2008. június 6.

Kapolcs a kapocs

Egyesület segíti a kapcsolatot

Bejegyzésre vár egy új civil szervezet Szentesen és térségében: Kapocs Közhasznú Egyesület elnevezéssel. Az alakuló összejövetelt már megtartották és elnökséget, felügyelő bizottságot választottak.

- Miért jött létre ez a szervezet? Mit jelent a Kapocs név? Mivel szeretne foglalkozni az egyesület? - tettük fel a kérdést Kárpáti Lajos elnöknek és Csorba Gyula elnökségi tagnak.

- A Kapocs elnevezés kötődik egy Dunántúli település, Kapolcs nevéhez - válaszolt Csorba Gyula. - A szentesiek közül többen, évek óta járnak a Kapolcshoz és a környező településekhez kötődő Művészetek Völgye Fesztiválra. A Balaton északi részén, július végén, augusztus elején lépnek fel a drámai tagozatos gimnazisták, Kertész Ákos és együttese. Még az elmúlt évben vetődött fel a gondolat: a térségünkben működő művészeti csoportok és mozgalmak mutatkozzanak be a fesztiválon. A főszervező Márta István zeneszerző elfogadta a javaslatot és segített neki Papp László, aki a szentesi gimnáziumban is tanít. Most továbbléptünk, létrehoztuk az egyesületet és így szervezzük a bemutatkozási lehetőséget környékünk amatőr alkotóinak. Szebeni Zoltánnal azt gondoltuk, hogy ne csak a Művészetek Völgyében, hanem a testvérvárosokban, sőt itthon is legyenek ezekből a programokból bemutatók.

- Kárpáti Lajos évek óta ellátogat a Művészetek Völgyébe. Ez az egyik nyári elfoglaltsága.

- Öt éve járok a rendezvényekre. Csodálatos a táj, az ott látható programok is nagyon vonzóak. 2007-ben felléptek a szentesi és a környékbeli művészeti csoportok és büszkén néztük a hazaiakat, akik nagy sikert arattak. Szeretem a zenei műsorokat, de a népművészeti bemutatókat is - kaptuk a választ.

- Szentesről és térségéből mit lehet és érdemes bemutatni a dunántúli fesztiválon?

Csorba Gyula: - Tavaly vagy kétszázan mentünk el Kapolcsra. Fúvószenekar, néptánc csoport szerepelt, a szegvári színjátszók, sátorgalériát szerveztünk képző- és népművészeknek. Az itt született értékeket bárhol érdemes bemutatni. Most nagyobb létszámmal szeretnénk szerepelni. Legyen ösztönző erő az egyesületünk szervezése. Szentes, a kultúrában már régóta "megyeszékhely"! Ezt szeretnénk menedzselni!

- Kárpáti Lajos mostmár programokat is szervezhet az egyesülettel. Mit szeretne bemutatni a térségből?

- Sokszor mondjuk valamelyik művészeti csoportról: büszkék vagyunk rájuk. Mindezt be kell mutatni az ország másik részen is. Hallják és lássák őket az emberek. A szegváriak Én ezt tudom. mozgalma nagyon sok értéket hozott nyilvánosságra. Szerepeljenek a szentesi citerások, a szegvári néptáncosok, de zenei programokat is szívesen támogatunk. A többi településen is sok alkotó dolgozik. Megkeressük őket és már szervezzük az utazó csapatot.

- Milyen irányba fejlődhet, alakulhat ez a nem mindennapi mozgalom?

- Évszázados, évtizedes mozgalmak élnek és keresik a bemutatkozási lehetőségeket - mondja Csorba Gyula. Tavaly Taliándörögdön a fúvószenekarnak és a szegvári néptáncosoknak mindent elsöprő sikerük volt! Tiszta szívvel és lelkiismeretesen szeretnénk megszervezni a programot. Jó lenne, ha a megyeházán, a nyári szabadtéri rendezvényeken is bemutatkozhatnának a környék "kulturális nagykövetei". Lássák az itt élők is, mennyi gazdagság vesz körül bennünket! A lelkünket és a szívünket szeretnénk megmutatni egymásnak és a nagyvilágnak!

Kruzslicz Pál