XL. évfolyam 38. szám

2008. szeptember 26.

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja nyári szünet utáni első ülését a képviselő-testület. A szám szerinti 32 napirendi pont egy része a félévi zárszámadáshoz kapcsolódik. Szirbik Imre polgármester előzetes tájékoztatójában elmondta, hogy az önkormányzat időben teljesítette minden kötelezettségét, kihasználta likvidhitelét. A már korábban megszavazott kötvény kibocsátása megtörtént.

- Innentől kezdve valamelyest könnyebbé vált a gazdálkodásunk - értékelt a polgármester. - Számításaink a kamatkondíciókat illetően jók voltak, ezt a periódust már nyereséggel tudta az önkormányzat zárni. Fontos az, hogy a költségvetés tartsa azt az irányelvet, amely biztosítja a működés egyensúlyban tartását, külső forrásokat a fejlesztéshez veszünk igénybe.

2008. szeptember 26.

Helybeliek zenélnek

Kávéházi estet rendeznek a Zene világnapja alkalmából október 3-án, pénteken 20 órától a Muvelodési és Ifjúsági Házban, ahol helybeli zenekarok műsorát hallgathatják meg az érdeklődők. 20 órakor az ifj. Vörös János Band, 20.40-kor a Jelfürkész együttes, 21.20-kor a tegyükfelhogy zenekar majd 22 órakor a Sweet Sixteen zenekar ad akusztikus könnyűzenei koncertet. Belépőjegy a helyszínen váltható.

2008. szeptember 26.

Utazás a Rotaryval

A Szentes-Csongrád Rotary Klub 2005-ban alakult meg azzal a céllal, hogy támogassa, pályázattal, ösztöndíjjal segítse a tehetséges gyerekeket, tanulmányaikat. Tavaly a nemzetközi diákcsere programba is bekapcsolódtak. Erről beszélgettünk dr. Mokbelné Bacsa Évával, a klub jelenlegi elnökével.

- Kiknek szólnak a rotarys pályázatok?

2008. szeptember 26.

Színvonalas ellátást ígérnek

Elhelyezték a légimentő-bázis alapkövét

Az alapkőletétellel hivatalosan is elindult szeptember 24-én a Dél-alföldi légimentő-bázis építése Szentesen. A munkálatok már elkezdődtek, s ha az időjárás is kegyes lesz, akkor talán már Mikuláskor, de legkésőbb karácsonyra felszállhat a helikopter a reptér melletti bázisról.

Az ünnepélyes alapkőletételen dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter közölte: Az alkotmány rendelkezései szerint mindenkinek egyenlő joga van, így feltétlenül szükség van az esélyegyenlőtlenség felszámolására, mely a légimentés terén ezzel a lépéssel biztosítottá válik a régióban élők számára.

2008. szeptember 26.

In memoriam dr. Molnár László

"Halálba ringató dalt, / Hallottatok-e már ti? / Feketén nyugtató dalt, / Csillagba suhanó sóhajt, / Halálba ringató dalt."

"Sic itur ad astra." "Így jutunk el a csillagokig."

Drága Laci Bácsi! Valóban így jutunk el a csillagokig?

2008. szeptember 26.

Az idegen nyelvek szerelmese

Száz éve született dr. Mátyás Sándor

Az idősebb gimnáziumi tanárok és egykori tanítványai még élénken emlékezhetnek dr. Mátyás Sándorra, akiről már életében legendák születtek. Hallani lehetett szigoráról, szarkasztikus humoráról, csípős megjegyzéseiről, hipochonder (képzelt beteg) hajlamáról, kalapdobó mutatványáról, harsogó kacagást kiváltó színészi alakításairól. Ismert volt Németh László íróhoz fűződődő szoros barátsága, aki róla mintázta meg az Égető Eszter c. regényének egyik hősét, a különc, nagytudású Bozsó Mátyás tanár alakját. Annál kevesebbet tudhatunk nyelvi zsenijéről, műfordításairól, továbbá arról, hogy milyen mélyről indulva küzdötte föl magát a gimnáziumi katedrára.

2008. szeptember 26.

Egy százalék

A Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány az adózók 2007. évi 1 százalékos felajánlását a postatörténeti emlékek megőrzésére használta fel. Köszönet érte. A jövőben is várjuk a 18475070-1-06 adószámra a segítő támogatást.

2008. szeptember 26.

A Zene Világnapjára

Az UNESCO Zenei Tanácsa 1975-ben október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította. A javaslat Yehudi Menuhintől, a világhírű hegedűművésztől származott, aki már tanulóéveiben megismerte a magyar zenét. Bartókot az amerikai emigrációban, művek megrendelésével támogatta.

Menuhin fel kívánta hívni a közvélemény figyelmét a zene értékeire, hogy minél többen megismerjék az értékes zenét. Arra buzdított, hogy ezen a napon rendezzenek sokféle zenei eseményt, szólaljanak meg régi és új művek, szólaljanak meg kórusok és a komolyzene legjelentősebb előadói.

Különösen fontos ez napjainkban, amikor nem tudjuk megkülönböztetni az értékest a talmitól. A zene rendet teremt a lélekben, képessé tesz a szépség befogadására. R. Wagner: "csak a szeretet érti meg a szépséget és a szépség teremt művészetet". Egy 12. századi gondolkodó mondta "a művészet a bűntelen ember paradicsomi képessége". Arra kell törekednünk, hogy képesek legyünk a legelvontabb művészet, a zene befogadására.

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpontban növendékek hangversenyével emlékezünk erre a napra.

Nagy János

2008. szeptember 26.

Telefonkapcsolat az országgal

Évfordulók - 2008.

305 éve, 1703. szeptember 21. A Kuruc csapatok bevették Szolnok várát. A Duna-Tisza köze Rákóczi csapatainak az ellenőrzése alá került. Globitz ezredes tiszai védelmi vonala októberre összeomlott; a Tisza bal parti települései - így Szentes is - átpártoltak a kurucokhoz.

25 éve, 1983. szept. 21-én Hofi Géza humorista és előadóművész önálló estet tartott a Tóth József Színházteremben. - Több évi szünet után, Mihály Béla zenetanár vezetésével újjászerveződött az úttörő és ifjúsági fúvószenekar.

95 éve, 1913. szept. 21-29. között a Hegedűs (Herzl) Vilmos Utóda fényképészeti műterem fennállásának 50. évfordulója alkalmából kiállítást rendezett a Petőfi Szállóban a cég által készített régi felvételekből.

95 éve, 1913. szept. 23-án a városi közgyűlés határozatot hozott az Erzsébet tér rendezéséről és parkosításáról.

100 éve, 1908. szept. 24-én született dr. Mátyás Sándor (1908-1987) gimnáziumi tanár, műfordító, Németh László író barátja.

115 éve, 1893. szept. 26-án a városi tisztújító közgyűlésen Burián Lajost közfelkiáltással Szentes polgármesterévé választották.

110 éve, 1898. szept. 27-én bekapcsolták az első állandó telefonállomásokat Szentesen. A telefonközpontot a Tóth József utca 2. szám alatti postahivatalban  állították fel; az előfizetők száma 5. (Az első magánelőfizető a Zsoldos család volt.)

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. szeptember 26.

Hétvége a bor és pálinka jegyében

Új színfoltot jelentett a mini kalandpark

Volt, aki hetven felett is felmászott a fal tetejére

A hétvégén több ezer ember fordult meg a Kossuth téren második alkalommal megrendezett bor- és pálinkaünnepen, illetve a szombati Térfesztiválon, annak ellenére, hogy az időjárás nem túlságosan kedvezett a szabadtéri rendezvénynek.

A helybeliek és a környékbeli településekről érkező résztvevők láthatóan jó hangulatban töltötték idejüket, noha a felhőtlen szórakozás okát nem csak a kiváló borok és a különleges pálinkafajták kóstolgatása szolgáltatta, hanem a legkülönbözőbb programok. A város szívébe látogatók szombat délután térzenét hallgathattak meg a városi fúvószenekar tolmácsolásában, láthatták a Fogi színház gyermekelőadását, illetve ugróköteles bemutatón és táncos dob-shown vehettek rész. Ezen kívül az Ökopack szelektív játszóház, mini kalandpark szolgáltatásait is igénybe vehették a vállalkozó kedvűek.

2008. szeptember 26.

Átadják a Református Nagytemplomot

Csak évek múlva záródnak le az utómunkálatok

Október 3-án, pénteken 15 órától ünnepi istentiszteletet tartanak a református nagytemplomban, melyen a gyülekezet és a város lakói hálát adnak Istennek a templom épületének renoválásáért, az idősek otthonának létrehozásáért, illetve a Kiss Bálint utca felújításáért. Ezzel hivatalosan is lezárul a több éve tartó városközpont rehabilitációs projekt.

2008. szeptember 26.

Bajnokok és reménységek

Szalkai Szabó Gábor és Markó Ágnes

A Szilver TSE felnőtt táncosainak eredményei kapcsán megnéztük, mi a helyzet az utánpótlással az ország legjobb táncegyesületében.

A folytonosság a szemünk előtt zajlik: gyakorlótermükben, a Dózsa-házban minden szeptemberben indul a tánciskola. Mindenki, a nagyok is így kezdték, mondja Szat-mári-Nagy Szilvia, az egyesület elnöke. Mára felnőtté vált tanítványaitól tanulnak azok a táncosok, akiknek tanítványai most az alaplépésekkel ismerkedő gyerekek. Az aszszisztensekkel együtt összesen 22-en tanítanak a Szil-verben. Iskoláskortól lehet járni a klubba, még várják a jelentkezőket.

2008. szeptember 26.

Tartós fogyás szakember segítségével

A Colosseum az életem

Korunkban a jelentős súlyfelesleggel küzdők száma megszaporodott, a túlsúlyosság, az elhízás általános jelenségé vált. A különböző reklámok egyszerű, hatékony és erőkifejtés-mentes módszereket, főként krémeket, tablettákat és teákat kínálnak a probléma megoldására. Holott már évtizedek óta bizonyított tény, hogy fogyni tartósan csak diétával, rendszeres mozgással és életmód-változtatással lehet. Erre kínál hatékony módszereket a Welness Colosseum, ahol az egyénre szabottan elkészített edzéstervek teljesítésével és a személyi edzők segítségével garantáltan megszabadulhatunk súlyfeleslegünktől.

2008. szeptember 26.

Vevő a jó ötletekre

Pintér Etelka a Zsoldos-Pollák iskolák igazgatója

Pintér Etelka a Zsoldos-Pollák iskolák igazgatója

Csongrádon született, a szentesi Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolában érettségizett. A középiskola elvégzése után a Számviteli Főiskola nappali tagozatán szerzett diplomát. Azt követően egy bokrosi téeszben helyezkedett el belsőellen-őrként. A munkát gyes követte, megszületett a kisfia. Aztán egyszer csak volt osztályfőnöke, Ferwagner Péterné tett egy nagyszerű ajánlatot: egykori iskolájában, a Borosban kínáltak fel neki tanári állást. Pintér Etelka akkor kicsit félve vállalta el a munkát, számvitelt, közgazdaságtant tanított. Hét évet töltött el ott, közben elvégezte a mai Corvinus Egyetemet.

2008. szeptember 26.

Kamerával Tanzániában (4.)

Ötödik nap

Van Pécsen egy ifjúsági fesztivál, az ICWiP - Pécsi Nemzetközi Kultúrhét, ami egyedülálló Magyarországon és a térségben is. Van ugyanakkor néhány társa szerte a világban: tudtuk, hogy van egy ISFiT a norvégiai Trondheimben, vagy egy nagy múltú rendezvény a németországi Ilmenauban. Ezekből merítette tapasztalatait az International Student Week in Tanzania, konkrétan 10 éve, amikor a David nevű alapító Ilmenauban döntött úgy, ilyet Dar es Salaamban is lehetne csinálni.

2008. szeptember 26.

Kedvenc famíliánk

A retrohullám visszahozta Csepregi Éváékat

Esernyők alatt, több százan ringatóztak a Térfesztivál sztárvendége, a Neoton Família dalaira a Kossuth téren. A 220 felett című slágerrel kezdtek a zenészek, aztán jött a többi: I love you, Tini dal, Santa Maria és így tovább, míg a Kell, hogy várjjal el nem búcsúztak. Az örökzöld slágerek hallatán senki sem foglalkozott a kellemetlen, esős időjárással. A színpadon új felállásban láthattuk a Neotont, a doboknál például az énekesnő fia, David Heatlie ült, de azért ott voltak a csapatban a régi kedvencek is. Csepregi Évával közvetlenül a fellépés előtt beszélgettünk (nosztalgiáztunk).

2008. szeptember 26.

Kertmagyarország felé

Tizenötödik alkalommal rendezik meg a kiállítást

A mezőgazdasági és kertészeti oktatásban már 68 éves múltra visszatekintő Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola és civil szervezete, a Ciklámen Alapítvány szeptember 26. és 28. között ismét megrendezi a már hagyományos "Kertmagyarország felé." elnevezésű kertészeti kiállítást és vásárt, valamint szakmai rendezvényt.

2008. szeptember 26.

Mozgássérültek támogatása

Helyi foglalkoztatási kezdeményezések

A Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány, valamint Szentes Város Önkormányzata és a Csongrád Megyei Egyesített Szociális Intézmény sikerrel pályázott megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. Az Európai Unió és a magyar állam által finanszírozott program - célkitűzése szerint - a megváltozott munkaképességű (elsősorban mozgáskorlátozott, illetve pszichés megbetegedésben szenvedő) munkanélküliek képzésére és foglalkoztatására helyezte a hangsúlyt.

2008. szeptember 26.

Alkotópáros kiállítása

Jarolics Béla és Tasi Lászlóné Kovanecz Margit alkotópár munkáiból nyílik kiállítás szeptember 27-én, szombaton 15 órakor a városi könyvtárban. A Festmények, gobleinek, grafikák címet viselő tárlatot Jarolics Béla 75. születésnapja alkalmából rendezik meg. A kiállítást megnyitja Szirbik Imre polgármester. Az alkotópár munkáit október 17-ig tekinthetik meg az érdeklődők a könyvtár nyitva tartási idejében.

2008. szeptember 26.

Megemlékezés

A Szentes Városért Civil Fórum és a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj, az önkormányzat támogatásával műsoros koszorúzási ünnepséget rendez szeptember 29-én, hétfőn 15 órától a Magyar Forradalom 160. évfordulója alkalmából a Pákozdi csata emlékére a Kossuth szobornál. Az ünnepségen beszédet mond Nyers József mérnök ezredes, a zászlóalj parancsnoka. A szervezők kérik, hogy akik koszorút akarnak elhelyezni a megemlékezésen, azok előre regisztrálják magukat. A program részeként 14 órától az 1848-49-es honvédségi ruházatot és fegyvereket bemutató kiállítás nyílik a megyeháza földszintjén.

2008. szeptember 26.

"Aranycsapat"

A Jó Úton-Lóháton Alapítvány terápiás lovasai 2005 szeptembere óta - a kezdetektől - részt vettek a Magyar Lovas-terápia Szövetség által szervezett lovasversenyen a fóti Lovasterápiás Centrumban.

Minden alkalommal sok éremmel, díjjal tértek haza. Most azonban a legnagyobb, legfényesebb kupát kapta a szentesi csapat, az összesített eredmények alapján ugyanis első helyezést értek el felkészülésük megérdemelt eredményeként.

A csapat tagjai, akik egyéni érmeikkel segítették elő a sikert: Balázs Nikoletta, Benedek Antal, Földi Péter, Horváth Zsolt, Kiss Bettina, Korbel Mária, Makai Anikó, Seres Ferenc, Szabó Zita.

Felkészülésüket támogatta a Csongrád Megyei Önkormányzat.

Kézsmárkiné Piti Irén

2008. szeptember 26.

Gurul a kamera

Ismeretterjesztő sorozatot készítenek a kistérségről

Szentes és térségének természeti és épített értékeinek megismerését és bemutatását tűzték ki célul a St. Jupát SE. tagjai, akik kerékpárral járják körbe a vidéket a következő hónapokban és filmet készítenek útjukról. A 18 és 30 év közötti fiatalok a múlt hétvégén már gyakoroltak, közösen ismerkedtek a technikai eszközök használatával a Kurca Eszperantó-híd és kórház közötti szakaszán.

2008. szeptember 26.

Fontos pont Nagymágocsról

Gólzáporos mérkőzésen szerzett egy pontot Nagy-mágocson a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata. Bozóki Zoltán együttese úgy hozta 4-4-es döntetlenre az összecsapást, hogy a hazaiak már 4-1-re is vezettek a második félidő elején. A teljesen kiegyenlített első negyedórát követően egy kapushibát követően szerezték meg a vezetést a vendéglátók, ám egy szöglet utáni beívelést követően Polyák - aki a korábbi hírekkel ellentétben mégis pályára léphetett - egyenlített. Egy perc sem telt, és újra a nagymágocsiaknál volt az előny: a tizenhét méterről megítélt szabadrúgás megpattant az egyik szentesi védőn, és a kapuba vágódott. Úgy tűnt, a szünet után gyorsan eldönti a találkozó kimenetelét a Nagymágocs, a hazaiak tíz perc alatt újabb két gólt szereztek, ezzel simának ígérkezett az utolsó fél óra. A mieink azonban nem így gondolták. Előbb Mihály szépített büntetőből, majd Polyák önmaga második, csapata harmadik találatát szerezte, és ha már ő duplázott, ezt tette Mihály is, aki tíz perccel a lefújás előtt egyenlítet, és ezzel pontot szerzett a Szentesnek. Mondani sem kell, mennyire fontos volt, hogy négy vereséget követően újra pontot tudott szerezni a Kinizsi, és a négy rúgott gól talán a játékosok önbizalmát is helyrebillenti kissé. Szükség is lesz rá, mivel újabb idegenbeli fellépés vár a Szentesre, Págerék ezúttal Kiskundorozsmára látogatnak. Bozóki Zoltán hasonlóan elszánt játékot, és sokkal zártabb védekezést vár fiaitól. Mindemellett nem vár könnyű kilencven perc a társaságra, hiszen a harmadik helyen álló, igen jó formában futballozó Dorozs-ma lesz az ellenfél. A Szentes jelenleg a tabella tizedik helyén áll nyolc ponttal.

H. V.

2008. szeptember 26.

Sakkoztak

A Szentesi Spartacus SK az elmúlt hétvégén ifjúsági sakkversenyt rendezett, melynek eredményeit olvashatják.

I-II. korcsoport: 1. Lantos Alexandra, 2. Mélykúti Ferenc (mindketten Koszta iskola), 3. Márté Mihály (Kiss B. iskola). III-IV. kcs.: 1. Koplándi Péter (Kiss B. iskola), 2. Turák Lejla (Petőfi iskola), 3. Balogh Lajos (Klauzál iskola).

A legközelebbi gyerekverseny a Gallasz Béla sakk emlékverseny lesz, amelyet október 11-én, szombaton 8 órakor rendeznek a Klauzál Gábor Általános Iskolában.

2008. szeptember 26.

Pekingi út

Cseuz László tart élménybeszámolót pekingi útjáról az érdeklődőknek október 1-jén, szerdán 18 órakor a városi könyvtárban.

2008. szeptember 26.

Nem utaztak el a bajnokira

El sem utazott az elmúlt pénteken a Berettyóújfalu elleni bajnokira a Legrand-MetalCom-Szentes NB I-es futsal csapata, így minden bizonnyal 5-0-s gólkülönbséggel a Mezei-Vill kapja majd a le nem játszott találkozó három pontját. Né-methy László vezetőedző lapunknak elmondta, hogy a bajnokság megkezdése előtt már jelezték, hogy a Szentes - labdarúgói hétvégi nagypályás játéka miatt - a hétfő esti bajnoki találkozók megrendezését tartja célravezetőnek. Két héttel a rajt előtt mégis péntek estére került a Berettyóújfalu elleni mérkőzés időpontja, amin a szentesi klub vezetői igyekeztek változatni, de a bajnokcsapat nem ment bele abba, hogy hétfőre tegyék át az összecsapást. Mivel a rengeteg hiányzó miatt nem tudott csapatot kiállítani a Szentes, ezért a néhány hadra fogható labdarúgó el sem utazott a bajnokira. A három elvesztett bajnoki pont is nagyon fájó, hiszen ez már a harmadik veresége az együttesnek - három meccsből, igazából azonban az az igazán elgondolkodtató, hogy a tavalyi bajnokság bronzérmese tíz olyan játékost nem tud öszszeszedni péntek estére, akik képviselni tudnák a szentesi színeket. Éppen ezért talán ezzel az elmaradt mérkőzéssel többet is veszített a Legrand a három pontnál. Arról nem is beszélve, hogy Némethy Lászlótól azt is megtudtuk, hogy még két olyan péntek van, amikor bajnokin kellene pályára lépni, nevezetesen az Aramis és a Gödöllő ellen. Az Aramis talán hajlik az időpont-módosításra, a Gödöllő szándékáról egyelőre semmit sem tudni. Egy biztos, jövő héten hétfőn a Cső-Montage ellen játszanak idegenben Kere-peczkiék, és borzasztó fontos lenne legalább egy pontot szerezni, ahhoz, hogy végre elmozduljon az utolsó helyről a csapat.

H. V.

2008. szeptember 26.

Most győztek

Az NB II-es bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesülete szeptember 21-én a Szentesi Vasutas Tekézők csapata ellen játszott. Az SZTE 2990 fát - 2 egyéni pontot szerzett - a Szentesi Vasutas Tekézők Egyesülete 3164 fát ütött - 4 egyéni pontot szerzett -, így a több ütött fáért járó 2 ponttal a Szentesi Vasutasok 6-2-re győztek. Pontszerzők: Kratochwill József 547, Mladin István 525 fa.

A következő mérkőzés szeptember 27-én, szombaton lesz Szegeden a Tisza-kécskei csapat ellen.

2008. szeptember 26.

Remek szereplés az atlétikai bajnokságon

A fényképen a legeredményesebb versenyző Papp Anita és edzője Benkő Márta

Szeptember 20-21-én rendezték meg a serdülő atléták országos bajnokságát Tatabányán, ahol nyolcvan egyesület több mint ötszáz versenyzője mérte össze tudását. A Szentesi Maximus KSE tíz versenyzője teljesítette a nevezési szinteket a korábbi versenyeken Merza Sándor és Benkő Márta edzők munkája kezd beérni.

Az egyesület megalakulása óta eltelt másfél év munkája most meghozta az eredményt. A fiúk között Árgyellán Dávid diszkoszvetésben hatodik helyezést, Szemerédi Máté 100, 200 és 400 méteres síkfutásban ötödik helyezést szerzett. A lányok közül Papp Anita diszkoszvetésben bronzérmet kapott, súlylökésben negyedik helyezett lett. Berényi Dalma diszkoszvetésben és Vidovics Réka 1500 m-es síkfutásban egyaránt hatodik helyezést ért el.

Az egyesület negyven bajnoki pontot kapott ezen a versenyen és várhatóan az év végi összesítésben előkelő helyen szerepel az országos egyesületi ranglistán.

2008. szeptember 26.

Kerékpárosokat ellenőriznek

Két lakóházba is betörtek, ugyan azon az éjjelen Szegváron. Az egyik helyszínről horgászfelszerelést és fűkaszát, a másik háztól szintén fűkaszát és egyéb szerszámokat vittek magukkal a tolvajok. Az együttes kár több, mint fél millió forint.

Ugyancsak félmilliós kár érte azt a sértettet, akinek az állatait pakolták minden bizonnyal teherautóra a bűnözők. Szeptember 23-ára virradóra egy Derekegyház melletti birtokról vittek el négy szarvasmarhát és tizennégy sertést ismeretlenek.

2008. szeptember 26.

Pótfűtés

- Kisfiam, az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
- Tényleg, apa?
- Természetesen!

2008. szeptember 26.

Kis kukta

  • Karalábékrémleves karalábéból
  • Csípősre pácolt csirkeszárny
2008. szeptember 26.

Megható találkozó a Petőfiben

Szeptember 20-án reggel megindult az élet a Petőfi Sándor Általános Iskolában. A szokatlan csak az volt, hogy szombati napot jelzett a naptár! Találkozóra invitáltak a szervezők. Megszokott tény, hogy az iskolából elballagó egykori diákok néhány év elteltével visszatérnek, és felidézik a szép emlékeket. Most azonban más volt a helyzet. Ez is iskolai találkozó volt, de nem csupán egyetlen osztályé, hanem számos évfolyamé. A hajdani diákok sem ide jártak: valamennyien a D-oldali Iskola tanulói voltak. A külterületi iskolák igazgatósága kapott helyet csupán ebben az épületben, s most ez az intézmény tárta ki kapuit az immár "alma máter" nélkül maradt egykori tanulók előtt.

2008. szeptember 26.

Az Eger ellen a kupában

A Magyar Vízilabda Szövetségben elkészítették a férfi Magyar Kupa negyeddöntőinek párosítását. Mint ismeretes, a Bodrogi Bau-Szentesi VK együttese a Szeged mögött csoport másodikként jutott a legjobb nyolc közé, ahol a sorsolásnak "köszönhetően" az Eger együttesével mérkőzik az elődöntőbe kerülésért oda-visszavágós alapon. Az első összecsapásra szeptember 26-án, Egerben kerül sor, míg a visszavágót 27-én, szombaton 18 órától játsszák a ligeti uszodában. Vass Sándor vezetőedző azt várja játékosaitól, amit a Szeged elleni összecsapás első félidejében, vagyis hogy legyen tartása csapatának, mindkét találkozón. A mester továbbra is a bajnokságra való felkészülés részének tekinti mindkét mérkőzést.

H.V.

2008. szeptember 26.

Előadás

Biblia a zenében I. címmel Nagy János ny. igazgató tart előadást október 2-án, csütörtökön 18 órakor a városi könyvtárban.

2008. szeptember 26.

Családi események

Született: Jegyes-Molnár Bélának és Hajdu Krisztinának Milla, Váczi Róbertnek és Török Tímeának Tímea Csilla, Bori Sándornak és Szabó Bernadettnek Petra, Péteri Tamásnak és Vincze Klára Mónikának Gerda Írisz, Biró Mihálynak és Sándor Anettnek Bence, Pintér Csabának és Juhász Erzsébetnek Anna nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Pálinkó Lajos és Kandász Zsanett, Karai Lajos és Kánvási Noémi, Erdélyi Sándor és Kádár Anikó, Veres László és Gila Erika.

Elhunyt: Szeri László Jenő, Helfer Jolán, Dunás-Varga Zoltán, Fülöp Istvánné Répás Mária, dr. Molnár László, Marik István, Száraz-Nagy György Mátyás, Bertus Jánosné Illés Anna.