2009. június 19.

A molnárlány dala

Könyvhéten mindig találkozhat érdekes dolgokkal az olvasó. Neves szerzők, klasszikusok, könyvritkaságok, divatos írások kerülnek a vásárló elé. Idén - állítólag a válság miatt - szerényebb volt a választék. A szentesi érdeklődő mégis találhat kellemes meglepetést. Városunkat is érintő kiadványt vehet kezébe.

Él közöttünk egy idős férfi, akit eddig a közvélemény elsősorban a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének rendezvényeiről ismerhetett. Amúgy molnár a szakmája. Rokonszenves egyénisége felkeltette a Szentesi Élet Szerkesztőségének figyelmét, a lap ugyanis segítséget nyújtott az egykori bajtársak találkozóinak szervezésében. Nagy Iván Zoltán és lapunk szerkesztője Lovas József barátságos beszélgetéseinek eredménye a most megjelent kis kötet. A molnármester életútja ugyanis véletlenül sem tekinthető átlagosnak, az újságíró megírásra alkalmasnak találta. Kettejük kézfogásának - és közös munkájának - köszönhető A molnárlány dala című könyv.

Minden kiadványt először kívülről szemlél meg az érdeklődő. Csinos látvány, a hangulatos borító címoldalát Nagy Iván Zoltán műve alapján tervezték. Lám, milyen sokoldalú egy iparos! A cím telitalálat. Szent Gellért legendájára utal, amiben a magyar népköltészet legelső méltatását olvashatjuk, az lesz a mottó.

Olvasás közben persze felmerül a kérdés: Mi ennek az írásnak a műfaja? Mert egy regényes sorsot mutat be, de nem regény, nem is annak szánta a szerző. Az egyes részek novella értékűek, tehát értelmezhetjük elbeszéléskötetként. Főleg azért, mert mindvégig érezhető az élő beszéd íze, zamata. Tekinthetjük persze emlékiratnak, nem tévednénk a meg-állapítással. Hasonlít a ritka, de kedvelt életút-interjúra is, hiszen Lovas József kérdései lendítik át a mesélőt a holtpontokon, azok adnak szerkezetet az egésznek. Az újságíró szakmai jelenléte végig érezhető olvasás közben.

Miről szól hát az egész? Konkrétan egy ember életéről, aminek ideje a véres-zavaros utóbbi évszázad, helyszíne pedig igencsak változatos, hiszen több kontinensen is megfordult. Három dolog tűnik fontosnak életében: a munka, a család és alkalmasint a túlélés. Mégse képzeljük unalmas embernek, ha kell játékokat farag, bűvészkedik (!), mulatságos helyzetekbe keveredik. A kis kötet tehát egy kerek, egész emberről szóló kerek, egész írás.

Megemlítem a kiadót a végén. A Kaiser László vezette Hungarovox Kiadó rögtön nyitott volt A molnárlány dala megjelentetésére. Gyors és szép munkát végeztek. Köszönet érte.

Poszler György