2009. június 19.

Vass Sándor Gergely

Hogy van mostanában?.

Már beszéltünk róla, hogy Vass Sándor Gergely elkészítette a Vértestvérek című musical koreográfiáját, melyet az egri Gárdonyi Géza Színházban mutattak be. Ami azután megtetszhetett a darab rendezőjének, Szegvári Menyhértnek, mivel tavaly áprilisában felkérte az alkotót egy különleges táncbetét megálmodására. Mégpedig Bulgakov Iván a rettentő című zenés komédiájába. Érdekességként említjük meg, hogy annakidején Sztálinnak nagyon tetszettek Bulgakov drámái, köztük ez a műve is, de azt mondta, tudja, hogy róla szól, ezért letiltotta. Később Magyarországon is többször játszották, de nem volt zenés.

- Félig mozgalmi, félig eredeti cári ukrán tánc kellett hozzá. És egy szólista, aki az együttesemben táncol, a szentesi Hankó Gyuri. Egerben kiemelt gázsival szólót táncolt a darabban, ami nagydolog. Az évadban huszonhárom előadást élt meg.

Utána következett a Piroska és a farkas című táncmese. A gyereknapon mutattak be belőle részleteket a Kossuth téren. A szereplők: Hankó György, Vass Márta, Annus Beáta és Vass Sándor Gergely.

Először egy felnőtt darabra kértek fel bennünket, de a gazdasági válság miatt elfogyott a pénz. Megkérdezték: nem tudok valami olcsóbbal előrukkolni. De, tudok, feleltem abban a pillanatban. Akkor még csak a gondolat volt meg. Aztán elkészült egy 43 perces táncmese. Na már most a világon nincs ilyen műfaj, csak Indiában. Úgy gondoltuk, tánccal meséljük el, amit kell, érthetően, viccesen. Megírtam a darabot, én terveztem a díszleteket, Szabó Csaba barátom, aki ez időre alkotótársammá lett, ő segített benne. Csodálatos díszleteket csináltunk, egy kocsi csomagtartójába belefért az egész. Márciusban Békéscsabán volt a premierje, azóta 44 előadásunk volt. Felléptünk a Millenárison, a Művészetek Palotájában, a gödöllői Királyi Palotában. Nyáron az óbudai hajógyári gyerekszigeten is bemutatjuk. Nagyon tetszik mindenkinek, végignevetik a nézők. Mi is imádjuk, annyi poén van benne. Járjuk az országot, három szentesi embernek tudok munkát adni. Július 10-én az Orosházi Nyári Fesztiválon, Szentesen novemberben, a Móriczban láthatják a teljes darabot a nézők. A Minimax tévécsatornán egy rövid időre bevág bennünket a szerkesztő, annyira tetszik neki.

Aztán a Glória együttesről tesz említést. A Budapest Arénában húszezer ember előtt táncolta el mögöttük saját koreográfiáját. Ami azután megtetszett a lemezkiadó Sony cégnek is. Megkapta a munkát, egy tánckar kíséri majd a három csodálatos hangú énekest az országos turnén.

És akkor egy közelebbi program: június 20-án a Dr. Papp László Sportcsarnokban rendezik meg a már hagyományos Jövőnkért Moderntánc estet. A kétórás műsorban Bagi Ferenc, Keller Nóra, Keller Rita és Vass Sándor Gergely táncosai (20-25 csoport) lép fel. A szereplők és a rendezők sok szép produkciót és sok meglepetést ígérnek azon az estén.

Lovas József