2009. június 19.

Nyit a szabadtéri színház

Siker lehet A napsugár fiúk

Jövő héten újra megnyitja kapuit a nyári szabadtéri színház a volt megyeháza udvarán. A művelődési központ szervezésében idén a tavalyinál több program kerül a publikum elé, egészen pontosan tizenkettő, köztük musical, színdarab, könynyűzenei koncert, operett-slágerek.

Elsősorban szórakoztató jellegű előadásokat kínálnak a szervezők. Arra is törekedtek, hogy minél szélesebb közönségréteget csábítsanak a nézőtérre, beterveztek ingyenes előadásokat is. Var-róné Szabó Ildikó, a művelődési központ igazgatója a tavalyi sikert tűzte ki célul. Akkor 800 fős közönséggel zárt A padlás című musical, de a többi darab is jól ment, átlag 400 nézővel. Komolyabb érdeklődésre most is felkészültek, bár az udvar befogadóképessége legfeljebb a már említett 800 nézőre alkalmas, akkor már faltól-falig ültek az emberek. Három kategóriában kínálják a belépőket, az árakban kis emelkedés várható, az ÁFA-változás miatt. Nagy áremelést nem akartak, mondja az igazgatónő, de megemlíti, olyan előadásokat, mint A napsugár fiúk, illetve augusztusban Szinetár Dóra és Bereczky Zoltán estje, nem volt olcsó idehozni. A szervezők tapasztalják, hogy a fiatal, lelkes művészek előadása sokszor ugyanolyan színvonalas, mint a nagy nevű színészeké, ezért biztatnak mindenkit ezen darabok kipróbálására is a szezonban.

Elsőként június 28-án, vasárnap egy mexikói táncegyüttes lép színre a hangulatos udvaron este fél 9-től. A mintegy 30 tagú csoport az évente megrendezésre kerülő szegedi táncfesztivál egyik idei vendégeként látogat el városunkba is.

Június 30-án, kedden 21 órától kezdődik Neil Simon darabja, a Napsugár fiúk című komédia. A már filmen is nagy sikert aratott vígjáték két népszerű színészről szól, akik fiatalabb korukban együtt léptek fel, ők voltak a "Napsugár fiúk". A lobbanékony Willy és a blazírt Al játéka a színpadon csodálatosan kiegészítette egymást, ám különválásukhoz is eltérő egyéniségük vezetett. Már nyolc éve nem találkoztak, amikor a CBS tévétársaság szeretné újra összehozni az egymásról hallani sem akaró, önérzetes komikusokat. Elindul a játszma, miközben akarva-akaratlanul felidéződnek a régi, mámorítóan sikeres poénok, s újak is születnek. Az abszurd humor jeles képviselője, Galla Miklós tavalyi szentesi fellépésén említette ezt a darabot a szervezőknek, így esett a választásuk a valószínűleg közönségvonzó komédiára nyitódarabként, melyben a főszereplők (Koltai Róbert és Galla) magukat adják. Mondani sem kell, sikernek ígérkezik. Esőnapként július 1-jét jelölték meg.

D. J.