2008. június 6.

Kultúrák, ha találkoznak

Ismerősöket is üdvözölhettünk, régi barátságok mélyülhettek el, de újak is születhettek a testvérvárosok hatodik kulturális fesztiválján május 30-a és június 1-je között. Nyolc testvérvárossal büszkélkedhet Szentes, a legrégebbi szerződés 1969-ben, Bácskatopolyával köttetett. A kétévenkénti kulturális találkozó legutóbbi rendezvényén négy testvérvárost láthatott vendégül Szentes. Az első estén a megyeházán ünnepélyes megnyitóval kezdődött a fesztivál, melyen Szirbik Imre polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. A műsorban helybeli és vendég fellépők, művészeti csoportok mutatkoztak be a tiszteletükre megtelt díszteremben, köztük a sankt-augustini zeneiskolából.

Elsősorban kulturális csoportokat hívtak a polgármesteri hivatal munkatársai, de a művészekkel érkeztek hivatalos delegációk is. Németországból, Sankt-Augus-tinból 45-en, a szerbiai Topolyáról mintegy negyvenen, a romániai Újszentesről összesen több mint 15-en, a polgármesterrel, míg Skierniewicéből csak négyen jöttek, de a lengyelországi város is magas szinten, az alpolgármester asszonnyal képviseltette magát. Szentes is megy testvérvárosaiba, focistáink nemrég jöttek haza a pünkösdi tornáról, melynek rendszeres résztvevői, a lengyeleknél ősszel van hasonló rendezvény, míg az újszentesi-ekkel és a topolyaiakkal a földrajzi közelség miatt szinte havonta találkoznak, tudtuk meg Mészáros Zsuzsanna idegenforgalmi referenstől.

Szabó Sípos Balázs

Másnap az újszentesi Flay Angels is színesítette a városi gyermeknap programját. S amíg a gyerekáradat a Kossuth téren szórakozott, a művelődési központ galériájába a nemzetközi hírű, topolyai Szabó Sípos Balázs har-mónika-játéka csalogatta a többajkú közönséget. Ott ugyanis testvérvárosainkat bemutató fotókiállítás nyílt arra a hétvégére. A négy megjelent település mutatkozott be ottani alkotók képein: érdekes volt látni az egyik fotón a Szentes utcát Újszentes új negyedében, vagy egy templomszentelést Topolyán 1906-ból és ugyanott első áldozást 2001-ből. Szentesi fotósok is szerepeltek a tárlaton.

Városunk mindig is elkötelezett volt a kapcsolatok ápolásában, a testvérvárosok találkozója hidat ver, hogy lerövidüljön a távolság, hangzott a megnyitón Varga Árpád önkormányzati képviselőtől a külügyi és európai integrációs bizottság nevében. Azt is büszkeséggel említette, hogy Szentesnek ezt a törekvését az Európai Unió is elismerte 2005-ben a Becsületzászló adományozásával.

Ide érdemes eljönni, akkor is, ha nem hívnak - szólt a találkozó végén a summázat az egyik topolyai vendégtől a házigazdákhoz.

D. J.