2009. június 19.

Gyakorlatoztak a katonák

Már a Bevetési Irány 2009-re hangolnak

A szentesi tiszai gyakorló téren tartották az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében lévő 62. Lövészzászlóaljának harcjármű vízi vezetés kiképzését június első felében. A katonák a nyolckerekű harcjárműveken gyakoroltak. Elsajátították a BTR-80 harcjárművek technikai előkészítését a vízi átkeléshez, és gyakorolták az átkelést is a Tiszán.

- Ezek a harcjárművek napjainkban is korszerű eszközök, de vízi kiképzést több éve nem hajtottak végre velük az alegységek. Természetesen szükség van az állomány felkészítésére ezen feladatokra is, a meglévő képességek szinten tartására és továbbfejlesztésére, valamint az alkalmazási elvek összevetésére az újonnan megjelent követelményekkel, harcászati elvekkel - tájékoztatta lapunkat Csepregi Balázs.

Az őrnagy elmondta, hogy a BTR-80 képes a harcoló alegységek vízi akadályon történő gyors átjuttatására. A páncélozott harcjármű gyorsabban tudja szállítani a katonákat a folyó egyik partjáról a másikra, mint a komp, de a hídon való átkelésnél is gördülékenyebb és kevésbé időigényes az átjutás elsősorban harci körülmények között. Most egy századot készítettek fel a vízi átkelés feladatainak a végrehajtására. A század állományából kerülnek ki azok az oktatók, akik a harcoló eszközökkel felszerelt alegységek kiképzését oktatóként segíteni fogják. A kezelőszemélyzet tíz főből áll, de a BTR-ben hárman ülnek.

- Az 5. Bocskai István Lövészdandár zászlóalja azért Szentesen gyakorolt, mert közel van a hódmezővásárhelyi laktanyához ez a helyszín, jól felkészült a műszaki alegység, és a zászlóalj rendelkezik búvár és mentő, vontató csoportokkal. Már régóta együtt dolgozunk, és a Tiszán nincs más hasonló vízi felkészítésre alkalmas pálya a környezetünkben. A Dunán, Ercsi környékén hajtjuk végre később a gyakorlatot, de ez a tevékenység a Bevetési Irány 2009 gyakorlatnak is egy fontos szegmensét jelenti majd szeptemberben - beszélt a következő időszakról az őrnagy.

A vezetési kiképzésen a szentesi zászlóalj mentő csoportjának búvárai rohamcsónakban kísérték a páncélos harcjárműveket, hogy szükség esetén kimenekítsék a vízből a kezelőket. A vontató csoport a PTSZ közepes lánctalpas úszó gépkocsikkal követte a technikai eszközöket a vízen, felkészülve arra, hogy az üzemképtelenné vált vagy elakadt gépeket szükség esetén partra vontassa. Speciális eszközök pedig a partszakasz előkészítését végezték el.

A Tisza-parti vízi gyakorlaton jelen volt a Magyar Hadsereg vezérkari főnöke, Tömböl László mérnök vezérezredes is, aki lánctalpas kétéltű járműről szemrevételezte a folyón a vízi gyakorlóteret, a le- és feljárókat.

Cseh-Lakos