2008. június 6.

Talán újraéled a repülőmodellezés

A repülőmodellezés a legrégebbi modellezési szakág. Írásos nyomai i.e. 400-ból származnak. Magyarországon a repülőmodellezés 1909-ben kezdett meghonosodni. Napjainkban a repülőmodellek kísérleti vagy sportcélokat szolgáló, a légtérben szabadon, önállóan mozgó légieszköz-modellek. Ismeretesek pillekönnyű, csak zárt csarnokokban röpíthető ún. hártyarepülők, egyszerűbb építésű, vitorlázni, siklani képes, zsinóros, gumimotoros szabadon repülő szerkezetek. De vannak rendkívül jól vezethető rádió-távirányítású kis- és nagyobb méretű repülő- és helikoptermodellek is. Szentesen milyen a repülőmodellezés helyzete? Ezzel a kérdéssel kerestem meg Szabó László ny. rendőr őrnagy-tanárt. Beszélgetőtársam az EU Veterán Modellező Szövetség Szentes Egyesület elnöke.

- A környéken a repülőmodellezés az 1930-as évekhez nyúlik vissza. Először a gimnázium tanulói kezdtek e sportnak hódolni. Az '50-es években az MHSZ vette át az irányítást. Az első vezetők néhai Bról József, Pataki János, Kulcsár Tibor. Sokat tett a repülőmodellezés népszerűsítéséért és meghonosításáért Varga Károly és Veres János. Ugyanez mondható el, s órákon át sorolhatók azok nevei, akik az egykori csere-bökényi honvédségi lőtéren rendezett országos versenyeken, valamint az 1987-ben rendezett szocialista országok, világbajnoki felkészítő versenyén remekeltek. Több vb-érmes, ob-bajnokot nevelt ki a modellezés. A rendszerváltást követően a városban ez a tevékenység vegetált.

Szabó Lászlótól megtudtuk: 2004 óta ő irányítja a helyi modellezést. Jelszava: "Ne drogozz, hanem modellezz." 2004-ben a régi MHSZ Klub volt tagjai átalakultak EU Veterán Modellezők Szövetségévé, mely a tagállamok veteránjait tömöríti, koordinálja. A sportág utánpótlásáról is kérdeztük.

- A szövetségben városi szinten, hat általános iskola diákjai sportolnak négy- nyolc osztályig. A Koszta iskola igazgatója, Almásiné örömmel fogadta és támogatta a modellezés meghonosítását, összevonva a város összes iskolájának tanulóit. Szegvár, Nagymágocs, Fábiánsebestyén, Árpádha-lom iskoláiban is folyamatban van a modellezés kialakítása, így beindulhat a versenyszellem. A környéken összesen harmincöt tagja van az egyesületnek.

- Jelenleg hol van a versenypálya?

- A Lapistó-Fertői rét a pályánk. Köszönjük valamenynyi földtulajdonosnak, hogy hozzájárultak a modellezés minél jobb színvonalának emeléséhez.

- Napjainkban milyen versenyzésre alkalmas modellek vannak?

- Készülnek karbonszál, kevlát anyag felhasználásával és műgyantával. Ez nagyon drága. De készítünk hagyományos anyagokból is (balza, fenyőléc).

- Több mint hét évtizede működik a modellezés. Ez idő alatt mennyit változott?

- Az anyagok minőségében, a versenyszellemben és a szabályokban is vannak változások.

- Mit üzen a mai fiataloknak?

- Ne drogozzanak, inkább modellezzenek. Ez a sportág hasznos tevékenység. Matematikán, fizikán alapul, fejleszti a fiatalok versenyszellemét, tenni akarását, építési gondolatait. Akik valaha modelleztek, mind komoly szakemberek az életben is, és a társadalom számára is.

Dunás Varga Zoltán