2009. június 19.

A Tisza nagykövete

Szentes is megállót jelentett

Szentes volt az egyik állomása Hidvégi-Üstös Pál útjának. A Tisza nagykövete május elsején indult Vásárosnaményból, 50 nap alatt lefutott Titelig, majd visszatért Vásárosnaményba. Útjának célja az volt, hogy az Együtt az élő Tiszáért program keretében a Tisza menti településekre elvigye azt a közös nyilatkozatot, amelynek aláírásával az önkormányzatok is kifejezhetik elkötelezettségüket a tiszai összefogás mellett. A nyilatkozatot Szentesen Szűcs Lajos alpolgármester vette át a polgármesteri hivatal előtt.

A sportember a 41. nap érkezett meg városunkba, s mint ahogy elmondta, a tervezett 2250 kilométerből így már 1630-at teljesített, közben több mint 11 ezer ember szegődött mellé útitársnak. Csatlakoztak hozzá futva, biciklizve, lovas kocsival és lóháton is - mesélte Hidvégi-Üstös, akinek nem ez volt az első sportteljesítménye. Mint elmondta, még 2000-ben keltette fel figyelmét a Tisza, a ciánszennyeződés kapcsán. 6 évet kellett azonban várnia ahhoz, hogy fejben is érett legyen, felkészüljön a feladatra és végigúszhassa a Tiszát. 2006 őszén 32 nap alatt 850 kilométert úszott le. Már akkor többen kísérték és bíztatták útján, volt olyan bácsi, aki 40 kilométeren át kísérte ladikon. Amikor kiszállt Titelnél a vízből, a nulladik folyamkilométernél, a folyó torkolatában, akkor döntött úgy, hogy évről évre visszatér. Tavaly pedig a Fekete Tisza forrástól, Jasinától a szerbiai Titelig 1003 kilométert tett meg futva, útja közben pedig több mint 100 tiszai település aláírta a közös nyilatkozatot. Majd a Tisza nagykövete a dokumentumot eljuttatta az illetékes minisztériumoknak, és átadta személyesen a köztársasági elnöknek. Választ is kapott, melyet idei útján eljuttat a folyó melletti települések vezetőihez az új, közösen megfogalmazott nyilatkozattal együtt, amely a Tisza jövőképéről, azaz például a turizmusról, az ártéri gazdálkodásról és egyéb problémák megoldásáról szól.

- Nem hagyom abba, jövőre is visszatérek, akkor egy nagy, 15 méteres tutajjal, melyen sót szállítunk majd. A folyóparti településeken kikötve tájtermékekre cseréljük árunkat, és amit kapunk érte, azt elvisszük utazási kiállításokra. Reménység szerint a hajón egyetemisták, valamint környezet- és vadvédelmi szakemberek is helyet foglalnak majd, előbbiek így tapasztalatokat is szerezhetnek szakdolgozataik meg-írásához - jelentette ki a Hidvégi-Üstös Pál, aki ez alkalommal Titelnél fordult meg, és a Tisza bal partján futott vissza Vásárosnamé-nyig. Útja során profi stáb kísérte, köztük orvos, operatőr, masszőr és edző. Illetve hetente két-három napra családja is csatlakozott kerékpárral hozzá, ami sok erőt adott a sportember számára.

Cseh-Lakos