2009. június 19.

Vendégszeretők a Gólyásházban

Kálmánné Szabó Erzsébet, Molnár Lívia és Kun Árpád az egyesület vezetőiMár beszámoltunk e hasábokon arról, hogy megalakult a Szentesi Vendégszeretet Egyesület. Székhelye: a Művészetek Háza, az úgynevezett "Gólyásház" a Petőfi Sándor u. 4. szám alatt. Az egyesület elnökévé Molnár Líviát választották, alelnökök: Kálmánné Szabó Erzsébet és Kun Árpád. Tagjai között vannak magánszemélyek, civil szervezetek és gazdasági társaságok.

Az egyesület legfőbb célja a szentesi, Szentes környéki turizmus fejlesztésében, működésében való közreműködés, az idegenforgalomban és turisztikában érintett, illetve azzal foglalkozó cégek és vállalkozások összefogása, tevékenységük összehangolása, információkkal való ellátása továbbá a gazdasági jellegű turizmusban rejlő lehetőségek kihasználása oly módon, hogy a településre érkező küldöttségeket, delegációkat, üzleti tárgyaláson résztvevő vendégeket bevonják a városi turizmusba.

Molnár Lívia elnök céljaik megvalósításához első között említette egy turisztikai iroda felállítását a Művészetek Házában. Továbbá fontosnak tartja az ehhez nélkülözhetetlen adatbázis létrehozását. Említést tett egy újfajta marketing eszköz, az úgynevezett "Szentes kártya" bevetéséről, ehhez segítséget várnak az önkormányzattól is. Amit tudni kell róla: sorszámozott, vonalkóddal ellátott kártyáról van szó, amit az önkormányzat bocsát ki. Szigorú számadású, a vállalkozóknak év végén el kell számolniuk vele. A kártyával kedvezményeket biztosítanak majd.

Az egyesület dekralálja az abszolút politikamentességet, politikai célú, tartalmú, arra bármilyen formában irányuló vagy ráutaló tevékenységet nem folytat, ezzel szemben nyitott minden helyi, a turisztikában, idegenforgalomban, vendéglátásban érdekelt vállalkozással kapcsolatban, partnerséget vállal a turisztikai jellegű rendezvények, események létrehozásában és megsegítésében. Különös tekintettel az egészségmegőrzés, a gyógyító-, egészségügyi, rehabilitációs tevékenység, a sport, a kultúra, a kulturális örökség megóvása és a természetvédelem témakörét illeti.

Kálmánné Szabó Erzsébet elmondta, hogy az egyesület létrehozásával egy 2 és féléves, sok munkát tartalmazó időszak lényeges mérföldkövéhez érkeztek. A Művészetek Háza működése ettől az időponttól datálódik, s a turizmust a kezdetektől a kultúra, a hagyományőrzés szerves részének tekintették. Megszervezték a falusi vendéglátók és idegenvezetők képzését, 2008 végén a térség turisztikai fellendítését akaró jó néhány civilszervezet, magánszemély, gazdálkodó szervezet létre hozta a Dél-alföldi Turisztika Klasz-tert. Ők döntöttek úgy, hogy megalakítják az egyesületet. Nyertes pályázati forrásból berendezték az irodát, melyhez kérik partnereik segítségét, hogy a turisztikai iroda szolgáltatásainak minél magasabb szintű megszervezése érdekében a turizmusban érdekeltek juttassák el hozzánk prospektusaikat, programajánlataikat.

Kun Árpád alelnök még hozzátette:- nagyon fontos, hogy az iroda ellássa információval az ideérkező vendégeket. Bővebb információt 9-17 óra között a Művészetek Házában kapnak az érdeklődők.

(lovas)