2008. szeptember 26.

Utazás a Rotaryval

A Szentes-Csongrád Ro-tary Klub 2005-ban alakult meg azzal a céllal, hogy támogassa, pályázattal, ösztöndíjjal segítse a tehetséges gyerekeket, tanulmányaikat. Tavaly a nemzetközi diákcsere programba is bekapcsolódtak. Erről beszélgettünk dr. Mokbelné Bacsa Évával, a klub jelenlegi elnökével.

- Kiknek szólnak a rotarys pályázatok?

- Olyan diákoknak, akik legalább az általános iskola 7. osztályába járnak, vagy már középiskolások, illetve főiskolára, egyetemre járnak. Fontos, hogy jó tanuló legyen, szorgalmas, tehetséges valamiben, hiszen a támogatásunk feltétele ez.

- A diákcsere programnál is ez a feltétel?

- Szűkebb, mert ide csak középiskolások, főiskolások és egyetemisták jelentkezhetnek. A pályázónak használható nyelvtudásra van szüksége, ez elsősorban angol, vagy annak az országnak a nyelve, ahová utazik. Az is fontos, hogy komoly, megfelelő értékrenddel rendelkezzen, hiszen csak olyan diákot küldhetünk ki külföldre, aki megfelelően tudja képviselni hazánkat.

- Mennyi időre szól az utazás? Kik fogadják őket?

- A rövid program 2 hétig, a hosszabb egy tanévig. Olyan országba küldünk gyerekeket, ahol szintén működik Rotary klub. Tavaly Csehországba utazott egy szentesi diák, cserébe egy izraelit fogadtunk. Az idén ketten utaztak, egyikük Belgiumba, másikuk Hollandiába. Cserébe Olaszországból és az USA-ból érkeztek. A kinti klub fogadja őket, az ottaniak gondoskodnak róluk a két hét alatt, mint ahogy a hozzánk érkezőről mi. Magyarországon egyébként ez úgy történik, hogy egy hetet a fogadócsaládnál, egy hetet pedig a budapesti központban töltenek el. A programban résztvevőnek csak az utazási és regisztrációs költséget kell fizetnie, a kinti tartózkodást már a klub állja. Az idén azonban a Belgiumba utazó diáknak minden költségét a klub állta, így ez is részévé vált a támogatási programunknak.

- Hogyan épül fel a hosszú program?

- Ezt a lehetőséget csak középiskolásoknak hirdetjük meg, és csak az a diák utazhat, akinek a családja egyben fogadócsalád is. Míg a gyerekük külföldön van, egy másik diák költözik be hozzájuk. Ez az igazi diákcsere. Az utazásról egyébként a nemzetközi klub dönt, így került egy szentesi gimnazista Equadorba, a család pedig Kanadából kapott diákot.

- Mi a cél ezzel az utazással?

- Szeretnénk, ha a gyerekek nyitottak lennének más nemzetek felé. Megismerjék a nyelvüket, a kultúrájukat, a mindennapi életüket azzal, hogy szervesen bekapcsolódnak az ottani család életébe. A pályázati lehetőségek tavasszal jelennek meg, az utazások nyáron történnek, illetve a hosszú program szeptembertől júniusig tart. Így a mi diákunk is már elutazott Dél-Amerikába.