2008. szeptember 26.

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja nyári szünet utáni első ülését a képviselő-testület. A szám szerinti 32 napirendi pont egy része a félévi zárszámadáshoz kapcsolódik. Szirbik Imre polgármester előzetes tájékoztatójában elmondta, hogy az önkormányzat időben teljesítette minden kötelezettségét, kihasználta likvidhitelét. A már korábban megszavazott kötvény kibocsátása megtörtént.

- Innentől kezdve valamelyest könnyebbé vált a gazdálkodásunk - értékelt a polgármester. - Számításaink a kamatkondíciókat illetően jók voltak, ezt a periódust már nyereséggel tudta az önkormányzat zárni. Fontos az, hogy a költségvetés tartsa azt az irányelvet, amely biztosítja a működés egyensúlyban tartását, külső forrásokat a fejlesztéshez veszünk igénybe.

Szirbik Imre elmondta, nem a teljes kötvénykibocsátást valósították meg, hanem csak annyit, amely a likvidhitel kiváltásához elegendő, így kamatnyereségük van, mivel az erős forintnál is a kamatkondíciók jobbak, mintha forint-likvidhitelt használnának. Egy 7-9 százalékos forinterősödést még elbír a rendszer, bár ekkora forinterősödésre nem kell számítani. Úgynevezett árfolyam-biztosított betétekbe rakták be a dolgaikat, így a kamatperiódust nyereséggel zárta az önkormányzat.

A polgármester kifejtette, hogy az év elején felvázolt költségvetési hiányt nem lépi át az önkormányzat. Azt az alapelvet, amit a képviselő-testület megfogalmazott, hogy hitelből nem finanszírozható működés, azt tartani tudják.

Az idegenforgalomhoz kapcsolódó blokkban a rendezési terv kapcsán a testületnek állást kell foglalnia egy vitában, amely a Dél-alföldi főépítész iroda és a város közt zajlik, ez az elkerülő út-Tisza közti terület hasznosítására vonatkozik. A főépítészi iroda eltúlzottnak érzi a város javaslatát: a terület bevonását a gazdálkodás számára. A polgármesteri hivatal egy kompromisszumos javaslatot tett le a testület asztalára, azért, hogy elháruljanak az akadályok a hatósági ügyintézésben. A javaslat azt tartalmazza, hogy a képviselő-testület bármikor fönntartja a jogot arra, ha olyan befektetőre talál, aki a terület átrendezését kívánja, akkor a testület soron kívül meg fogja adni a felhatalmazást.

A másik két előkészítési anyag a város idegenforgalmi koncepciójához kapcsolódik. A Széchenyi-liget további fejlesztésének koncepciójára, illetve a város marketingjére. A mai világban az információ adása legalább olyan gazdaságfejlesztési tényező, mint egy konkrét beruházás, jelentette ki Szirbik Imre. A főirányt még tavaly meghatározta a testület, amikor elhatározta a Széchenyi liget és környékének a sportturizmus irányába való fejlesztését. Sajnos a liget fejlesztésére beadott pályázat sikertelen maradt, most annak átgondolását fogalmazza meg az előterjesztés: hogyan lehetne a programot úgy módosítani, hogy a következő körben esélyes legyen az önkormányzat. Ez a beruházás a várost is indukálja arra, hogy további értékeket fedezzen fel, és tárjon a közönség elé.

A kórház beszámolója várt vitatéma lesz. Erre meghívták a megyei vezetést.

(lovas)