2008. június 6.

Állásbörze fiataloknak

A Dél-alföldi régió minden városának munkaügyi kirendeltségén, azaz 27 településen, köztük Szentesen is állásbörzét szerveztek a múlt héten. A rendezvénynek több apropója is volt: egyrészt az, hogy a fiataloknak álláslehetőséget biztosítsanak, hiszen átlagosan az álláskeresőknek több mint 10 százaléka fiatal és ezt az arányszámot mindenképp csökkenteni szeretnék. Másrészt aktuális két uniós program is.

- Az egyik a HEFOP-program, melynek második szakasza indult el a napokban. A másik a TÁMOP-program, amely most lépett érvénybe. Mind a kettő fiataloknak és idősebbeknek is segíteni próbál akár képzési lehetőségekkel, akár elhelyezkedési támogatásokkal, hogy megkönnyítsék az álláskeresők helyzetét - tudtuk meg Tonnes Zsolttól, aki arról tájékoztatta lapunkat, hogy ilyen koncentráltan és sokrétűen először került sor állásbörzére városunkban. Munkáltatói igények szerint azonban rendszeresen szoktak kisebb csoportos tájékoztatókat tartani. A múlt heti rendezvényen aktuális állásajánlatokról és azok anyagi feltételeiről tájékoztatták az érdeklődőket. Olyan fiatalokat is vártak, akik jelenlegi szakmájukban nem tudnak elhelyezkedni, vagy nem érzik jól magukat benne. Nekik pályakorrekciós tanácsadást is tartottak. Másoknak segítettek korszerű, a kor követelményeinek megfelelő önéletrajzot írni, egyeseket külföldi munkalehetőségekről, illetve képzésekről, elhelyezkedést segítő támogatásokról tájékoztattak, másoknak jogi problémák megoldásában adtak tanácsot.

A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szentesi Kirendeltségének vezetője elmondta: Viszonylag széles palettán hirdettek álláslehetőségeket a börzén, de a térségben jellemző, hogy egy-egy szakmára csak egy-két fős igény jelentkezik munkáltatói oldalról. Vannak nagyobb létszámot igénylő munkaadók is, melyek közül most például a honvédség toborzóirodája, a Hungerit Zrt. és a MetalCom Zrt. volt jelen, de képviseltette magát a tűzoltóság és több kisebb vállalkozás is. Jelenleg főként 8 általános és szakmunkás végzettségűeket, illetve érettségizetteknek tudnak munkát adni. A diplomások számára csak egy-két állásajánlatuk van. A munkaadók megpályáztatják ezeket a munkaköröket, de sajnos az elmúlt időszakban nagyon kevés az ilyen lehetőség.

- Azt szoktuk tanácsolni a fiataloknak, hogy az érettségi vagy a szakmunkás bizonyítvány, illetve a diploma átvétele után regisztráltassák magukat ha nem tudnak elhelyezkedni, mert minden szolgáltatásunk igénybevételének ez az egyik alapvető feltétele. Jelenleg még nem növekedett meg a pályakezdő munkavállalók száma, de körülbelül három hét múlva már megjelennek a fiatalok, akik elhelyezkedést elősegítő támogatásokat is igénybe vehetnek. Ezzel kisebb teher hárul a munkáltatókra.

Folyamatos a START-prog-ram is, ami jelentős járulékkedvezményt nyújt. Ezt az APEH-en keresztül lehet igénybe venni. A támogatások terén a pályakezdőkhöz hasonlóan az ötven év felettiek is preferáltak - számolt be lapunknak Tonnes Zsolt.

Cs. I.