2008. június 6.

Fórum döntéshozók nélkül

A székek üresen maradtak a fórumon

Beszélgetésre, úgymond színvallásra várta a Horváth Mihály Gimnázium tantestülete a képviselőket. Elhangzott, a májusi önkormányzati ülés elején lezajlott vita adta az ötletet a fórumra. Szerettek volna a döntéshozókkal, a megyei közgyűlés mind a bal-, mind a jobboldali szentesi érdekeltségű képviselőivel leülni, megbeszélni a dolgokat. A jobboldali képviselők levélben tudatták, hogy nem vesznek részt a megbeszélésen. Azt ígérték, lehetőséget adnak a találkozásra, de majd csak június 19-e után, mert, hogy az igazgató-választási kampányban nem akarnak állást foglalni az ügyben.

A lapzártánk idején tartott fórumon Bedő Katalin, az intézmény szakszervezeti vezetője bevezetőjében hangsúlyozta: "Tavaly június óta gondunk, bajunk van, nem érezzük jól magunkat a gimnáziumban, rendkívül feszült a viszony az iskolában a tantestület és az igazgató között. Keressük a megoldást bajainkra, többféle akció merült fel, volt aláírásgyűjtés, 3 ezer néhányszáz gyűlt össze, azért, hogy a helyi önkormányzat vegye vissza az oktatási intézményt. Az e-gésznek kicsit keresztbe tett a Keserű tanár úr ügyében tartott ülődemonstráció, de nem szeretnénk, ha a fórum erről szólna. Arról beszéljünk, ami előre viheti ügyünket. A jövőről."

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, egyben a megyei közgyűlés tagja elmondta, a napokban tárgyaltak az ügyben. Kovács Kálmán, az oktatásért is felelős megyei alelnök tartja magát ahhoz, hogy ha a város mond le intézményéről a megye javára, akkor hat hónapon belül kötelező feladatként átveszi. Viszont akkor tíz évig nem kérhető vissza. A polgármester véleménye szerint azonban, ha Szentes hajlandó visszavenni az iskolát, s a diákok több mint fele a város és vonzáskörzetéből kerül ki, az esetben a megye nem tagadhatja meg az átadást. Mint ismeretes, a település '98-ban "mondott le" a középiskoláról, így az a 2010-2011-es tanévtől válhatna valóra. Ha a megye ragaszkodik ehhez, a város nem kényszerítheti ki, de megegyezni szabad. Úgy érzékelem, hogy a megyének politikai presztízsveszteséget jelentene az, ha a város kérését teljesítené. Ebben kérdés az is a jövőben: maradjon a 19 megye, vagy a régiók felé haladjon az ország. Ha az intézmények kikerülnek a megye alól, akkor az a megye mozgásterét szűkítené, egyre kevesebb fela-data maradna. De látni kell, hogy nemcsak Szentesnek vannak ilyen törekvései, más településeknek is, és nemcsak az oktatás területén - jelentette ki a polgármester.

Szirbik Imre kompromiszszumokról beszélt. Azt mondta, ne a megye, és ne is a város, hanem a kistérségi társulás vegye át a középiskolákat. Általános iskolák esetében már erre van konkrét példa. Ebben az esetben presztízsveszteség nélkül kivonulhat a megye, az intézmények társulási formájában jelen van, tehát nem veszítene semmit. Ezt a megoldást a polgármester is jobbnak tartaná.

- A megyei vezetők gondolkodási időt kértek, de félő, hogy az csak amolyan időhúzásféle - mondta. - Június 11-ig minden olyan indítványt be kell adni, amit tárgyalni szeretnének a 19-i ülésen. A nyilatkozatot hétfőn megírjuk, a társulással kapcsolatban is, és a megyének állást kell foglalnia ez ügyben. Ahhoz viszont 21 szavazat kell. Ez akkor jöhet létre, ha mindkét oldalról kap szavazatot. Utána elkezdődhet egy 60 napos úgynevezett fórumozás, szülőkkel, közalkalmazottakkal, diákönkormányzattal. Ez nagyon feszes. Tehát így sem biztos, hogy 2008. szeptember 1-jével megoldódnak a problémák.

Felvetődött a kérdés, hogy ha a kistérségi társulás átveszi a gimnáziumot, akkor változik-e az összevonás? A polgármester kijelentette: a kistérség jelenlegi formában veheti át, de másnap már megváltoztathatja azt.

Elhangzott az is, hogy a Zsoldos-Pollák "házasság" jó, egymást szakmailag kiegészítik, jól koordinálnak. Nem kellene hozzányúlni. A Horváth-Boros középiskolák esetében ez már nem mondható el. Mindkét iskola kivívta a maga szakmai eredményét. Önállóan inkább esélyes, mint a másik kettőhöz kötni. A jelenlévők kihangsúlyozták: a politikát szeretnék elkerülni, annak nincs helye az iskolában. A szakma határozzon. Tudják, ha minden kötél szakad, akkor már csak a nyilvánosság marad hátra, mint kikényszerítő erő.

Lovas József