2008. június 6.

Kis kukta

Gombaleves gazdagon

Hozzávalók: 75 dkg csiperkegomba, 40 dkg vegyes zúza és csirkenyak, 4 vöröshagyma, 1 babérlevél, 2 szegfűszeg, 5 dkg vaj, 3 sárgarépa, 2 zellerszár, 2 ev. metélőhagyma, 2 ev. tárkony, 4 ev. kukoricaliszt, 1 ev. reszelt citromhéj, 2 dl tejföl, őrölt bors, só.

Elkészítése: A megtisztított zúzát és a bőr nélküli csirkenyakat darabokra vágjuk, és egy nagy lábasban 2 egész hagymával, sóval, borssal, babérlevéllel, szegfűszeggel 2 liter vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, lefedjük, és kislángon, gyöngyöztetve 1 óráig főzzük, amíg körülbelül 1,5 liter marad belőle. Leszűrjük, amikor kihűlt, hűtőbe tesszük, majd kanállal leszedjük a zsírt a tetejéről. A felforrósított vajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, a felszeletelt sárgarépát és zellert, hozzáadjuk a metélőhagymát meg a tárkonyt, és jól összekeverve néhány percig együtt pároljuk. Végül beletesszük a vékony szeletekre vágott gombát, megszórjuk a kukoricaliszttel, és összekeverjük. Lassan felöntjük a húslevessel, és addig főzzük, amíg a gomba megpuhul, a leves pedig besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a citromhéjat. A tejfölt közvetlenül tálalás előtt keverjük bele, és ekkor hintjük meg a pörkölt szezámmaggal is. Reszelt parmezán sajtot kínálunk mellé.

Normann tál

Hozzávalók: 80 dkg marha comb, 15 dkg füstölt szalonna, 2,5 dl vörösbor, 2,5 dl tejföl, 2 vöröshagyma, 1 csokor metélőhagyma, 2 kávésk. mustár, 1 sárgarépa, 1 cs. petrezselyemzöld, őrölt bors, só.

Elkészítése: A húst a mustárral egyenletesen bekenjük. Körberakjuk a hasábokra vágott szalonnacsíkokkal, a felszeletelt vöröshagymával, a finomra vágott metélőhagymával és a sárgarépával. Megsózzuk és megborsozzuk, leöntjük a borral és a tejföllel. Kuktában, kis lángon porhanyósra pároljuk. Finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítve tálaljuk.