2008. szeptember 26.

Mozgássérültek támogatása

Helyi foglalkoztatási kezdeményezések

A Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány, valamint Szentes Város Önkormányzata és a Csongrád Megyei Egyesített Szociális Intézmény sikerrel pályázott megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. Az Európai Unió és a magyar állam által finanszírozott program - célkitűzése szerint - a megváltozott munkaképességű (elsősorban mozgáskorlátozott, illetve pszichés megbetegedésben szenvedő) munkanélküliek képzésére és foglalkoztatására helyezte a hangsúlyt.

A 22 hónapos futamidejű programban 18 megváltozott munkaképességű embert képeztek ki háztartási gépszerelőnek. A résztvevők államilag elismert (OKJ-s) bizonyítványt kaptak. A képzés és a foglalkoztatás helyszíne eredetileg a Szarvasi úti Inkubátorház volt, majd - átmeneti nehézségek után - a foglalkoztatás végül Szegeden valósult meg. A közlekedési nehézségek megkönnyítésére a projekt támogatásával beszerzett mikrobusz szállította a résztvevőket a helyszínre. A 8 hónapos képzés időtartama alatt minimálbérnek megfelelő támogatásban részesültek a dolgozók, azt követően pedig közülük 15 képzett személynek 12 hónapos hibafeltárási munkatevékenységre, úgynevezett elektronikai hulladék-bontástra nyílt lehetősége, illetve 5 fő további egy éves foglalkoztatásban vehet részt.

A program futamideje szeptember 30-án ér véget. A projekt zárásához hozzátartozik egy összegző szakmai konferencia megtartása. Annak első napját szeptember 23-án tartották Szentesen. (Másnap Szegeden folytatták a tanácskozást.) Bulik Hajnalka projektvezető lapunknak elmondta: sok ember segítsége kellett a programhoz. Dolgozott náluk pszichiáter mentálhigiénés szakember, azonfelül szociális és mentális tanácsadást végeztek. Az OKJ képzés előtt tréningeken képezték az embereket.

A zárókonferencián a program szakmai hátterét alátámasztó, köztük Szentes szociális helyzetét bemutató előadások hangzottak el, segítőszolgáltatást végző szakemberek mondták el tapasztalataikat. A délutáni órákban pedig a foglalkoztató terapeutákkal folytattak kerekasztal-beszélgetést. Ők is elmondták tapasztalataikat. Nagyon fontos a foglalkoztatás a megváltozott munkaképességű emberek életében is, jegyezte meg a projektvezető. Mint mondta, jó szakmai kapcsolatot tartanak fenn a szentesiekkel, 2004-ben, amikor kiírták a pályázatot, úgy gondolták, hogy Szentesen jól végrehajtható a program. Ami ma már eredményesnek mondható - emelte ki megnyitóbeszédében Szűcs Lajos alpolgármester.

(lovas)