XL. évfolyam 22. szám

2008. június 6.

Kultúrák, ha találkoznak

Ismerősöket is üdvözölhettünk, régi barátságok mélyülhettek el, de újak is születhettek a testvérvárosok hatodik kulturális fesztiválján május 30-a és június 1-je között. Nyolc testvérvárossal büszkélkedhet Szentes, a legrégebbi szerződés 1969-ben, Bácskatopolyával köttetett. A kétévenkénti kulturális találkozó legutóbbi rendezvényén négy testvérvárost láthatott vendégül Szentes. Az első estén a megyeházán ünnepélyes megnyitóval kezdődött a fesztivál, melyen Szirbik Imre polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. A műsorban helybeli és vendég fellépők, művészeti csoportok mutatkoztak be a tiszteletükre megtelt díszteremben, köztük a sankt-augustini zeneiskolából.

2008. június 6.

Sok a fertőzött kullancs

A gyors reagálás a célravezető

Beköszöntött a kullancsszezon, illetve azt is mondhatnánk, hogy folytatódik, ha azt a tényt nézzük, hogy igazán hideg telünk sem volt és már kora tavasszal megyénkben is megjelentek az első kullancsok. Az ország több területéről jutottak el mindenkihez olyan hírek, miszerint nagyon elszaporodtak, sőt bizonyos esetekben nagyobb problémát is okozott csípésük. A témával kapcsolatban arra kerestük a választ, hogy az emberek, esetében milyen betegségeket válthat ki egy-egy kullancscsípés, illetve hogyan védekezhetünk ellene.

2008. június 6.

Életalapozó időszak

Elismerték a pedagógusok munkáját

Évtizedek óta június első vasárnapján ünneplik országszerte a tanárokat, tanítókat és óvónőket. Városunkban ehhez kapcsolódva május 31-én tartották a pedagógus-napi ünnepséget a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban, s köszöntötték a tanárokat, tanítókat, óvónőket és óvodapedagógusokat, valamint a város oktatási életében közreműködő dolgozókat.

2008. június 6.

Fórum döntéshozók nélkül

A székek üresen maradtak a fórumon

Beszélgetésre, úgymond színvallásra várta a Horváth Mihály Gimnázium tantestülete a képviselőket. Elhangzott, a májusi önkormányzati ülés elején lezajlott vita adta az ötletet a fórumra. Szerettek volna a döntéshozókkal, a megyei közgyűlés mind a bal-, mind a jobboldali szentesi érdekeltségű képviselőivel leülni, megbeszélni a dolgokat. A jobboldali képviselők levélben tudatták, hogy nem vesznek részt a megbeszélésen. Azt ígérték, lehetőséget adnak a találkozásra, de majd csak június 19-e után, mert, hogy az igazgató-választási kampányban nem akarnak állást foglalni az ügyben.

2008. június 6.

Ha ott lettem volna

Hol élek én tulajdonképpen? Milyen országban? A mai magyar sajtó már nem először adott nekem választ. Legutóbb például e szavakkal: olyan országban élek én, ahol "a mellébeszélés és a hazudozás hovatovább nemzeti tradició." Hovatovább? Hát ha visszagondolok hosszú múltamra, azt kell látnom, hogy alig volt alkalmam megtapasztalni, hogy az aktuális hatalom ne arra tanította volna az alattvalónak tartott népet, hogy hazudni nemcsak érdemes, hanem esetenként életmentő is.

"Hazudni muszáj!" De sok alkalmam volt ezt hallani! Néha-néha már úgy voltam vele, hogy "tényleg muszáj". Pedig jó Atyám szinte csak azért büntetett, ha hazugságon kapott. S ezt mint gyerek, tudtam is róla.

2008. június 6.

Az "Angyalhoz" címzett gyógyszertár a Felsőpárton

Százhúsz éves a város negyedik gyógyszertára

A korai időktől az urbanizáció, a városiasodás egyik fontos fokmérője a lakosság egészségügyi ellátottsága. Ezen belül lényeges volt, hogy a település rendelkezett-e patikával, gyógyszertárral, vagy távolabbi helyekre kellett elutazni a szükséges gyógykészítményekért. A gyógyszertárak száma egyben utalt az érintett település méreteire is, hisz a gyógytár alapítási engedély kiadása lakossági létszámhoz volt kötve, a patikajog odaítéléséről pedig a belügyminiszter rendelkezhetett.

2008. június 6.

Európa-bajnokság az udvaron

Megélénkül szombattól a megyeháza udvara, a sport és a kultúra találkozik a Kulturális és Szórakoztató Teraszon. Ezen a nyáron két jelentős sportesemény is lesz, a június 7-én elrajtoló labdarúgó Európa-bajnokság és az augusztus 8-án kezdődő olimpia izgalmait is követhetik a szentesiek kivetítőn. A szombat esti meccset már különleges hangulatban élvezhetik. A művelődési központ külső vállalkozó bevonásával minden nyárestére ingyenesen várja a szurkolókat, illetve az Eb után a nyári színház előadásaira, és éjszakai filmvetítésekre a nézőket.

2008. június 6.

Ferencsik vezényelt

Évfordulók - 2008.

40 éve, 1968. máj. 25-én a Szentes Városi Tanács VB a nyugalomba vonuló Nagy György helyére dr. Bajomi Sándor eddigi elnökhelyettest választotta tanácselnökké. Az elnökhelyettes dr. Kocsis Ferenc, a vb-titkár dr. Gilicze Lajos lett.

90 éve, 1918. máj. 26-án megalakult a Függetlenségi és 48-as (Károlyi) Párt szentesi szervezete. A pártközpont nevében köszöntőt mondott Hoch János. (Az új párt elnöke: Mezei László, titkára: dr. Lánczi Simon Pál.)

2008. június 6.

Ellopták a virágokat

A mi óvodánk, a Bocskai utcai, az udvaráról híres. Nagy árnyas fáival a nyári forróságban is hűs árnyat nyújt az idejáró gyermekeknek. Az intézmény dolgozói mindent megtesznek annak érdekében, hogy óvodásaink esztétikus környezetben éljék napjaikat.

Már két alkalommal vettünk részt a Virágszínvonalasabb Szentesért pályázaton, munkahelyi kategóriában. Első helyünkért fűnyírót nyertünk, a tavalyi évben másodikok lettünk, 80 ezer forintot kaptunk, kertészeti berendezések illetve virágpalánták vásárlására.

A Szatmári Virágkertészetben tavasszal örömmel fogadtak bennünket, és legszebb virágaikat ajánlották fel az óvodának. Többször fordultunk autóval, nehogy összetörjük a palántákat. Elültettük, kapálgattuk, a gyerekekkel együtt locsolgattuk. A falra felhelyezett kaspókban lévő virágokat Ők nem érték el, de kis locsolókban hozták a vizet az óvó néniknek, versenyeztek a munkáért.

Örömünk nem tartott sokáig! Május 31-én, szombaton kora reggel, amikor arra készültünk, hogy az évzáróra még szebbé tegyük az udvarunkat, megdöbbenve tapasztaltuk, hogy ellopták a 8 legszebb virágkaspónkat!!!

Az első megdöbbenés után, az járt a fejünkben, hogy mit fogunk mondani gyermekeinknek. Itt az óvodában és otthon is arra tanítjuk őket, hogy vigyázzunk egymás értékeire, becsületesen éljük napjainkat.

Arra kérjük azt a szentesi lakost, aki szombat hajnalra, virradóra - ismeretlen helyről származó - virágot kapott nyolc műanyagkaspóban, gondolkozzon el! Talán a Bocskai utcai óvodából hiányzókat kapta meg. Ugyanúgy, ahogy elvitték az éjszaka leple alatt, hozzák vissza az óvodába! Az udvarra már ne jöjjön be, belülről akassza a kerítésre, mi majd visszatesszük a helyére! Mi pedig majd elmondhatjuk újra az óvodásainknak: Aki a virágot szereti rossz ember, nem lehet!

Köszönettel: A Bocskai utcai óvoda gyermekei,
szülői szervezete, dolgozói

2008. június 6.

Humánus volt a testület

Félosztálynyi gyerek az iskolákban

A Petőfiben is félosztálynyi elsős kezdi meg tanulmányait

Évek óta tapasztalható, hogy csökken a gyermeklétszám. Kevesebb elsős kisdiák iratkozik be az általános iskolákba, mint ahány nyolcadikos elhagyja azt. Ennek következménye: kevesebb osztályteremre van szükség, ehhez kapcsolódóan kevesebb pedagógusra is. Néhány évvel ezelőtt egy iskolát már bezárt az önkormányzat, mi várható az elkövetkezőkben?

2008. június 6.

Állásbörze fiataloknak

A Dél-alföldi régió minden városának munkaügyi kirendeltségén, azaz 27 településen, köztük Szentesen is állásbörzét szerveztek a múlt héten. A rendezvénynek több apropója is volt: egyrészt az, hogy a fiataloknak álláslehetőséget biztosítsanak, hiszen átlagosan az álláskeresőknek több mint 10 százaléka fiatal és ezt az arányszámot mindenképp csökkenteni szeretnék. Másrészt aktuális két uniós program is.

2008. június 6.

Kapolcs a kapocs

Egyesület segíti a kapcsolatot

Bejegyzésre vár egy új civil szervezet Szentesen és térségében: Kapocs Közhasznú Egyesület elnevezéssel. Az alakuló összejövetelt már megtartották és elnökséget, felügyelő bizottságot választottak.

- Miért jött létre ez a szervezet? Mit jelent a Kapocs név? Mivel szeretne foglalkozni az egyesület? - tettük fel a kérdést Kárpáti Lajos elnöknek és Csorba Gyula elnökségi tagnak.

2008. június 6.

A háztáji megbecsülése

Dr. Dobos András főállatorvos szerint fontos tényező

Dr. Dobos Andrást ez év április 1-jén nevezték ki a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szentesi területi hatósági főorvosának. Mint mondja, az elődök, Polner és Gombos doktor után nem könnyű feladatot vállalt, úgy véli, velük magasra tették a mércét. Annak megfelelni önmagában is kihívás.

Változásokról beszél. Azt mondja, tíz évvel ezelőtt tizedannyi volt az állatállomány, és egytizede a papírmunka. Most az állatlétszám csökkenésével ez az arány megfordult.

2008. június 6.

Drámais találkozó

Harminc éves drámais találkozót szervez a Horváth Mihály Gimnázium június 20-21-én. A közönséget az alábbi programokkal várják.

20-a, péntek: 18 óra Ratkai János fotókiállításának megnyitója (ifjúsági ház), 19 óra Horváth Krisztián és együttese, a B2B3 Trió jazz-zenét játszik (ifjúsági park), 20 óra Perjésné Dózsa Erzsi, Keserű Imre, Poszler György, Rácz Attila, Fesztbaum Béla, Hollmann Endre, Papp László felolvasó színháza (zeneiskola).

21-e, szombat, ifjúsági park: 15 óra a "Gödör" szabadtéri színpadán a volt drámais osztályok összegyűlt tagjai osztályonként 10 percben "fellépnek" - a korábbi találkozókhoz hasonlóan erre az alkalomra szánt különböző produkciókkal. A "fellépések" sorrendje az időben visszafelé halad: kezdik a 2007-ben végzettek, végzik az 1982-ben ballagottak. Műsorvezető: Keserű Imre. 20 óra 1,5-2 órás gálaműsor.

2008. június 6.

Tisztelt Igazgató Úr!

Nyílt levél a Horváth Mihály Gimnázium vezetőjének

Kedves Inokai-Tóth László tanár úr!

Mindenfelé olvasom, hogy mi történt napokkal ezelőtt szeretett gimnáziumomban, a HMG-ben, hogy Keserű Imre tanár urat Ön, hogy úgy mondjam, elbocsátotta, és szintén mélyen tisztelt és szeretett tanáraim ülő demonstrációval tiltakoztak ellene.

Nem tisztem beleszólni egy oktatási intézmény belső ügyeibe, nincs felhatalmazásom, és jogom, hogy az Ön döntését értékeljem. Levelemet, mint régi diák, és mint szintén egy elég nagy intézmény leendő vezetője írom önnek, barátilag, mert figyelve a Horváth Mihály Gimnáziumban az elmúlt hónapokban történteket, az a benyomásom, hogy Önt nem tájékoztatják megfelelően.

2008. június 6.

Mindenki megnyugodott

Demonstráció a gimnáziumban

Ülve demonstráltak a Horváth Mihály Gimnázium tanárai május 30-án az igazgató irodája előtt. Tiltakozásuk oka kollégájuk, Keserű Imre elbocsátása volt. Mint mondták, nem sztrájkolnak, munkájukat maradéktalanul elvégzik, csak a szünetekben és a lyukas órák helyett tartanak demonstrációt. A szünetekben diákok is megjelentek az iskola folyosójának igazgatói iroda előtti szakaszán, s többen elmondták, büszkék tanáraikra, s szeretik, tisztelik Keserű Imrét, akitől rengeteget tanultak. Majd sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy Keserűnek el kell hagynia az iskolát és meg kell válnia eddigi diákjaitól. Köztük olyanoktól is, akik jövőre végeznek. Szerintük ez kifejezetten rosszul érinti őket az érettségi előtt.

2008. június 6.

Ötletes portékák vására

Június első vasárnapján immár több évtizedes tradíciót folytatva népi vásárt rendezett a művelődési központ. Hagyományos és nem annyira hagyományos portékát is kínáltak az árusok a Kossuth téren, így műanyag játékokat is találhatott a szép számú érdeklődő. Ötletes dolgokra is akadhattunk azonban a sorok között, ilyen volt például a faragott szorzótábla. Sátrat állított a helybeli Kovács Ivánné népi iparművész, őt a Ké(s)z csodák felirat alatt lehetett megtalálni, mellette szentesi feketekerámiát kínáltak. Hódított a testfestés is, miközben a nagyszínpadon délelőtt fúvósok, délután népzenei produkciók váltották egymást, testvérvárosi és szentesi fellépők szórakoztatták a teret megtöltő embereket.

Az árusok többsége más városból érkezett: láthattunk debreceni késest, vásárhelyi kerámia-vásározót, s csodaszép herendi porcelán étkészletet is kínáltak. Mindenki elismeréssel nézegette a természetes anyagokból (fából, levélből) készített tájképeket, sőt az egyik sátornál még életnagyságú kerekes kutat is felállítottak a fabútorokra szakosodott árusok.

D. J.

2008. június 6.

Táborajánló kicsiknek és nagyoknak

Kellemes és hasznos időtöltés a nyári szünetben

JÚLIUS

Mesetábor I. 7-9 éveseknek, július 1-5.; helyszín: Magyartés, VE-GA Tábor Központ, szervező: Koromné Seri Anikó (63/312-313; 30/995-4689).

Néptánctábor, július 6-13.; helyszín: Mátra-szentimre (bentlakásos), szervező: Bagi Ferenc táncpedagógus (20/9319-019).

2008. június 6.

Beleon Zsolt távozik

Változások a Vízisport Klub élén

Négy esztendő után távozik a Szentesi Vízisport Klub éléről Beleon Zsolt. Az elmúlt pénteki közgyűlésen kiderült: anyagilag stabil a klub helyzete, viszont egyelőre foghíjas az elnökség: Beleon mellett ugyanis Döbrőssy Iván is lemondott elnökségi tagságáról. A férfi csapat létszáma is fogyatkozik, a legnagyobb érvágás azonban a névadó szponzor, a Pendola kivonulása a férfi felnőtt csapat mellől.

2008. június 6.

Gólzáporos hazai búcsú

Minden erőlködés nélkül rúgott egy hatost a Szőregnek a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata, és mivel a Székkutas botrányszagú mérkőzésen kikapott az UTC-től, így ismét Bozóki Zoltán tanítványai vezetik a tabellát az utolsó forduló előtt. Ha a hétvégén nyer a Kinizsi Apátfalván, akkor bajnokként biztos feljutó a megyei első osztályba.

2008. június 6.

Pollák-dzsúdó

Május 31-június 1. között nemzetközi judo tornát rendeztek Grazban (Ausztria), Ausztria, Németország, Hollandia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária, Ukrajna, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Olaszország és Magyarország részvételével. A Pollák DSE cselgáncsosai az alábbi eredményeket érték el a megmérettetésen. (Megjegyzendő, hogy több magyar versenyző volt mint osztrák.)

U11 kategóriában 2. Kalydy Vivien (-27 kg), U15 kategóriában 9. Gila Ádám (-50 kg), 2. Kalydy Patrícia (-70 kg), 1. Gila Nóra (-78 kg).

Az eddigi eredményeinkhez az önkormányzat és a támogatók segítsége nélkül nem jutottunk volna el. Köszönet érte mindenkinek!

Kalydy Zoltán

2008. június 6.

Sakk

Május 30. - június 1. között Balatonlellén rendezték meg a Diákolimpia Országos Sakk döntőjét. A bajnokság résztvevői minden korcsoportban a megyei első helyezettek és a budapesti kerületek legjobbjai voltak. A III. korcsoportos lányoknál az igen erős mezőnyben 26 résztvevő közül Szalaji Renáta - a Szentesi Spartacus SK játékosa - a 10. helyet szerezte meg. Örülünk, hogy Csongrád megyét, ezen belül Szentest képviselve már 4. alkalommal ilyen jól megállta helyét az országos döntőben. Renáta a Petőfi Sándor iskola 5. osztályos tanulója.

Kőhalminé Forrai Julianna

2008. június 6.

Óvodától az olimpiáig

A ligeti strandfürdőben 12. alkalommal rendezett Óvodától az olimpiáig nemzetközi úszóversenyen a Szentes Városi Úszó Club versenyzői szerepeltek a legeredményesebben a résztvevő 14 egyesület közül. Az alábbiakban közöljük a szentesi érmesek névsorát.

33 1/3 m gyorsúszás, fiúk: 3. Vidovics Barnabás (1999-es születésű), 1.Tóth Gyula, 2. Mészáros Zsolt (2000), 3. Virágos Bálint (2001), lányok: 1. Héja Ágnes, 3. Mihály Kinga (1999), 3. Sarusi Kis Lídia (2001).

2008. június 6.

Szenior úszás

Még májusban rendezték meg Csongrádon a szeniorok idei első nyitott medencés versenyét. Két versenyszámot régi, nagy úszók, edzők emlékére hirdettek meg. Csongrádi József Csongrád legendás úszóedzője tiszteletére rendezték meg a 200 méteres vegyesúszást, ahol Melkuhn Dezső harmadik, Felvégi Zsuzsanna ötödik helyen végzett. Gyémánt Imre uszonyos edző, úszóedző és főiskolai tanár emlékére 100 méteres hátúszásban mérték össze erejüket az úszók. A nőknél Virágos Éva érte el a legjobb eredményt.

2008. június 6.

Ősszel ismét gördülnek

A Jupátosok nyárion sem tétlenkednek

A hétvégén rendezték meg a Gördülő generációk, együtt a cél felé elnevezésű programsorozat utolsó tavaszi fordulóját. Ismét jól sikerült a rendezvény, népes csapat gyűlt össze a biciklis kirándulásra, az idő is kegyes volt a túrázókhoz, nem úgy mint az előző alkalommal. Valkai Zsolt szervező tapasztalata szerint jó hangulatban telt a kirándulás.

2008. június 6.

Kerékpár a Kurcában

Az elmúlt két hétben összesen kilenc gépkocsit törtek fel városunkban ismeretlen tettesek, ebből csak az elmúlt hétvégén hármat. A bűnözők gyakorlatilag mindent visznek, amit az utastérben találnak, így például szemüveget, cd-lejátszót, de még az üléshuzatot is. Az autókat a város különböző részein törték fel, különféle módszerekkel.

Alumínium hordót loptak el egy ház udvaráról Derekegyházán. A hordó színesfém értéke kb. 10 ezer forint.

Kerékpárt loptak a Brusznyai sétány egyik társasházának közös tárolójából. A jármű értéke mintegy 60 ezer forint. Találtak is egy bringát a rendőrök, mégpedig a Kurcában. Egy állampolgár jelentette, hogy a bicikli a vízben van, amit aztán kiszedtek onnan. Azóta a kerékpár tulajdonosát is sikerült értesíteni, hogy előkerült a kétkerekűje.

H. V.

2008. június 6.

Mozi

Az Őze Lajos Filmszínház műsora

Június 5-9.

17.30 óra Kis Vuk - magyar-angol animációs film,
20.00 óra Lepattintva - amerikai romantikus vígjáték,

Június 12-16.

17.30 óra Bolondok aranya - amerikai romantikus kalandfilm,
20.00 óra A Vasember - amerikai fantasztikus akció-film látható a moziban.

2008. június 6.

Hőguta

Főnök a titkárnőnek:
- Ki mondta magának, hogy azért, mert meg akartam csókolni a vállalati bulin, már elhanyagolhatja a munkáját?
- Az ügyvédem.

2008. június 6.

Kis kukta

  • Gombaleves gazdagon
  • Normann tál
2008. június 6.

Talán újraéled a repülőmodellezés

A repülőmodellezés a legrégebbi modellezési szakág. Írásos nyomai i.e. 400-ból származnak. Magyarországon a repülőmodellezés 1909-ben kezdett meghonosodni. Napjainkban a repülőmodellek kísérleti vagy sportcélokat szolgáló, a légtérben szabadon, önállóan mozgó légieszköz-modellek. Ismeretesek pillekönnyű, csak zárt csarnokokban röpíthető ún. hártyarepülők, egyszerűbb építésű, vitorlázni, siklani képes, zsinóros, gumimotoros szabadon repülő szerkezetek. De vannak rendkívül jól vezethető rádiótávirányítású kis- és nagyobb méretű repülő- és helikoptermodellek is. Szentesen milyen a repülőmodellezés helyzete? Ezzel a kérdéssel kerestem meg Szabó László ny. rendőr őrnagy-tanárt. Beszélgetőtársam az EU Veterán Modellező Szövetség Szentes Egyesület elnöke.

2008. június 6.

Hüllőkiállítás

A különleges, ritkán látott állatok iránt érdeklődő látogatók a négy napos hüllő show-n több mint kétszáz élő és preparált példányt tekinthetnek meg. A 20 méter átmérőjű felállított cirkuszos sátrat többek között különleges, egzotikumnak számító kajmánok, varánuszok, anakondák, pitonok, madárpókok és más különleges állatok népesítik be. A világjáró turnékon már rendre bemutatott egzotikus hüllők egyik legfigyelemreméltóbb darabja minden bizonnyal az a kockáspiton lesz, melynek hosszúsága nem kevesebb mint öt méter. A látogatók "talákozhatnak" még egy igazi ritkaságnak számító albínó tigrispitonnal, valamint egy perui vörösfarkú boával, illetve sárga és zöld anakondákkal. A világ minden részéről származó, legkülönbözőbb állatfajok közül feltétlen említést érdemel még a császárskorpió, a pápaszemes kajmán, a csillagteknős, az aga varangy, a perui óriáspók vagy éppen a fekete-fehér teju. A különleges kiállítás biztosan felejthetetlen élményt fog nyújtani kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az óriás hüllő-show június 12-15-ig, csütörtökön és pénteken délután 14-19 óráig, szombaton 10-18-ig, vasárnap 10-17 óráig tekinthető meg. A sátrat a Sportszálló melletti füves sportpályán állítják fel.

2008. június 6.

Családi események

Született: Nagy Géza Árpádnak és Csikai Gabriellának Zita Mária, Benkő Pálnak és Huzrik Erzsébetnek Szimonetta Cintia, Vida Jánosnak és Tóbiás Erzsébetnek Szonja Amanda, Fekete Tamásnak és Répás Édua Anitának Gréta, Lipcsei Róbertnek és Bognár Tímeának Szabolcs, Huszka György Károlynak és Debreczeni Editnek Panna, Hérány Ferencnek és Marsovszki Mónikának Ferenc, Csarnó József Csabának és Barta Annamáriának Dominika, Kardos Norbert Leventének és Pataki Mónikának Réka nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Gráczer Balázs és Kövér-Kis Erika, Remzső Zsolt és Kerekes Emese.

Elhunyt: Kotvics-Varga Lajos, Balog Sándor, Szabó István, Gut Judit, Varga Józsefné Hajdu Anna.