2008. szeptember 26.

Kis kukta

Karalábékrémleves karalábéból

Hozzávalók: 2 db nagyobb karalábé, 4 db közepes sárgarépa, 3 db tyúkhúsleves kocka, 5 evőkanál olaj, 1 pohár tejföl, 1 kanál liszt, ízlés szerint só, leves-gyöngy vagy pirított zsemlekocka.

Elkészítés: A feldarabolt karalábét és a felszeletelt sárgarépát olajon pár percig pirítjuk, majd felengedjük 2 csésze vízzel, beletesszük a leveskockákat, megsózzuk, majd fedő alatt puhára főzzük. Amikor megpuhult turmixoljuk és újra felengedjük vízzel a kellő mennyiségre, felforraljuk, majd behabarjuk lisztes tejföllel. Leves-gyönggyel vagy zsemlekockával tálaljuk.

Csípősre pácolt csirkeszárny

Hozzávalók: 80 dkg csir-keszárny, 1 dl olaj, 1 evőkanál szójaszósz, erőspapri-ka krém ízlés szerint, 1 teáskanál reszelt gyömbér, 2 evőkanál ketchup, 25 dkg színes húsú paprika vegyesen, 25 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vágott petrezselyem.

Előkészítés: A csirkeszár-nyakat megtisztítjuk, megmossuk, a szárnyvégeket levágjuk. Összekeverjük az olajat, a szójaszószt, az erős-paprikát, a gyömbért és a ketchupot. Jól elkeverjük a szárnyakat ezzel a fűszeres páccal, majd letakarva 1 napra hűtőbe tesszük.

Elkészítés: Felhasználás előtt a sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Megsózzuk a húst, tepsibe tesszük, a tálat kevés vízzel kiöblítjük, amit szintén ráöntünk a szárnyakra. A sütőben 30-35 percig sütjük. Amikor a hús szép piros és puha, kivesszük. Közben a paprikákat és a paradicsomokat megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre, illetve cikkekre vágjuk. (A paradicsomok héját forró vízbe mártva el is távolíthatjuk.) A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A sütőtálból kivesszük a szárnyakat, a visszamaradt szaftot serpenyőbe tesszük, s ezen futtatjuk meg a paprikaszeleteket. Amikor összeestek, ráteszszük a paradicsomokat, ha szükséges, sózzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és erős lángon az egészet összepirítjuk. A végén megszórjuk a petrezselyemmel, tányérokra adagoljuk, ráhelyezzük a sült szárnyakat, és tálaljuk.