2008. június 6.

Mindenki megnyugodott

Demonstráció a gimnáziumban

Ülve demonstráltak a Horváth Mihály Gimnázium tanárai május 30-án az igazgató irodája előtt. Tiltakozásuk oka kollégájuk, Keserű Imre elbocsátása volt. Mint mondták, nem sztrájkolnak, munkájukat maradéktalanul elvégzik, csak a szünetekben és a lyukas órák helyett tartanak demonstrációt. A szünetekben diákok is megjelentek az iskola folyosójának igazgatói iroda előtti szakaszán, s többen elmondták, büszkék tanáraikra, s szeretik, tisztelik Keserű Imrét, akitől rengeteget tanultak. Majd sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy Keserűnek el kell hagynia az iskolát és meg kell válnia eddigi diákjaitól. Köztük olyanoktól is, akik jövőre végeznek. Szerintük ez kifejezetten rosszul érinti őket az érettségi előtt.

Hétfőre aztán lenyugodtak a kedélyek, igaz, téma volt még a pénteki demonstráció, de a Délvilág beszámolója szerint az igazgató senkinek sem adott fegyelmit a történtek miatt. A hétfő délelőtti hagyományos hétindító értekezleten az igazgató nem adott szót a tanároknak, de kijelentette, hogy így szétverik az iskolát. Szintén a megyei lap írta azt, hogy Inokai-Tóth László igazgató lapuknak tett nyilatkozatában elmondta: - Ismerni kell az előzményeket is ahhoz, hogy a közvélemény tisztán lásson Keserű-ügyben. Keserű Imre 2003. augusztus elseje óta óraadó, nem főállású tanára az iskolának, másutt van főállása, itteni megbízatását azonban 2007. augusztus 31-éig többször is meghosszabbították - jogellenesen.

Én nem akartam törvényt sérteni, ezt várja el a fenntartó is. Az óraadói munkára határozott idejű szerződést kell kötni: én megkötöttem vele, ez a megállapodás idén június 30-án lejár. A törvény szerint igazgatóként az a feladatom, hogy gondoskodjak a szeptemberben kezdődő új tanév tantárgyfelosztásáról. Ahhoz viszont már nincs jogom, hogy Keserűvel újból szerződést kössek július elsejétől: ez már az új igazgató joga. Ezért is döbbentett meg a demonstráció - meg azért is, mert Keserű Imre mindenképp fog tanítani, hiszen - annak az intézménynek a révén, amelyhez a főállása köti - lesznek délutáni gyakorlati órái. A megbízott igazgató mindezt tudatta kollégáival is.