan Szálló.

A tűz keletkezésének körülményeit a hatóság emberei vizsgálják, de az olvasók tanuljanak az esetből, hogy a nagy nyári melegben vigyázzunk az eldobott üvegekre, cigaretta csikkekre és a száraz aljnövényzetre.

(Forrás: Szentesi Mozaik)

2009. június 19.

Temetés után verekedtek

Néhány hete már robogóval is ellenőrzik rendőreink a város közrendjétTemetés után, egy halotti toron tört ki verekedés eddig még nem pontosan tisztázott körülmények között egy szentesi házban. A konfliktusnak egy komolyabb sérültje van, az orrcsontja tört be, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A sérülést okozó férfi ellen súlyos testi sértés miatt indult eljárás.

Előszigetelt ívidomokat loptak el egy bekerített munkaterületről ismeretlen tettesek még az elmúlt hétvégét megelőzően. A Kossuth utcában történt bűncselekmény 100 ezer forintos kárt okozott a tulajdonosoknak.

Két lezárt kerékpárt loptak el a tolvajok a múlt héten. Az egyik bringa, egy Pannónia Lady, a ligeti uszoda kerékpártárolójából tűnt el, egyszerűen levágták róla a lakatot. A másikat a buszpályaudvarnál zárták le, ezt is elvitték a tolvajok. Innen szinte minden héten tűnik el kerékpár, és az sem számít, hogy valaki lezárta-e vagy sem.

47 ezer forinttal és okiratokkal együtt loptak el egy pénztárcát a Penny áruházban néhány napja. A tárca tulajdonosa befejezte a vásárlást, majd a pénztárhoz vitte a kitöltött akciós szelvényt, miközben a pénztárcáját a pulton hagyta. Mire visszaért a pulthoz, ahol a kupont kitöltötte, már nem volt ott a tárca.

Kedd reggelre virradóra Nagynyomáson, egy bekerített mezőgazdasági területen levágták, és elvitték a villanyórát és a szivatytyút összekötő 65 méter hosszú kábelt, illetve egy 25 méteres köteget is.

Egy sötét színű személygépkocsit keres a rendőrség, amely június 9-én, 9 óra 30 perc körüli időben nekiütközött a Szűrszabó N. Imre utca 3. szám előtt álló Seat Toledo típusú személygépkocsinak. A balesetet követően a sötét autó, és annak sofőrje a helyszínről elhajtott. A rendőrség munkatársai kérik mindazon szemtanúk jelentkezését, akik látták a balesetet és érdemleges információkkal tudják segíteni a hatóság munkáját, tegyenek bejelentést a szentesi rendőrkapitányságon, akár személyesen, akár az 561-310-es telefonszámon.

H. V.

2009. június 19.

A Tisza nagykövete

Szentes is megállót jelentett

Szentes volt az egyik állomása Hidvégi-Üstös Pál útjának. A Tisza nagykövete május elsején indult Vásárosnaményból, 50 nap alatt lefutott Titelig, majd visszatért Vásárosnaményba. Útjának célja az volt, hogy az Együtt az élő Tiszáért program keretében a Tisza menti településekre elvigye azt a közös nyilatkozatot, amelynek aláírásával az önkormányzatok is kifejezhetik elkötelezettségüket a tiszai összefogás mellett. A nyilatkozatot Szentesen Szűcs Lajos alpolgármester vette át a polgármesteri hivatal előtt.

2009. június 19.

Az első szentesi telekkönyv megalkotója

130 éve hunyt el Kocsis Pál mérnök

Kocsis Pál nem tartozott a város kiemelkedő hírességei közé, de a lakosság érdekében végzett szorgos munkásságával mégis kiérdemelte, hogy sok évtizedes távolságból is megemlékezzünk róla.

Jobbágy családban született Szentesen 1812. december 17-én; apja Kocsis Mihály, édesanyja Vas Sára. Alsóbb iskoláit szülővárosában végezte, majd a Debreceni Református Kollégiumban folytatta tanulmányait, a szentesi református egyházközség ösztöndíjasaként. Teológiát, jogot és földmérést tanult. A magyaron kívül jártas volt a latin és a német nyelvben. Vizsgáinak teljesítése előtt 1837-39 között rektorként (tanítóként) működött a Szentesi Központi Református Népiskolában. 1841-ben Hódmezővásárhelyre került mérnökgyakornoknak. 1842/43-ban József főherceg magyaróvári, 1843 és 1847 között pedig a herceg Esterházy család alsó-lendvai uradalmában volt segédmérnök. Közben 1844-ben megszerezte a mérnöki diplomát. Különösen a határrendezési és a belvízmen-tesítési munkákban szerzett nagy gyakorlatot.

2009. június 19.

Családi nap

A Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából június 26-án, pénteken 14 és 18 óra között családi napot szervez a Szentesi Családsegítő Központ és Szentes Város Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma. A Pepita Macska Klubban, a Dózsa-háznál szabadtéren családi játékok és szabadidős programok várják a részvevőket, az épületben pedig kiállítást tekinthetnek meg a KEF eddigi munkájáról, illetve tanácsot.

2009. június 19.

Nálunk jártak a tűzoltók!

Az elmúlt héten a Koszta József Általános Iskolában az udvaron a gyerekek beszélgettek, fociztak. Egyszer csak bejött egy újfajta tűzoltó autó az udvarra és a tanár nénik az udvar végébe vezették a gyerekeket. Jön egy második, majd egy harmadik, végül a negyedik, a tűzoltók mentőautója. Az összes alsós és felső gyerek csak ámult-bámult, hogy miért jöttek ide. Az egyik járműből kiszállt Papp Dorián (3.C) apukája és elmagyarázta, hogy a tűzoltóverseny miatt jöttek ide, ahol iskolánk csapatai nyertek. Így jutalomból érkeztek hozzánk.

Persze az összes gyerek az első járműbe, a létrásba akart beszállni. Ketten a mentőautót akarták megnézni. Szinte mindenki felment a létrással. Két tanár nénit még a maximumra, 37 méter magasságra is felvittek és körülbelül 2 percig csak forogtak abban a magasságban. Szerintem kicsit féltek! A létráson a gyerekek tűzoltósisakot és egy övet is kaptak. A bemutató négy óráig tartott. Nagyon izgalmas volt! Reméljük jövőre is eljönnek!

Dallos Dániel (3.C)

2009. június 19.

Szegedre szállították a zsidókat

Évfordulónaptár - 2009.

210 éve, 1799. június 13-án Kiss Bálint református lelkész megtartotta bemutatkozó igehirdetését Szentesen. (Ettől kezdve 1853-ban bekövetkezett haláláig Szentesen szolgált.)

20 éve, 1989. június 14-én az MSZMP városi bizottságának kezdeményezésére közös tanácskozást tartottak a városban működő pártok és egyéb társadalmi szervezetek képviselői. Az első "szentesi kerekasztal" tárgyalásnál valamennyi meghívott szervezet képviseltette magát: MSZMP, Reformkör, SZEVISZ, Hazafias Népfront, szakszervezetek, MDF, Független Kisgazdapárt, Erdélyi Szövetség, Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége, Munkásőrök Baráti Köre, VEGA Békeklub. Közös álláspontot alakítottak ki többek között a lakosság tájékoztatásának fejlesztéséről. Ezzel összefüggésben kimondták, hogy a Szentesi Élet mielőbb váljon hetilappá, s adjon több hírt a helyi politikai eseményekről. Szó esett az ünnepek mikénti megtartásáról, s egyéb aktuális kérdésekről.

75 éve, 1934. június 15. Részlet a Szentesi Takarékpénztár helyzetjelentéséből, amelyet a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankhoz intézett: "A munkásság helyzete igen nehéznek látszik, és folyton rosszabbodik. A kereseti viszonyok igen roszszak, és a magasabb búzaár következményeképpen a liszt és kenyérárak felmentek. Az itteni munkásság táplálékának túlnyomó részét teszi ki a kenyér vagy tészta, és a szalonna. A mezőgazdasági munkások keresete is igen számottevően fog csökkenni azáltal, hogy a termés gyenge."

110 éve, 1899. június 16-án a Sima Ferenc ellen indított csőd következtében a nagy múltú, 1872-es alapítású Szentesi Lap megszűnt.

65 éve, 1944. június 16-án a gettóba zárt szentesi zsidókat elszállították a szegedi gyűjtőállomásra, a téglagyárba, a többieket munkaszolgálatra vitték. Többségük haláltáborokban vesztette életét. (Amik igazából nem léteztek, hanem számukra a munka egyenlő a halállal.)

110 éve, 1899. június 18-án a Szentesi Lap utódlapjaként megindult a Csongrád-megyei Ellenzék című újság. Kiadója Sima Ferencné, felelős szerkesztője Hollósy István, főszerkesztője Sima Ferenc.

Összeállította:
Labádi Lajos

2009. június 19.

Vendégszeretők a Gólyásházban

Kálmánné Szabó Erzsébet, Molnár Lívia és Kun Árpád az egyesület vezetőiMár beszámoltunk e hasábokon arról, hogy megalakult a Szentesi Vendégszeretet Egyesület. Székhelye: a Művészetek Háza, az úgynevezett "Gólyásház" a Petőfi Sándor u. 4. szám alatt. Az egyesület elnökévé Molnár Líviát választották, alelnökök: Kálmánné Szabó Erzsébet és Kun Árpád. Tagjai között vannak magánszemélyek, civil szervezetek és gazdasági társaságok.

2009. június 19.

Gyakorlatoztak a katonák

Már a Bevetési Irány 2009-re hangolnak

A szentesi tiszai gyakorló téren tartották az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében lévő 62. Lövészzászlóaljának harcjármű vízi vezetés kiképzését június első felében. A katonák a nyolckerekű harcjárműveken gyakoroltak. Elsajátították a BTR-80 harcjárművek technikai előkészítését a vízi átkeléshez, és gyakorolták az átkelést is a Tiszán.

- Ezek a harcjárművek napjainkban is korszerű eszközök, de vízi kiképzést több éve nem hajtottak végre velük az alegységek. Természetesen szükség van az állomány felkészítésére ezen feladatokra is, a meglévő képességek szinten tartására és továbbfejlesztésére, valamint az alkalmazási elvek összevetésére az újonnan megjelent követelményekkel, harcászati elvekkel - tájékoztatta lapunkat Csepregi Balázs.

2009. június 19.

Shell-kút nyílik a Tesconál

Június 17-én bezárt a szentesi Tesco melletti benzinkút, hogy hamarosan Shell töltőállomásként kibővült termék- és szolgáltatás-választékkal fogadja újra a vásárlókat.

A néhány nap múlva újranyíló benzinkút a kiváló minőségű Shell üzemanyagokat fogja forgalmazni a Tescónál megszokott alacsony áron. Az autósok a Shell V-Power prémium 95-ös benzinjét is tankolhatják majd, s elérhetőek lesznek a többi Shell-állomáson megszokott térítésmentes szolgáltatások is: a kiszolgálás tankoláskor, szélvédőmosás, keréknyomás- és folyadékszint-ellenőrzés, motorolaj és szélvédőmosó utántöltés. A Shell piacvezető SMART törzsvásárlói programja is a vásárlók rendelkezésére áll majd.

A megújult töltőállomás előreláthatóan június 22-től fogadja a vásárlókat.

2009. június 19.

Zárva a hivatal

A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján július 1-je a köztisztviselők napja munkaszüneti nap, így a polgármesteri hivatal jövő héten szerdán zárva tart.

2009. június 19.

Nagyvárad, a Holnap városa

Ezzel a címmel tartott előadást a városi könyvtárban dr. Szalay László főorvos, akiről többen tudják, hogy kötődik a Nagyváradhoz, de ez szavaiból is kiderült. A főorvos a Holnap városáról beszélt, és képekkel idézte fel annak a településnek a hangulatát, amelyhez egykoron pezsgő irodalmi élet fűződött.

A térségében régen főváros, metropolisz szerepet is betöltő Nagyvárad - amely egyébként királyok temetkezési helye is volt - fekvése több szempontból is kedvezőnek bizonyult az elmúlt századokban. Ott haladtak át a kereskedelmi útvonalak, kulturális szempontból pedig jellemző, hogy távol esett a német és szláv befolyástól, Párizs volt a mintaképe a városnak.

2009. június 19.

Tanulmányúton Madeirán

Dr. Mokbelné Bacsa Éva (balról a második) a tanulmányút egyik előadásánA CEDEFOP Alapítvány az oktatásban dolgozó vezetők, szakértők, intézményvezetők részére minden évben meghirdeti szakmai tanulmányutjait. Ezeket az utakat hazánkban a Tempus Közalapítvány koordinálja. A céljuk ezzel az, hogy az iskolák, intézmények ismerjék meg az európai projekteket, nyerjenek betekintést egymás munkájába. A pályázó több száz, közel 230-240 program közül választhat (nyelvoktatás, felnőtt képzés, tanárképzés, stb.) Dr. Mokbelné Bacsa Éva, a Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatóhelyettese másodszor pályázott. 2005-ben Svédországban vett részt egy speciális programban. (Mint megtudtuk, egy ember 3 évenként pályázhat.) Ez alkalommal Madeira szigetén egyhetes programban a portugál oktatási rendszert tanulmányozta a 12 országból érkező 16 résztvevő. Hazánkat egyedül a szentesi tanárnő képviselte.

2009. június 19.

Nyit a szabadtéri színház

Siker lehet A napsugár fiúk

Jövő héten újra megnyitja kapuit a nyári szabadtéri színház a volt megyeháza udvarán. A művelődési központ szervezésében idén a tavalyinál több program kerül a publikum elé, egészen pontosan tizenkettő, köztük musical, színdarab, könynyűzenei koncert, operett-slágerek.

Elsősorban szórakoztató jellegű előadásokat kínálnak a szervezők. Arra is törekedtek, hogy minél szélesebb közönségréteget csábítsanak a nézőtérre, beterveztek ingyenes előadásokat is. Var-róné Szabó Ildikó, a művelődési központ igazgatója a tavalyi sikert tűzte ki célul. Akkor 800 fős közönséggel zárt A padlás című musical, de a többi darab is jól ment, átlag 400 nézővel. Komolyabb érdeklődésre most is felkészültek, bár az udvar befogadóképessége legfeljebb a már említett 800 nézőre alkalmas, akkor már faltól-falig ültek az emberek.

2009. június 19.

Lóháton

Napjainkban egyre többet hallunk az állatoknak az ember életében betöltött jótékony hatásáról. Sok intézményben fejlesztenek sérült gyermekeket és felnőtteket képzett szakemberek állat-asszisztált terápiával, mely a kutyán, lovon, delfinen kívül házi kis kedvenceinket is magában foglalja. A Jó Úton-Lóháton Alapítvány szervezte az Állatterápiával a Fogyatékkal Élő Emberekért, az Európai Bizottság által támogatott projekt 3. találkozóját Szentesen.

A programban részt vevő partnerek május 28-június 1. között tartózkodtak városunkban, melyben szerepelt többek között speciális iskolai, gyermekotthoni látogatás, lovasterápia bemutató, melyek természetesen a projektben vállalt feladatok teljesítéséhez segítenek hozzá. Az érdeklődök figyelemmel kísérhetik munkánkat a http://euanimaltherapy.europole.org honlapon.

A koordinátor - Daniel Filipas, Esperando Egyesület - véleménye a rendezvényről:

Szentesen találkozott "Az állatterápiákkal a Fogyatékkal Élő Emberekért" című, az Európai Bizottság által támogatott projekt négy partnerszervezete Romániából, Olaszországból, Törökországból és Magyarországról. A program során azt akarjuk kideríteni, milyen állatokat használnak fejlesztésre és hogyan végzik e tevékenységet Európában illetve az egész világon. A szentesi projekt-találkozó a harmadik volt a munka során, de az első, ahol láthattunk egy igazán szakszerű bemutatót a témában.

A demonstráció, melyet a Jó Úton-Lóháton Alapítvány lovasterapeutája szervezett, kitűnő példája volt annak, ahogyan egy professzionális lovasterapeuta fejleszteni tud egy jól képzett, megfelelő vérmérsékletű lóval, segítve ezzel a sérült gyermekek integrációját. Mi több, ezek a gyerekek nem csak lovaglásban ügyesek, de igazi előadókká is válhatnak. Mi negyedszer voltunk Szentesen, s ezután is jönni fogunk, mert itt mindig kedves fogadtatással, vendégszeretettel találkozunk: egy nagyon helyes kis város, jó barátokkal - Emberek és Kajás, a ló! Láthattam partnereink arcán az ámulatot és a varázslatot Irén, a gyerekek és Kajás közös bemutatója alatt. Mindenki sokat tanulhatott belőle.

Köszönjük Irén! Köszönjük Szentes!

2009. június 19.

Marsallbot a tarsolyban

A megyei és országos tanulmányi versenyeken kiválóan szerepelt diákokat ünnepelték a konferencia és kulturális központ dísztermében a tanév végén.

Ahogyan előző évben, most is a pedagógusok köszöntése után egy héttel fogadta a diákokat a városvezetés. Az ok egyszerű: Bár hagyomány volt, hogy együtt jutalmazzuk őket, már nem férünk be, fogalmazta meg Szirbik Imre polgármester az ünnepségen. A város büszke a nevelőkre, akik a szürke hétköznapokon is áldozatos munkát végeznek, hogy minden fiatalból kihozzák a legjobbat, s a fiatalabbakra is, akikben ott van a tálentum, hangzott Szirbiktől. Azonban azt sem hagyta szó nélkül, hogy a tehetséget könnyű elherdálni, hozzá szorgalom is kell. Bár a munka nehéz, s nem mindig látni közben a célt, mégis érdemes küzdeni, a leendő marsallbotok már várják a fiatalokat, mondta a polgármester, utalva az asztalon lévő oklevelekre. A díjak átadását is ő kezdte. Az ünnepi eseményen - melyet a később díjazott Margaréta Citerazenekar előadása nyitotta - nem csak a tanulmányi versenyeken sikeresen szereplő tanulókat, de a felkészítő pedagógusokat is elismerésben részesítette az önkormányzat. Országos és megyei szintű helyesírási, népdaléneklési, szavaló, matematika és egyéb megmérettetéseken szépen helyt állt diákoknak szólt a taps ezen a délutánon: egyéni kategóriában 10 alsó és 30 felső tagozatosnak, a Lajtha László-zeneiskolából 24 művészpalántának és 16 középiskolásnak. Csapatban 14 általános iskolai közösség mellett a zeneiskola citerásait és az ütőhangszeres kamaracsoportot is díjazták. Középiskolás korcsoportban környezetvédelmi, kertészeti és tanirodai versenyen eredményes csapatokat is köszöntöttek.

D. J.

2009. június 19.

A molnárlány dala

Könyvhéten mindig találkozhat érdekes dolgokkal az olvasó. Neves szerzők, klasszikusok, könyvritkaságok, divatos írások kerülnek a vásárló elé. Idén - állítólag a válság miatt - szerényebb volt a választék. A szentesi érdeklődő mégis találhat kellemes meglepetést. Városunkat is érintő kiadványt vehet kezébe.

Él közöttünk egy idős férfi, akit eddig a közvélemény elsősorban a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének rendezvényeiről ismerhetett. Amúgy molnár a szakmája. Rokonszenves egyénisége felkeltette a Szentesi Élet Szerkesztőségének figyelmét, a lap ugyanis segítséget nyújtott az egykori bajtársak találkozóinak szervezésében. Nagy Iván Zoltán és lapunk szerkesztője Lovas József barátságos beszélgetéseinek eredménye a most megjelent kis kötet. A molnármester életútja ugyanis véletlenül sem tekinthető átlagosnak, az újságíró megírásra alkalmasnak találta. Kettejük kézfogásának - és közös munkájának - köszönhető A molnárlány dala című könyv.

2009. június 19.

Vízilabda tagozat

Szeptembertől beindul a sporttagozat a Horváth Mihály Gimnáziumban. A 2009/2010-es tanévtől kezdve fél osztályban a vízilabdára helyezik a hangsúlyt, itt 14 diák tanul majd.

Mint ahogyan azt H. Szabó Réka igazgatónőtől megtudtuk, népszerű volt minden általuk meghirdetett tagozat, így harminc fölötti létszámmal is lesz majd első osztályuk szeptembertől. Az már bizonyos, hogy lesz külön hat osztályos gimnáziumi képzés, német és angol idegennyelvi tagozat, matematika-, kémia-, biológia fakultáció, drámai tagozat, valamint egy osztályt alkot majd az általános tanterv szerint tanulók csoportja és a sporttagozatosoké.

- A következő tanévben ismét lesz nyelvi lektora is az iskolának, sőt szeptembertől megemeljük a tagozatos óraszámokat is, emelt óraszámban tanítjuk majd azokat a tantárgyakat, amiért a Horváth Mihály Gimnáziumba jelentkeztek a diákok. A sporttagozat tekintetében csak fél osztályban gondolkodhattunk egyelőre, a 2010/2011-es tanévre azonban már meghirdethetjük teljes osztály keretében is ezt a specializációt, amelyre már idén is jelentkeztek a határon túlról is. Volt érdeklődő például Szerbiából - mondta el H. Szabó Réka, aki arról is beszélt, hogy a szentesi vízilabda szakosztály támogatja a képzést, melyben a város és az intézmény elképzelései abszolút összetalálkoztak.

Hasonló, vízilabdázásra kihegyezett képzés Magyarországon csak Budapesten van, így terveik szerint hazánk bármely pontjáról érkeznek majd ide tanulók, akiket a drámatagozatosokhoz hasonlóan a Terney Béla Kollégiumban szállásolnak el. A vízilabda utánpótlását is elősegítő képzésben a testnevelés órák számát növelik meg drasztikus módon. Naponta tartanak majd a strandon reggeli edzést a tanulóknak, tantervi keretben. Ezen kívül pedig tornatermi testnevelés óráik is lesznek, illetve a gyakorlati képzés mellett szerepet kap az elméleti oktatás is. Így a diákokat felkészítik az emelt vagy közép szintű testnevelés érettségire is.

Cseh-Lakos

2009. június 19.

Ligeti barbárok

Nem olyan régen a füvön nyugvó kődarabon kisebb rézlemez feszült, rajta vésett betűk: a zöldségtermesztés szentesi tudósának, dr. Szalva Péternek a nevével. A szerény emlékhelyen növekvő fácskát is ültetett az utókor, annak az embernek a tiszteletére, aki többek között megalapította az alsóréti Kertészeti Kutató Intézetet és messzi földön elismerést szerzett a városnak.

A ligeti bejárótól néhány lépésnyire a mai járókelőt sajnos primitív pusztulat fogadja. Ismeretlen barbárok először a rézlemezt távolították el, azután a fácskát törték ketté és már nyoma sincs. Egyedül a kődarab menekült meg valakik fémértékesítő és természetromboló hajlamától.

A kultúrának, a lokálpatriotizmusnak, a másik ember megbecsülésének az irmagja sem szorult a tettesek, az elkövetők silány lelkivilágába. A saját szégyenük förtelmes jelét hagyták a szentesiek szép ligetében.

-bert

2009. június 19.

Pálmás véradó akció

A Pálmások Szövetsége véradásra várja a szentesi és környékbeli véradókat, illetve azokat is, akik eddig még nem adtak vért. A jelenlegi és az új véradókat a kórház vérközpontjába várják június 23-24-én, kedden és szerdán 8-12 óráig, valamint 24-én, csütörtökön 14-17 óráig.

2009. június 19.

Kézműveskedés

A gyermek klub szervezői június 23-án, kedden 17 órától várják a gyerekeket kézműves foglalkozásra a Művelődési és Ifjúsági Házban. Ezen a délutánon virágcserépből készítenek állatfigurákat. A szervezők kérik, hogy mindenki vigyen magával ragasztót és ollót. A következő találkozó július 14-én, kedden 17 órakor lesz. A délutáni matinén legközelebb június 30-án, kedden 17 órától szórakozhatnak az apróságok. Bővebb információ kapható a helyszínen vagy a 314-211-es telefonon. A foglalkozásokra a belépés díjtalan.

2009. június 19.

Vass Sándor Gergely

Hogy van mostanában?.

Már beszéltünk róla, hogy Vass Sándor Gergely elkészítette a Vértestvérek című musical koreográfiáját, melyet az egri Gárdonyi Géza Színházban mutattak be. Ami azután megtetszhetett a darab rendezőjének, Szegvári Menyhértnek, mivel tavaly áprilisában felkérte az alkotót egy különleges táncbetét megálmodására. Mégpedig Bulgakov Iván a rettentő című zenés komédiájába. Érdekességként említjük meg, hogy annakidején Sztálinnak nagyon tetszettek Bulgakov drámái, köztük ez a műve is, de azt mondta, tudja, hogy róla szól, ezért letiltotta. Később Magyarországon is többször játszották, de nem volt zenés.

- Félig mozgalmi, félig eredeti cári ukrán tánc kellett hozzá. És egy szólista, aki az együttesemben táncol, a szentesi Hankó Gyuri. Egerben kiemelt gázsival szólót táncolt a darabban, ami nagydolog. Az évadban huszonhárom előadást élt meg.

2009. június 19.

Székely úszók kincsre leltek

Visszatérő vendégek jártak ezen a héten a Szentes Városi Úszó Clubnál: az erdélyi Szent György Sárkány Sport Club hétfőn érkezett 17 versenyzővel, zömmel 8 éves gyerekekkel. A sepsiszentgyörgyi sportolók negyedik alkalommal járnak városunkban, háromszor versenyezni jöttek, most edzőtáborban vesznek részt. A legutóbbi, májusi Óvodától az olimpiáig versenyen szereztek egy 2. helyet is, Mihály Zsolt révén pillangóban, büszkélkedik Sztojka Gábor Péter, a klub elnöke. Bővebb csapattal vannak itt, s amellett, hogy együtt készültek helybeli fiatalokkal egy szegedi versenyre, céljuk volt a város és a környék megismerése is.

2009. június 19.

Kiestek. Vagy mégsem?

Bravúros, 1-1-es döntetlent ért el Csongrádon a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata. Ám lehet, hogy ez sem lesz elég az első osztályban maradáshoz. A kiesési küzdelemben a Szentes nagy riválisa, a Balástya, 0-3-ról fordított az SZVSE ellen, és 4-3-as győzelmével két ponttal a Kinizsi elé került. A Szentes így visszacsúszott az utolsó előtti, kiesést jelentő pozícióba. Az idény utolsó mérkőzésén meglepően jól állta a sarat esélyesebb ellenfelével szemben a Kinizsi, a hazaiaknak az első félidőben nem sikerült bevenni Miskolczi kapuját. Fordulás után a 75. percben Pataki Csaba találatával megszerezték a vezetést a mieink, ám öt perccel a vége előtt egy erősen les-gyanús szituációt követően egyenlíteni tudott a Csongrád. Hogy lesz-e a következő szezonban is első osztályú csapat Szentesen, az kizárólag az ellenfeleken múlik. Egészen pontosan a másodosztály második helyezettjén, ugyanis, ha ez a csapat, nevezetesen az Apátfalva, fel szeretne kerülni, akkor a Kinizsi kiesett. Ha a jelenlegi versenykiírásban megfogalmazott feltételeknek nem tudnak megfelelni, akkor Bozóki Zoltán együttesének nem kell osztályt váltania. A csapat jövője körüli sok kérdőjel július 10-ig egyenesedhet felkiáltójellé, eddig kell leadni a nevezéseket a következő szezonra. A kérdés az, hogy ősztől is első osztályú helyekre szólnak-e a szentesi labdarúgók jegyei.

H. V.

2009. június 19.

Alakul a csapat

Továbbra sem lehet tudni, hogy kell-e osztályozó mérkőzést játszania a Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi vízilabda csapatának. Az első osztályú bajnokságnak lassan egy hónapja vége, de ezt a kérdést még mindig nem sikerült tisztázniuk az illetékeseknek. Lassan itt lenne az ideje. A csapat Vass Sándor irányításával már megkezdte a felvezetést az alapozás jóval nehezebbnek tűnő időszakára, ezen a héten kétkapus játék szerepel a programban. Szerdán délután a szerződtetésre esélyes vízilabdázókat nézi meg meccs közben a mester, hogy aztán megtegyék ajánlatukat kiszemeltjeiknek. Vass Sándor 10-12 stabil játékost szeretne leszerződtetni, olyanokat, akik mellé bátran leültethetné a szentesi fiatalokat a kispadra. Eddig Horváth Tamás, Döbrőssy Viktor, Jaksa Márk, Araczki András, Srdjan Zsivanovics, Szabó Zoltán, Éles Vilmos szerződéshoszszabbítása, illetve szerződtetése tűnik biztosnak. Torday Árpáddal még tárgyal a vezetőség, csakúgy, mint a japán Naganumával, Szabó Nándorral, Józsa Tiborral, de rajtuk kívül egy balkezes vízilabdázót is várnak Szentesre.

H. V.

2009. június 19.

Tízezer lépés

A Szabadidős Sportklub ez évben is megkezdi a Lépj 10.000 lépést az egészségedért mozgalmat, melyben minden korosztály részt vehet, nevezési díj nélkül. Az akció húsz eseményre terjed ki, melynek keretében 1-1 alkalommal ellenőrizhető útvonalon - a nemre és korcsoportra jellemző lépéshosszúság alapján - 10 ezret kell lépni. A 20 alkalmat december 10-ig kell végrehajtani.

Leginkább az idősek, illetve a huzamos ideig zárt térben tartózkodók számára ajánlott. Az eseményeken mozgássérültek is részt vehetnek.

Érdeklődni lehet a Szabadidős SK Tóth J. u. 28/A sz. alatti irodájában szerdánként 15-17 óra között.

2009. június 19.

Dzsúdó

A Pollák DSE judokái jó eredményeket szereztek a június 6-7-én megrendezett Hollandia Nemzetközi Judotornán, melyen 35 ország képviseltette magát.

Eredmények: U 11 kategória: 7. Kalydy Vivien Paloma (-32 kg), U 15 7. Valkai Béla (+66 kg), U 17 3. Kalydy Patrícia (-70 kg), U-17 3. Gila Nóra (+70 kg).

A két éremszerző a magyar válogatott tagjaként indul június 25-28-án Koperben (Szlovénia) az Ifjúsági Európa Bajnokságon.

Június 6., Paks Nyílt Regionális Bajnokság: Diák B (1998) 3. Hevesi Ádám (-55 kg), diák A (1997) 1. Varga Mercédesz (-45 kg), Serdülő (1996-95) 7. Paksi Ferenc (-45 kg).

Június 13-14 Graz, 11. Nemzetközi Judo Torna U 17 kategória 7. Őri József (-73 kg).

2009. június 19.

A nemzetközi szenior úszóverseny eredményei

Négy országból több mint 230 úszó mérte össze erejét a szentesi uszodában május végén. Kovács Imréné, Margitka néni szentesi szenior úszó emlékére immár második alkalommal különdíjban részesültek a legidősebb versenyzők. A hölgyeknél Becsák Jánosné, a férfiaknál Gullay Mihály (1924), dr. Bakacsi Gyula (1927) mindhárman Szentesi Delfin ESC versenyzői. A Szentesi Delfin ESC úszói 50 egyéni aranyérmük mellett számos ezüst- és bronzérmet nyertek, s váltóban is többször álltak a dobogó legmagasabb fokára.

Eredmények: Bálega Szilvia: 66 gyors, 66 mell, 66 pille, 66 hát, 133 vegyes, 33 hát 1. 33 gyors, 33 mell, 33 pille 2.; Melkuhn Dezső: 66 gyors, 66 mell, 66 pille, 133 vegyes, 33 pille 1., 66 hát, 33 gyors, 33 hát 2.; Virágos Éva: 66 gyors, 66 hát, 133 vegyes, 33 gyors, 33 hát 1.; Kómár Lajos. 66 gyors, 66 pille, 33 gyors, 33 pille 1., 66 hát, 66 pille, 33 gyors, 33 pille 2.; Becsák Jánosné: 66 gyors, 66 mell 133 vegyes, 33 mell 1., 33 gyors 2.; Pólyáné Téli Éva: 66 mell, 66 pille, 33 mell, 33 pille 1.; Rozgonyi Eszter: 33 gyors, 33 pille, 33 mell 1.; Pengő Erzsébet: 66 gyors, 33 gyors 1., 133 vegyes 2.; Ber-tényi Mária: 66 mell, 33 mell 1., 66 gyors, 33 gyors 2.; Tar János: 33 hát, 33 pille, 1., 33 gyors 2 33 mell 3.; Szabó Imre: 66 mell, 33 mell 1.; Gullay Mihály: 33 gyors, 33 mell 1.; Juhász István: 33 hát 1., 66 hát, 66 pille, 33 gyors, 33 pille 2., 66 gyors 3.; Debreczeni Beáta: 33 mell 1., 66 mell 1., 66 hát, 133 vegyes, 66 pille 2. 33 pille 3.; Bocskay Zsófia: 66 pille 1., 66 gyors, 33 gyors, 33 mell 2., 33 pille 3.; Bihari János: 33 mell 1., 66 mell, 33 pille 2., 66 gyors, 33 gyors 3.; Stefancsik Katalin: 33 hát 1., 66 mell 2., 33 pille, 66 gyors, 33 gyors, 33 mell 3.; dr. Venczel Kincső: 33 hát 1., 33 gyors 2.

* * *

(A május végén megrendezett szenior úszóverseny eredményének első részét közöljük. Jövő heti számunkban az eredmények második részét olvashatják.)

2009. június 19.

Elnökcsere: Mészáros ment, Madarász jött

Mészáros GyörgyAz elmúlt év októberében választották meg a Szentesi Vízilabda Klub elnökének, de máris távozik posztjáról Mészáros György, a Pendo-la Szentes ügyvezetője. Utódja Madarász Mihály, a Targus Europe Ltd regionális vezetője lett. Nem csak ez az egyetlen változás a klub háza táján, az októberi tizenegy helyett újra heten tagjai az elnökségnek.

Mészáros György lapunknak elmondta, hogy a szentesi vízilabda körül tevékenykedő reform-erők mást szerettek volna megvalósítani a helyi vízilabdában, mint amit ő elképzelt. Véleménye szerint struktúraváltásra lenne szükség a klubon belül ahhoz, hogy az elkövetkezendő esztendőkben is a hagyományoknak megfelelően szerepelhessenek ebben a sportágban.

2009. június 19.

Juniális Derekegyházon

A Szabadidős Sportklub ismét megrendezi a már hagyományos "juniálist" június 27-én, szombaton 12 órakor a derekegyházi vadászház területén. A programban szerepel sportjátékok, táncbemutató és tombolahúzás is. Ebéd: aperitif, bográcsos őzpörkölt, desszert. Derekegyházára autóbusz indul 11 órakor a városi könyvtár elől. Az útiköltséget a buszon kell kifizetni. A részvételi díj befizetésének határideje június 20. A rendezvény iránt érdeklődőket a klub Tóth J. u. 28/A sz. alatt várják szerdánként 15-17 óra között.

2009. június 19.

Hőguta

- Milyen felirat található az etióp liften?
- 4 kg vagy 320 személy!

2009. június 19.

Kis kukta

  • Hideg sárgadinnyeleves
  • Karfiolos csirke sonkával
2009. június 19.

Vereség nélkül elsők

Veretlenül nyerte a 2008/2009-es országos gyermek vízilabda bajnokságot a Szentesi VK 1994-95-ös születésű leány csapata. Az Oltyán Gyula edzette fiatalok - a serdülőket is ő készíti fel, ők ebben az évben negyedikek lettek - tavaly is a bajnoki címig meneteltek, igaz akkor annyi "szépséghibával", hogy egy vereség is becsúszott a számtalan győzelem közé. Idén azonban egyetlen egyszer sem talált legyőzőre a csapat, így a mieink a Dominó, a BVSC, a Dunaújváros, az UTE, a KSI és az Eger legjobbjait is maguk mögé utasították. A játékosok közül kiemelkedett teljesítményével a kapus Balázs Adrienn és Miskolczi Kitti, akik arra is esélyesek, hogy a július elején, Egerben megrendezésre kerülő Olimpiai Reménységek Tornáján a válogatottban is szerepeljenek. Szintén dicsérhető a bajnokságban mutatott játékáért Törőcsik Fatime, Gémes Alexa, Rácz Daniella és Kádár Ildikó. A magyar gyermek leány válogatott ezen a héten Dunaújvárosban edzőtáborozik, Oltyán Gyula irányításával.

A Szentesi VK ifjúsági korú, 1990-91-ben született lány csapata a harmadik helyen végzett, a mieinket az Újpest és az Eger együttese előzte meg idén. A játékosok felkészítői dr. Tóth Gyula és Pengő László voltak. A csapatból Kertes Anna, Kövér-Kis Réka, Pengő Nikolett, Gundl Diana és Gémes Ivett emelhető ki jó játékáért.

H. V.

2009. június 19.

Lényeglátásban már jók vagyunk

Akik véleményükben meg tudják ragadni a lényeget a bennünket körülvevő jelenségekből, azok nagy szolgálatot tesznek közös bajaink és főleg közös tennivalóink felderítése érdekében. Az elmúlt hetek közéleti terméséből rögzítünk most párat.

Azt nyilatkozza a neves történész-filozófus, hogy bizonyos körökben már nem a holokauszt tagadása a valós erkölcsi probléma, hanem a holokauszt helyeslése.

Társadalmunkra utalva keményen kérdez - belerejtve az elképzelhető választ - az ismert filmrendező: - Minket már csak a széthúzás tart össze?.

Európából - és így hazánkból is - összesereglő potenciális munkanélküliek, és szakszervezeti emberek prágai tüntetésükön azt követelték néhány nappal ezelőtt, hogy a kormányok legalább olyan készséggel és gyorsasággal siessenek a segítségünkre, mint ahogyan a legyengült bankok esetében tették!.

Magyar közgazdász időszerű megállapítása, hogy zászlólengetéssel, retorikával nem lehet jólétet teremteni. Csak nívós munkával, összefogással és szakértelemmel! Az ügyetlenkedés, a hozzá nem értés lehet, hogy személyre szabott állampolgári jog, de egyes felsőbb irányítók részéről ez bizony "össznemzeti" károkozásnak számít.

Nem titkolom: ez a másoktól kölcsönvett kis válogatás lehetne jobb hangulatú. Ám a dolgok tárgyilagos mérlegelését elősegítve álljon itt befejezésül a sok szerepben kiváló és szép színésznő kedves, szimbolikus mondása: "Ha szivárványt akarsz látni, előtte el kell tűrnöd az esőt."

-bert

2009. június 19.

Ökölvívók dobogón

A Szentesi Kinizsi SZITE Ökölvívó és Kick-boksz szakosztály versenyzői az elmúlt hetekben három nagy versenyen is indultak.

A Bordányban rendezett Esse Devils kick-boksz versenyen 6 versenyző indult ahol a következő eredmények születtek:

Gyerek light contact: Csonka Gergő 3. helyezett.
Ifjúsági light contact: Berényi Dalma 3. helyezett, Oroyovwe Onorioda Isaac 1. helyezett, Németh László 2. helyezett, Váczi Nándor 2. helyezett.
Felnőtt low kick: Lakatos András 2. helyezett.

Kick-boksz WTKA Európa Kupa:

Ifjúsági light contact: Németh László 1. helyezett, Váczi Nándor 3. helyezett.
Felnőtt low kick: Lakatos András 2. helyezett.

Ökölvívó Mándi Imre Nemzetközi Emlékverseny, Dombóvár:

Ifjúsági: Oroyovwe Ono-riode Isaac 54 kg. 1. helyezett, Váczi Nándor 51 kg. 2. helyezett,
Felnőtt -91 kg: Faur Csaba 3. helyezett.

2009. június 19.

Térzenét

rendeznek a zene ünnepe alkalmából június 21-én, vasárnap 18 órától a Kossuth téren. Közreműködik a Bárdos Lajos Vegyeskar és a városi fúvószenekar. Rossz idő esetén a megyeházán tartják a rendezvényt.

2009. június 19.

Moderntánc

Június 20-án, szombaton 19.30-tól a városi sportcsarnokban rendezik meg a Jövőnkért Moderntánc estet.

A műsorban Bagi Ferenc, Keller Nóra, és Vass Sándor tanítványai lépnek fel. Köszöntőt mond Szirbik Imre polgármester.

2009. június 19.

Múzeumok éjszakája

A Múzeumok éjszakája programsorozat miatt módosul a Koszta József Múzeum hétvégi nyitva tartása. Június 20-án, szombaton 15. 30-tól kezdődik a játékos foglalkozás a Péter Pál Polgárházban, 16 órától nyit a Fridrich fényírda és a Csallány Gábor kiállítóhely, melyek 19 óráig fogadják a látogatókat. Este 8-tól éjjel 2 óráig a múzeum megyeházi épületében folytatódik az ingyenes rendezvény. Vasárnap zárva lesz az intézmény.

2009. június 19.

Családi események

Született: Török Zsoltnak és Pintér Máriának Maja, Magony Ferencnek és Nagyistók Melindának Nóra, Molnár Zsoltnak és Blaskó Anikónak László nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Gárdián Antalné Muzsik Piroska, Bugya Péterné Tárkány-Szűcs Mária, Lakatos Ferenc, Soós János, Török József.