2009. június 19.

Nagyvárad, a Holnap városa

Ezzel a címmel tartott előadást a városi könyvtárban dr. Szalay László főorvos, akiről többen tudják, hogy kötődik a Nagyváradhoz, de ez szavaiból is kiderült. A főorvos a Holnap városáról beszélt, és képekkel idézte fel annak a településnek a hangulatát, amelyhez egykoron pezsgő irodalmi élet fűződött.

A térségében régen főváros, metropolisz szerepet is betöltő Nagyvárad - amely egyébként királyok temetkezési helye is volt - fekvése több szempontból is kedvezőnek bizonyult az elmúlt századokban. Ott haladtak át a kereskedelmi útvonalak, kulturális szempontból pedig jellemző, hogy távol esett a német és szláv befolyástól, Párizs volt a mintaképe a városnak. A felekezeti és nemzetiségi megoszlásban is színes képet mutató, a múlt században magyarok, románok, németek, szlovákok lakta, illetve római és görög katolikus, református, zsidó és görögkeleti felekezeti megoszlású Nagyváradon számos újság jelent meg. Volt arra példa, hogy hét-nyolc napi, négy heti és két havi lapot írtak és nyomtattak a városban, amelynek kedélyes, hangulatos kávéházai is indukálták, hogy a bohémek jól érezzék magukat. Itt tevékenykedett élete és munkássága egy-egy időszakában többek között Juhász Gyula, aki Babits Mihállyal, Balázs Bélával, Dutka Ákossal, Emőd Tamással és Miklós Jutkával megalapította a Holnapot, melynek vezéregyéniségéül sikerült Ady Endrét megnyerniük. Noha előbb napilapra gondoltak, azonban az antológia mellett döntöttek, melyben a kor talán legnagyobbnak nevezhető költőinek munkáiból sikerült öszszeállítaniuk egy-egy csokorral az 1908-ban és 1909-ben megjelent két kötetben, melyet az irodalomtörténészek közül sokan a modern magyar irodalom kiindulópontjának is neveznek.

- 1908. április 1-re datálható a névválasztás, mikor is Ady átutazóban Érmindszent felé megállt a Körös-parti településen, s tanakodván arra sürgessét, hogy mondja meg ő az antológia címét, hiszen ő olyan jó neveket, címeket szokott adni. Ady fáradtan csak annyit mondott az anekdota szerint: Hagyjatok békén, majd holnap. Ennek kapcsán kapta a nagyváradi lap a Holnap címet - mesélte dr. Szalay László főorvos, aki felelevenített a költők Váradra való kerülésének történetét is, illetve benyomásaikat. Előadása végén pedig korabeli fényképekkel illusztrálta történeteit és saját családjáról, kötődéséről is beszélt.

Cseh-Lakos