2008. szeptember 26.

Átadják a Református Nagytemplomot

Csak évek múlva záródnak le az utómunkálatok

Október 3-án, pénteken 15 órától ünnepi istentiszteletet tartanak a református nagytemplomban, melyen a gyülekezet és a város lakói hálát adnak Istennek a templom épületének renoválásáért, az idősek otthonának létrehozásáért, illetve a Kiss Bálint utca felújításáért. Ezzel hivatalosan is lezárul a több éve tartó városközpont rehabilitációs projekt.

Kovách Péter lelkipásztor tájékoztatása szerint az ünnepi istentiszteleten az igehirdetést dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a zsinat lelkészi elnöke végzi. Köszöntőt mond Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő is, mert a város nagy mértékben hozzájárult a rekonstrukció megvalósításához, valamint az egyházmegye nevében Gilicze András református esperes beszél, míg a gyülekezet lelkipásztora beszámol a templomfelújításról, az építkezésről. Az ünnepségre nemcsak a gyülekezet tagjait, hanem az érdeklődő lakosokat is várják, akik az alkalmon megtekinthetik az épületben kialakított második emeleti karzaton lévő Templomi Galériát. Az itt berendezett állandó kiállításon bemutatják a szentesi reformátusság történetét, illetve a karzat másik részében időszakos tárlatokat is rendeznek a jövőben.

- Újdonság az orgonakarzat alatti részből leválasztott kisgyermekes tartózkodó is. Szándékaink szerint itt lehetnek majd együtt a kisgyermekekkel szüleik az istentiszteletek alatt, hiszen innen minden látható és hallható, ugyanakkor a gyermekek szaladgálhatnak és nem zavarják ezzel a liturgiát. Ez a hely egy kisebb kápolna is egyben, 30-40 ember számára lehet itt alkalmakat tartani, és a külön fűtés lehetővé teszi azt is, hogy télen is tartsunk istentiszteleteket - mondta el Kovách Péter, aki arról is beszámolt, hogy a projekt gazdaságilag hivatalosan is lezárult augusztus 15-én. A pénzügyi elszámolásokat, illetve a közbeszerzésekről való beszámolót, a zárójelentést, a hivatalos dokumentációt már eljuttatták a VÁTI szegedi kirendeltségébe, ahol októberig ellenőrzik a papírokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a projekt idén teljes egészében lezárul, mert még évekig után-követési jelentéseket kell majd készíteni és az Európai Unió különböző hatóságai még ellenőrizhetik a pályázat megvalósulását.

Ezen kívül néhány per is zajlik, melyek közül egyet már megnyert az egyházközség. Ebben az esetben az egyik alvállalkozó azért fordult bírósághoz, mert véleménye szerint későn kapta meg a fővállalkozó által számára engedélyezett összeget. Egy másik tárgyalássorozat azért indult el, mert az alvállalkozó szerint bele-kényszerítették abba, hogy tegyen egy takarékszámlára pénzt, ami részéről a jól-teljesítési bankgarancia fedezetét jelenti. Ezt az összeget a fővállalkozónak kellett volna letennie, de a Polydom Zrt. a csődeljárás miatt képtelen volt rá. Az egyházközség viszont csak akkor tudta befogadni a végszámlát, és kifizetni az alvállalkozók számára engedményezett összegeket, ha az alvállalkozók vállalják a bankgarancia letételét. Ezt oldották meg úgy, hogy megegyeztek a 22 alvállalkozóval arról, hogy mindenki leteszi a fővállalkozó által engedélyezett öszszeg arányában a bankgaranciát, és négy év múlva a garanciális hibák kijavítása után kamatostul visszakapja az összeget.

A harmadik per - melyet a megyei bíróság tárgyal majd - még csak a dokumentumbenyújtás időszakában van, bár a tárgyalást kitűzték novemberre. Ebben az esetben az idősek otthonánál az egyik alvállalkozó raktározási költséget kíván visszaigényelni, mely a fővállalkozó késedelme miatt jelentett többletköltséget.

Cseh-Lakos