2008. szeptember 26.

Bajnokok és reménységek

Szalkai Szabó Gábor és Markó Ágnes

A Szilver TSE felnőtt táncosainak eredményei kapcsán megnéztük, mi a helyzet az utánpótlással az ország legjobb táncegyesületében.

A folytonosság a szemünk előtt zajlik: gyakorlótermükben, a Dózsa-házban minden szeptemberben indul a tánciskola. Mindenki, a nagyok is így kezdték, mondja Szat-mári-Nagy Szilvia, az egyesület elnöke. Mára felnőtté vált tanítványaitól tanulnak azok a táncosok, akiknek tanítványai most az alaplépésekkel ismerkedő gyerekek. Az aszszisztensekkel együtt összesen 22-en tanítanak a Szil-verben. Iskoláskortól lehet járni a klubba, még várják a jelentkezőket.

Szilvia elárulja: a legtöbb tehetséges versenyzőt a környező településekről választják ki, s olykor messzebbről is jönnek Szentesre gyakorolni. A párok kiválasztása véletlenszerűen, vagy irányítottan történik, s van, hogy egymást választják. Ez utóbbi a 18 éveseknél jellemző, s Szilvia bevallja, minden cserébe belebetegszik. A formációt László Csaba készíti fel az októberi Európa-bajnokságra Kisi-nyovba, illetve a vb-re Moszkvába, amibe mint magyar bajnokok vághatnak bele. De tényleg mehetnek? Mint kiderül, tehetségek vannak, de támogatás nincs elegendő. A várostól kapott öszszeg szinte csak a terembérletre elég, így a szülőkön múlik, utazhat-e a csapat minden tagja. Egyedül a László-Mikes párosnak van külön szponzora.

Miért éri meg a fiataloknak táncolni? Szilvia csak annyit mond, rájuk kell nézni. Viselkedési kultúrát, jó ízlést tanulnak. A fiúk elegánsak, a lányok mindegyike darázsderekú, s hosszú hajú. Ez utóbbi nem előírás, a tánctanárnő szerint azért növesztik meg, mert könnyebb összefogni.

A klub latinos reménységei Bódi Ferenc és Kovács Krisztina, junior bajnokok, világbajnokságon már a 24 között is voltak. Most ismét vb-re készülnek, Sanghajba. Együtt két éve táncolnak. Ferenc kedvence a paso doble, Krisztina erőssége a csacsacsa, de ez persze nem azt jelenti, hogy ezeket kevesebbet kell gyakorolniuk. Jó tanárok, közös célok, fogalmazzák meg az eredményesség titkát. S talán még az is, hogy az összekerülésük óta a magánéletben is kialakult köztük kapcsolat, ami nem ritkaság táncosoknál.

Velük ellentétben viszont csak a parketten alkot párt a szentesi Szalkai Szabó Gábor és a vásárhelyi Markó Ágnes. Sikereiket annak tulajdonítják, hogy másfél éve együtt táncolnak. Azt mondják, mások évekig is közösen versenyezhetnek, mégsem robbannak be. Nekik azonban sikerült egyfajta villámkarriert befutniuk. Tavaly magyar bajnoki ötödikek voltak, idén pedig a Budapest Openen a 21 éven aluliaknál elsők lettek, a German Openen 4. helyezést szereztek, s friss bronzérmesek a standard bajnokságon. Mindketten a táncművészeti főiskolára járnak, s tanítanak is a Szilver vidéki klubjaiban. Még fel sem fogták, hogy László Csabáékkal állhattak a győzelmi emelvényen, akitől mindketten tanultak. A legjobb az egészben, hogy szil-veres párok töltötték be a dobogót, ez pedig szerintük sokat jelent a városnak és a klub megítélésének is.

Darók József