2009. június 19.

Kis kukta

Hideg sárgadinnyeleves

Hozzávalók: 1 cukordinnye, 4 dl joghurt, 2 dl tejföl, 5 ek. cukor, csipetnyi só.

Elkészítése: A dinnyét kettévágjuk, kimagozzuk és meghámozzuk. Dekorációs célra félreteszünk néhány vékony szeletet, a többit turmixban pürésítjük. Hozzákeverjük a joghurtot, a tejfölt és a cukrot, sóval ízesítjük és a tetejét a félretett dinnyeszeletekkel díszítjük. Jéghidegen tálaljuk.

Karfiolos csirke sonkával

Hozzávalók: 1 csirke, 80 dkg karfiol, 15 dkg sonka, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, só, őrölt bors.

Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, sóval, borssal bedörzsöljük. Forró vajban a húsdarabokat körbesütjük, aztán kevés vízzel felöntve puhára pároljuk. A karfiolt sós vízben puhára főzzük, kivesszük, és rózsáira szedjük. A csirkét áttesszük egy tűzálló tálba, mellé rakjuk a karfiolrózsákat, megszórjuk a finomra vagdalt sonkával, meglocsoljuk a tejföllel és forró sütőben megsütjük.