2008. szeptember 26.

Kedvenc famíliánk

A retrohullám visszahozta Csepregi Éváékat

Esernyők alatt, több százan ringatóztak a Térfesztivál sztárvendége, a Neoton Família dalaira a Kossuth téren. A 220 felett című slágerrel kezdtek a zenészek, aztán jött a többi: I love you, Tini dal, Santa Maria és így tovább, míg a Kell, hogy várjjal el nem búcsúztak. Az örökzöld slágerek hallatán senki sem foglalkozott a kellemetlen, esős időjárással. A színpadon új felállásban láthattuk a Neotont, a doboknál például az énekesnő fia, David Heatlie ült, de azért ott voltak a csapatban a régi kedvencek is. Csepregi Évával közvetlenül a fellépés előtt beszélgettünk (nosztalgiáztunk).

- A zenével állandóan együtt élek, - árulja el az énekesnő szájfényezés közben. - Rengeteg koncertünk van, már hónapok óta úton vagyunk. S az ehhez kapcsolódó dolgok: most vettem részt a Vacsoracsatában, ugye, abba mindenki belekerül, s a későbbiekben lesz látható.

Éváék újrakezdték a régi Neoton-újságot is, amiben a rajongóikkal tartották a kapcsolatot, az első szám már meg is jelent. Ami pedig az új produkciókat illeti, azt mondja, Neoton-lemez egyelőre nem várható. Viszont a másik frontemberrel, Végvári Ádámmal terveznek lemezt, melyen karácsonyi dalokat adnak elő, elsősorban a rajongóiknak, hogy a fa alá tehessék. Öt-hat éve volt utoljára közös albumuk. Aztán Évától megjelenik egy válogatáslemez, Párizsi lány címmel. Ezen régi dalok szerepelnek, a karácsonyi korongra újakat is szeretnének írni, ám ez nem is olyan könnyű. - Sok mindenről lehetne írni. Arról kellene, ami tényleg eljut az emberekhez, ami megérinti őket. Nehezen születik olyan szöveg, ami karácsonyi, mégis aktuális, mondja.

Az Ádám-Éva imázs tudatos volt. - Ádám jött a zenekarba, én meg ott voltam Évaként. Hosszú életű volt a Neoton, s hogy változatosabb legyen, erre volt kijátszva ez a felállás. Pletykáltak is rólunk, ez mindig így van, ha valami előtérbe kerül, de ezek csak pletykák voltak.

Ma viszont címlapsztori-kat jelentene, ha valakiről pletykálni kezdenek. Éva elneveti magát, amikor a '80-as éveket hasonlítja a maiakhoz. - Nem is tudom, nagyon másról szólt akkor minden. Fiatalok voltunk, csináltuk a magunk dolgát. Most pedig learatjuk a régi sikereket, mert a retrohullám visszahozta a dalokat. Bármikor jó érzés, ha az emberek kíváncsiak ránk, ha mehetünk, ha játszhatunk.

Nemrégiben mutatták be az Abba-filmet, mely egy musical alapján készült. Mivel a Neotont a magyar Abbának is nevezik, felmerül, vajon lesz-e az ő dalaiknak is színpadi átdolgozása. Anyag mindenesetre lenne hozzá. Éván pici bizonytalanság látszik:

- Hát igen, mindig szóba kerül, de nem nagyon lépnek ez ügyben. Szerintem, ami késik, nem múlik. Hallottam, hogy Pásztor Laci is gondolkodik rajta. Ez egy neotonos hozzáállás, mert amíg mondjuk, a Hungária nagyon gyorsan lépett, nálunk vacakolás folyik. Ha Pásztor Laci kicsit jobban törődne ezzel, már rég lenne egy hasonló. Tudom, hogy szeretné.

Darók József