2008. június 6.

Sok a fertőzött kullancs

A gyors reagálás a célravezető

Beköszöntött a kullancsszezon, illetve azt is mondhatnánk, hogy folytatódik, ha azt a tényt nézzük, hogy igazán hideg telünk sem volt és már kora tavasszal megyénkben is megjelentek az első kullancsok. Az ország több területéről jutottak el mindenkihez olyan hírek, miszerint nagyon elszaporodtak, sőt bizonyos esetekben nagyobb problémát is okozott csípésük. A témával kapcsolatban arra kerestük a választ, hogy az emberek, esetében milyen betegségeket válthat ki egy-egy kullancscsípés, illetve hogyan védekezhetünk ellene.

Szentes területéről, illetve a környékről már elég sok kullancscsípéssel kapcsolatos problémával keresték fel a fertőző ambulanciát. Ezek közül több olyan eset is volt, melyek típusosak voltak, a Lyme-kórnak a korai bőrelváltozását mutatták - tudtuk meg dr. Illyés Mária főorvostól. A Dr. Bugyi István Kórház Fertőző Osztályának vezető főorvosa elmondta: Ilyen jellegű fertőzésre akkor kell gondolni, ha a kullancscsípés után egy nappal, illetve egy hónapon belül karéjos szélű, terjedő piros elváltozás alakul ki a bőrön, melynek közepe lehet kékes elszíneződésű is.

Dr. Illyés Máriával folytatjuk a beszélgetést: - Ennek legalább 5 centiméter nagyságúnak, s legalább egy hétig láthatónak kell lennie. Azonban ha a csípés után csak kis helyi reakció van, azaz fél-egy centiméternyi elváltozás, az nem nevezhető a Lyme-kór bőrtünetének. A korai tünetek jelentkezésekor antibiotikumos kezelést alkalmaznak. A Lyme-kórnak azonban vannak késői tünetei, amelyek különböző szervi megbetegedésekben nyilvánulnak meg. Például ízületi, szív- vagy idegrendszeri panaszok alakulhatnak ki, tehát nagyon szerteágazók a tünetek. Ezt már nehezebb diagnosztizálni, szerológiai vizsgálat szükséges hozzá.

A statisztika elég tág határokat határoz meg, azt mondja, hogy a kullancsok 15-50 százaléka fertőzött a Lyme-kór kórokozójával. Kullancscsípésből kiinduló agyvelőgyulladás nincs sok, tavaly egy esettel találkoztak a szentesi kórházban.

- A Magyarországon előforduló másik, kullancscsípés által kiváltott betegség a vírusos agyvelőgyulladás, ami ellen van védőoltás. Védettséget három oltás felvétele ad, két oltást kell felvenni két hetes, vagy egy hónapos időközzel, a harmadikat 9-12 hónap múlva. A harmadik oltás felvétele után lesz teljes a védettség. A probléma az, hogy a védőoltás igénybe vétele általában akkor jut mindenkinek az eszébe, amikor már megkezdődik a szezon. Holott az lenne a jó, hogyha még a tavaszi időszak előtt felvennék a védőoltást, s így a szezonra már kialakul a védettség. Aki tehát most veszi fel a védőoltást, annál a biztos védettség jövőre alakul csak ki - tájékoztatta lapunkat a főorvos. Hangsúlyozta, hogy a kullancscsípésekkel kapcsolatban az első feladat nem az orvosé, mert a kullancsot minél hamarabb el kell távolítani. Ezért amikor valaki észrevesz egy kullancsot a bőrében, akkor azt a patikában kapható kullancscsipesszel egy csavaró mozdulattal távolítsa el. Az sem baj, ha a csáprész benne marad a bőrben, a lényeg, hogy minél hamarabb ki kell venni, mivel a potrohában lévő kórokozó akkor kerül be a beteg szervezetébe, ha legalább 24 órán keresztül szívja az illető vérét. Helytelen, ha a régebben alkalmazott módszerrel akarják eltávolítani, tehát bekenik krémmel, s szinte bele préselik a potrohban lévő tartalmat a bőrbe, ami onnan bejut a vérbe. A lényeg a gyors eltávolítás, amit Betadine-os fertőtlenítésnek kell követnie. Utána még lehet a bőrön kisebb helyi reakció, de legalább egy hónapig figyelni kell, hogy a csípés helyén, illetve bárhol a bőrön megjelenik-e az előbb említett elváltozás. Ha igen, akkor orvoshoz kell fordulni, mert azonnal el kell kezdeni az antibiotikumos kezelést.

Cseh-Lakos