2008. szeptember 26.

Vevő a jó ötletekre

Pintér Etelka a Zsoldos-Pollák iskolák igazgatója

Pintér Etelka a Zsoldos-Pollák iskolák igazgatója

Csongrádon született, a szentesi Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolában érettségizett. A középiskola elvégzése után a Számviteli Főiskola nappali tagozatán szerzett diplomát. Azt követően egy bokrosi téeszben helyezkedett el belsőellen-őrként. A munkát gyes követte, megszületett a kisfia. Aztán egyszer csak volt osztályfőnöke, Ferwagner Péterné tett egy nagyszerű ajánlatot: egykori iskolájában, a Borosban kínáltak fel neki tanári állást. Pintér Etelka akkor kicsit félve vállalta el a munkát, számvitelt, közgazdaságtant tanított. Hét évet töltött el ott, közben elvégezte a mai Corvinus Egyetemet.

Aztán ismét engedett a csábításnak: Csongrádon egy alapítványi iskola létrehozásán dolgoztak, sokáig kérlelték, legyen az igazgatója. Előbb szabadkozott, azt mondta, imád tanítani, semmi mást nem akar tenni az iskolában. De tovább kérlelték és belevágott. Az A+ EUROPAX-nak Csongrádon volt a központja, de később - Tiszakécskétől Vásárhelyig - sokfelé lett telephelye. Az oktatási intézmény ma a Síp utcai iskolában működik.

- Tehát nem tettem tönkre, mint ahogyan azt a Népszabadságban állította valaki, nagyon gonoszul, meg sem kérdezve engem - mondja, így utólag már mosolyogva. Persze, számára sem volt annyira felhőtlen a pályázat időszaka. Igaz, balhé nem volt akkora körülötte, mint amekkora a gimnáziumban történt. A tanári kar a Zsoldos-Pollák iskolák esetében is kifejezte tiltakozását, de "csak" a Bács-Kiskun megyei pályázó ellen. Azonban egy rövid időre térjünk viszsza az alapítványi iskolához. Munka mellett elvégezte a közoktatás-vezetői képzést, pedagógus szakvizsgát tett, kellett a vezetői pozícióhoz.

- Itt voltunk gyakorlaton a Zsoldosban - emlékezik vissza. - Több hetet töltöttünk el az iskolában. Dongó László igazgató urat is itt ismertem meg. Persze, akkor még semmit sem sejtettünk a pályázatról. Ahogy végeztem, lementem Szegedre, ott találtam iskolákat. Két helyen tanítottam, szakképzésben, heti negyven órában, három éven át.

Mígnem a megye a szentesi középiskolákra is kiírta a pályázatát. A Zsoldos Ferenc Szakközépiskola, Szakiskola és a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola igazgatói állására - úgy tartja - az esélytelenek nyugalmával pályázott.

- Tudom, arról is beszéltek, hogy politika van a dologban. Én nem vagyok egyik pártnak sem a tagja. A két Fidesz-es pályázó közé valahogy bekerültem, velem akkor nem is foglalkozott senki. Úgy voltam vele, ebből nem lesz semmi. A közgyűlésen ért a meglepetés, hogy így döntöttek.

- Hogyan fogadta a tantestület?

- Júliusban összehívtam a testületet, mindkét iskolában pozitív benyomásaim voltak, úgy érzem, nem volt velem szemben ellenérzés. Azt mondtam, mindenki nyugodjon meg, nem akarok semmiféle drasztikus változást. Mindkét intézménynek vannak hagyományai, azokat megtartva, a folyamatot szeretném továbbvinni. És ha vannak ötletek, természetesen fejlődünk tovább. A helyettesek is maradtak pozíciójukban, úgy voltam vele, ha jól dolgoznak, minek bántsam őket. Kezdünk belerázódni, hetente felváltva vannak értekezletek.

- Történtek változások a tanév elején?

- Az iskolaév zökkenőmentesen elkezdődött, nagy változásokat nem hajtottunk végre. Ami eddig volt, azok folyamatában mennek. Senki nem lett elküldve, mindenki, maradt a helyén. Új termet alakítottunk ki egy olyan helyiségből, amit eddig nem-igen használtunk. Ez nagyon fontos, mivel zsúfoltak vagyunk, a B épületünk meg sajnos nem éppen ideális körülményeket nyújt az oktatásra.

- Milyen terveik vannak a jövőt illetően?

- Előkészítés alatt áll a gépipari mérnökasszisztens képzés a szolnoki főiskolával közösen. Ezt már Dongó igazgató úr kezdte el, a szerződés aláírása most van folyamatban. Jövő szeptembertől indítjuk majd. A Pollák már korábban a veszprémi egyetemmel kötött szerződést műszaki-informatika mérnökasszisztens képzésre. Ez azért jó, mert akik itt végeznek, pontjaikkal előnyt szerezhetnek az egyetemi, főiskolai felvételiknél. Ez minőségi ugrás lesz. Félidejénél tart a középiskolai előkészítő rendvédelmi szakképzés indítása. Az engedélye megvan. Terveink között új szakképzések indítása is szerepel, de hát ez még a jövő. Változik a világ, változik a munkaerőpiac, ez utóbbi igényei szerint szeretném alakítani azt, hogy itt milyen képzéseket indítunk. Nem egyszerű, mert ez egy állami iskolánál minimum két évbe kerül. Egy alapítványi iskola sokkal gyorsabban tud reagálni a munkaerőpiacra.

Lovas József