2008. szeptember 26.

Színvonalas ellátást ígérnek

Elhelyezték a légimentő-bázis alapkövét

Az alapkőletétellel hivatalosan is elindult szeptember 24-én a Dél-alföldi légimentő-bázis építése Szentesen. A munkálatok már elkezdődtek, s ha az időjárás is kegyes lesz, akkor talán már Mikuláskor, de legkésőbb karácsonyra felszállhat a helikopter a reptér melletti bázisról.

Az ünnepélyes alapkőletételen dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter közölte: Az alkotmány rendelkezései szerint mindenkinek egyenlő joga van, így feltétlenül szükség van az esélyegyenlőtlenség felszámolására, mely a légimentés terén ezzel a lépéssel biztosítottá válik a régióban élők számára. Ezen a területen azonban még szükség van további lépésekre is, ennek érdekében a szaktárca több millió forintot biztosít a már meglévő légimentő-bázisok üzemanyag-ellátásának korszerűsítésére. Ezen kívül a következő időszakban több mint 15 milliárd forintos uniós forrás áll rendelkezésre a mentés, a mentésirányítás és a mentőautók fejlesztésére.

A beruházáshoz 10 millió forintot biztosító Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke, Magyar Anna hangsúlyozta, szimbolikus üzenete van annak a széles társadalmi, kormányzati és önkormányzati összefogásnak, amely létrejött a Dél-alföldi légimentés helyzetének megoldása kapcsán. Megmozdult és a közös cél elérése érdekében együtt munkálkodott a megye, a régió, illetve a feladatvállalásból kivették a részüket az önkormányzatok, sőt vállalkozók és magánszemélyek is. Ez példaértékű arra nézve, hogy vannak olyan helyzetek, mikor a politikai bombák robbangatásáról le kell mondani és helyette össze kell fogni.

Szirbik Imre polgármester is felhívta a figyelmet a széles társadalmi, önkormányzati és kormányzati összefogás erejére és elmondta: Szentes a régió földrajzi középpontja, ezt fedezték fel mikor a légimentés feladatellátásának központját ide helyezték. A városnak az egészségügyben hagyománya, múltja, jelene és remélhetőleg jövője is van. A légimentés beindítása mellett azonban összefogást igénylő kérdés a kórház fejlesztése is, mert közös érdek, hogy az intézmény képes legyen a 21. századi elvárásoknak megfelelő ellátás biztosítására.

A Légimentő Kht. ügyvezetője, dr. Túri Péter szerint a szentesi állomás megépítése az utolsó előtti lépés az ország teljes légi lefedettsége felé, létrehozásának és működtetésének szükségességét pedig az is igazolja, hogy az egy hete beindult szolnoki ideiglenes bázisról már többször fel kellett szállnia a helikopternek, a gép tehát folyamatosan dolgozik az érintett megyékben. Túri azt ígérte, hogy Magyarország jelenlegi legmagasabb kompetenciájú ellátását biztosítják majd itt, amelynek egyik összetevője, hogy ápolóként is olyan emberek ülnek a helikopterre, akik mentőtiszti főiskolai diplomával rendelkeznek.

Az építkezés hivatalos beindulását jelző ünnepségen, dr. Székely Tamás, Magyar Anna, dr. Túri Péter, Szirbik Imre és a beruházást kivitelező Magyar Aszfalt Kft. közép-magyarországi direkciójának igazgatója, Németh Géza együtt helyezték el az alapkőbe azt a hengert, amelybe az utókor számára beletettek egy nyilatkozatot az összefogás erejéről, napilapok aznapi számát, illetve az építési- és látványterveket. Német Géza pedig azt ígérte, hogy ha a kedvezőtlen időjárási viszonyok nem hátráltatják a munkát, akkor legkésőbb karácsonyra, de talán már Mikulásra elkészül a bázis, melyben leszállópálya, hangár, szociális blokk, pihenőhelység és üzemanyag-felvételi lehetőség lesz. Elmondta: Már folyamatban vannak a földmunkák, most végzik a hangár alapozását és üzemi körülmények között folyik az acélszerkezetek előre gyártása is.

Cseh-Lakos