XL. évfolyam 8. szám

2008. február 29.

Jelmezben űztük a telet

Valószínűleg megijedt a tél a busók közeledtének hírére, így a múlt heti, immár hetedik karnevál az évszakhoz képest szokatlanul kellemes időben zajlott. Pedig nemcsak a népszerű szlovén jelmezesek, hanem a város apraja-nagyja is csatasorba állt az újabb télbúcsúztató vigasságon, hogy jelképesen elűzze a hideg évszakot.

A Ptuj városából érkezett busóknak valószínűleg melegük lehetett a vastag szalmaöltözékben, de a szentesi fehérnép most sem érezhette magát biztonságban a belvároson végigvonuló csapattól. Szombaton a sportcsarnok és környéke telt meg karneválozókkal, sok tréfásan kifestett arcú gyerekkel. A sportcsarnokot is újra jelmezbe öltöztették, egyik sarkában a tél, másik oldalt a tavasz, nyár színeivel díszítve. Jelmezverseny is zajlott a művelődési központ szervezésében.

2008. február 29.

Eredményességben elsők a megyében

Értékelték a rendőrök munkáját

Mozgalmas, munkás évet zárt a rendőrkapitányság 2007-ben. Kezdjük azzal, hogy 20 százalékos létszámhiánnyal kellett megküzdeniük. Balogh Szabó Imre rendőr ezredes kapitányságvezető szerint mindez fokozott szolgálatellátást és tervszerűséget igényelt a részükről. Mint mondta, ez a tény összekovácsolta az állományt, hiszen a szoros szolgálatellátás azt hozta magával, hogy az egyes osztályok tevékenysége szorosabbá vált, egymás munkájára jobban rá voltak utalva. Összességében az állomány összetartó ereje növekedett.

2008. február 29.

Megállapodást kötöttek

Bővül testvérvárosaink száma a jövőben?

Hat tagú kínai delegáció érkezett nemrég városunkba, látogatásukkor baráti együttműködési megállapodás kötetett Peking Shijingshan kerületének népi kormányzata és a szentesi önkormányzat kötött.

Shijingshan Peking nyugati részén helyezkedik el, állandó lakossága 530 ezer fő. A kerület kiemelkedő szerepet tölt be a főváros közlekedésében, változatos turisztikai látványosságokkal fogadja az oda látogatókat, ezen kívül pedig hagyományosan nehézipari terület volt Pekingben. Ott volt a Fővárosi Vas- és Acélgyár, amely a főváros ipari fejlesztésének bölcsője volt és nagyban hozzájárult Peking gazdaságának fejlődéséhez.

2008. február 29.

Lakos József

mártírhalált halt rendőrkapitányra emlékezik koszorúzással a Lakos József Baráti Társaság március 6-án, csütörtökön 17 órakor a kapitányság bejáratánál.

2008. február 29.

A középiskolákért és a kórházért

Két indítványt adott be a polgármester a tanácskozásra

Szirbik Imre polgármester február 26-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy két önálló képviselői indítványt nyújtott be a Csongrád Megyei Közgyűlés február 28-i ülésére. Az egyik beadvány az oktatási intézmények átszervezéséhez, a másik a Dr. Bugyi István Kórház működéséhez kapcsolódik.

A polgármester elmondta: Az elmúlt fél év tapasztalatai alapján véleménye szerint nem volt szerencsés döntés a Horváth Mihály Gimnázium és a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola összevonása, mert azzal veszélybe került azok önálló arculata.

2008. február 29.

Kivonult a baloldal

Szócsata a megyei közgyűlésben

A napirendi pontok elfogadása, illetve azok módosítása és eltörlése tartott a leghosszabb ideig a megyei közgyűlés legutóbbi, csütörtöki tanácskozásán. Csak nehezen tudtak megegyezni a megyei költségvetést érintő napirendek összevonásán és a tárgyalás menetének sorrendjén a képviselők.

Szirbik Imre Szentes polgármestere, mint megyei képviselő két önálló indítványt nyújtott be, még az elmúlt napokban. Az egyik a szentesi Dr. Bugyi István Kórház pénzügyi konszolidációjáról szólt, amely értelmében a megyei közgyűlés tartalékolja a hiány fedezetét a 2008-as költségvetésben. A másik önálló, képviselői indítványban kezdeményezte a Horváth Mihály Gimnázium és a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szak-iskola összevonásának megszüntetését.

2008. február 29.

Hátha csak 50 és 70

Hát a mi kedves jégtörő Mátyásunknak nem volt dolga az idén. Ez a korai tavasz munkanélkülivé tette. Nem tudtuk sajnálni. Még bennem is - bár csak úgy bátortalanul - felmerült a kérdés: nem lesz ennek böjtje? De valahogy nem rontott e kérdés a hangulatomon. Jól esett valaminek örülni!

És ezt az én örömömet csak növelte egy kedves élmény. Elmondom. Nem falrengető örömről van szó, csak amolyan öreg emberesről, és ráadásul olyan "kegyes" örömöcskéről.

2008. február 29.

A gimnázium híressége

Nyolcvanöt éve hunyt el dr. Várady Lipót Árpád érsek

Dr. Várady Lipót Árpád
(Éder Gyula alkotása)

Ezúttal egy olyan jeles személyiségről emlékezünk meg, akiről a kortársai, és ennek nyomán az utókor is úgy tudta, és büszkén hirdette, hogy városunk szülötte. Ezt erősítette, hogy 1932 óta utca is viseli nevét. Való igaz, hogy szoros kötelékek és érzelmi szálak fűzték Szenteshez, és korában sok dicsőséget szerzett településünknek, ennek ellenére szembesülnünk kell a valós ténnyel: a híresztelések ellenére, Várady Lipót Árpád nem Szentesen látta meg a napvilágot.

A tévedés forrása az lehetett, hogy édesapja, Várady Lajos gyógyszerész, a legismertebb és legtiszteltebb szentesi polgárok közé tartozott, aki általános megbecsültségét 1848-as múltjának, tevékeny közéleti szereplésének, szorgalmas és emberséges munkásságának köszönhette.

2008. február 29.

Fogadóórák

Antal Balázs Tibor, a Fidesz-KDNP 12. számú választókörzet önkormányzati képviselője fogadóórát tart március 5-én, szerdán 15.30 órakor a Boros Sámuel-Lei-ningen utca kereszteződésénél, a Gyulavári boltnál; 18 órakor a Magyartési Művelődési Házban.

Sipos Antal, a Fidesz- KDNP 13. számú választókörzet önkormányzati képviselője fogadóórát tart március 7-én, pénteken 15 órakor a Nagyhegyszéli út 23. szám alatti élelmiszerboltnál.

Móróné Tulipán Edit, a FIDESZ-KDNP 14. számú választókörzet önkormányzati képviselője fogadóórát tart március 7-én, pénteken 17 órától a Gróf Széchenyi István Általános Iskolában.

Meghívott vendég mindhárom fogadóórán: Halmai László, a Fidesz Csongrád megye 5. számú választókerület elnöke, a Csongrád Megyei Közgyűlés képviselője.

2008. február 29.

Az örök élet titka

Már több száz szentesi emberről elmondható, hogy ki-próbálták a CERAGEM ter-mo-akupresszúrás maszszázságyat a Klauzál utca 20. szám alatti központban és pozitív tapasztalataikról szívesen beszéltek a többi embernek is a szerdai szemináriumon. A helyi központ első nagyszabású rendezvényén több mint 300 ember jelent meg, akik gyógyulásukról beszéltek, és köszönetüket fejezték ki a jelen lévő Park Dong Yeol-nak. A CERA-GEM regionális igazgatója 2,5 évvel ezelőtt érkezett Magyarországra, és akkor nyitotta meg az első központot Budapesten. A térítésmentes bemutatótermek száma azóta már 36-ra bővült, s idén január 2-tól városunkban is kipróbálhatják a masszázságyakat a gyógyulni vágyók.

- Közel két hónapja, napi 250-300 ember keresi fel a bemutatótermet, hogy éljen a CERAGEM által felkínált gyógyulási lehetőséggel, vagy a masszázságy preventív hatásával tegyen rendszeresen egészségéért - mondták el lapunknak a CERAGEM szentesi központjának vezetői, Berta Lilian és Szabados Mihály, akik továbbra is várnak minden érdeklődőt a Klauzál utcai központba, hogy igénybe vegyék a szolgáltatást.

2008. február 29.

A város költségvetése

A pénzügyi bizottság elnökének szemével

A város képviselő-testülete legutóbbi ülésén megszavazta a település költségvetését. Azt követően Kozák Jánossal, a pénzügyi bizottság fideszes elnökével beszélgettünk, természetesen a város büdzséje volt a téma.

- Ahhoz képest, hogy a költségvetési koncepcióban korábban közel 500 millió forintos működési forráshiány volt tervezve, a 123 millió forint akár dicséretesnek is mondható - vélekedett az elnök. - Ennyi most a hiány. A kérdés az, milyen áron érte el a költségvetés? Magam is részt vettem több intézmény költségvetésének tárgyalásánál, azt tapasztaltam, hogy húsz forintra menő egyeztetések folytak, ami az intézményvezetők mozgásterét szinte nullára csökkentette. Ha még hozzátesszük azt, hogy a költségvetés másfél százalékos tartalékkeretet írt elő az intézmények számára, akkor azt kell, hogy mondjam, ez már a kegyetlenség határát súrolja az intézményvezetőkkel szemben.

2008. február 29.

Iskolák, óvodák fejlesztése

Egymilliárdos intézményi pályázat

A Dél-alföldi Operatív Program keretében pályázatot írtak ki az alapfokú nevelési-oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztése támogatás keretében. A kiíró természetesen meghatározta a támogatható tevékenységek körét.

A fejlesztési igények felmérését követően az önkormányzat az alábbi intézmények felújítására, korszerűsítésére nyújtotta be pályázatát: Klauzál Gábor és Koszta József Általános Iskolák, a Rákóczi Ferenc és a Klauzál utcai óvodák.

2008. február 29.

Borháztűznézőben

A kadarkát az EU is támogatja

Nemcsak a borban lakik az igazság, ahogy a nóta mondja, hanem a borász szavaiban is, amikor a színvonalas szőlőtermesztésben, az igényes borkészítésben határozza meg a jövő útját! Nem kell látnoknak lenni Gulyás Ferenc Csongrád-bokrosi borásznak, ha a tömegtermelés után, a minőségi bor szerepének erősödését jövendöli.

Szentesen beszélgetünk az ismert és elismert szakemberrel. "Háztűznézőben" járt a városban és mielőtt másra gondolna az olvasó, eláruljuk, borháztűznézőnek kell mondani az ismert kifejezést. Ugyanis a csongrádihoz hasonlóan Szentesen is szeretnének borkóstolásra, értékesítésre, bemutatóra alkalmas házat, pontosabban helyiséget találni.

2008. február 29.

Jövőnk saját kezünkben van

A Fidesz alelnöke Szentesen járt

Városunkba látogatott február 22-én Pelczné dr. Gáll Ildikó, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség alelnöke, aki sajtótájékoztató keretében beszélt a március 9-i népszavazáshoz kapcsolódó aktuális kérdésekről. Az alelnököt Halmai László választókerületi elnök, valamint Farkas Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte.

- Örömmel jöttem ide, bár sokkal nagyobb lenne az örömöm, ha nem a népszavazás kapcsán került volna sor a látogatásomra. Azonban mindennek oka van, a március 9-i időpontnak is, mégpedig az, hogy ma Magyarországon egy olyan kormány van, amely még 2006-ban jelenlegi véleményével szöges ellentétben beszélt, és azt tartotta is kampányában.

2008. február 29.

Belgiumi bemutató

Exupéry kalsszikusát dolgozzák fel márciusra

Tavaly márciusban sikerrel szerepeltek a Horváth Mihály Gimnázium diákjai a pécsi francia nyelvű nemzetközi színjátszófesztiválon a La Nouvelle Star, azaz A Megasztár és ami mögötte van című színdarabbal, mellyel elhozták a fesztivál különdíját. Többször előadták városunkban, de játszották Aradon is, legutóbb pedig Brüsszelben arattak nagy sikert vele.

- Február 14. és 21. között jártunk Belgiumban. A 11. d osztály francia nyelvet tanuló 18 diákja és három tanár utazott Brüsszelbe. Egy olyan gimnáziumhoz látogattunk el, ahol szintén drámais diákok tanulnak ugyan-olyan tantárgyakat, és ugyan-olyan képzéssel, mint a szentesiek. Cserekapcsolat alakult ki a két intézmény között Gombos Dóra révén, aki a Horváth Mihály Gimnázium volt diákja. A kint töltött napok alatt megnéztük Brüsszelt, bepillantást nyertünk a belga kultúrába, szokásokba, az ottani tizenévesek életébe, gondolkodásába, világfelfogásába, és úgy érzem, hogy látogatásunkkal a nemzetközi kapcsolatokat is ápoltuk - mond-ta el lapunknak Szurmik Zoltán, aki a csoport francia tanárával, dr. Bácskainé Fazekas Mártával és ének-zene tanárával, Majtényi Andrással együtt kísérte el a diákokat Belgiumba.

A brüsszeliek is ellátogatnak Szentesre, októberre várják őket a gimnazisták, akik a pécsi francia nyelvű nemzetközi színjátszófesztiválon ismét indulnak március végén. Most A mi kis hercegünk című színdarabbal készülnek, melyben Antoine de Saint-Exupéry művét dolgozták fel sajátos szűrőn keresztül. Azt vizsgálják meg, hogy mit tudna azzal kezdeni egy tizenéves közösség, ha ma betoppanna egy kisherceg. A témát természetesen ugyanazokkal a diákokkal és tanárokkal együtt járják körbe, akikkel a tavalyi darabot is színpadra vitték - tudtuk meg Szurmik Zoltántól.

Cseh-Lakos

2008. február 29.

Mátyás-kori hangverseny

Ebben az évben 550 esztendeje, hogy egy kiváló képességű, tehetséges, az európai, különösen az itáliai kultúra iránt igen fogékony férfiú lépett Magyarország trónjára. Ötszázötven éve választották Hunyadi Mátyást királlyá, s az ő iránti tisztelet jeléül ez az év hivatalosan a reneszánsz éve hazánkban.

E jubileum kapcsán mintegy 150 rendezvényre kerül sor országszerte, emlékeztetve az érdeklődőket történelmünk ezen szép és nagyszerű periódusára.

A Mátyás-kori Magyarország méltó partnere volt a nagy európai uralkodóházaknak. Az akkori magyar szellemi és kulturális életre különösen nagy hatással volt Mátyás intenzív kapcsolata kiváltképpen Firenzével, amely ebben az időszakban korának szellemi központja volt. Olyan művészek, költők, filozófusok és gondolkodók indultak el onnan, mint Leonardo, Botticelli, Ficino vagy az éppen még nagyon fiatal, tehetséges Michelangelo. Akik mindannyian az akkor újjáéledő ókori kultúra példájából merítettek és műveik ma is az egyetemes kultúra állócsillagai.

Március 6-án, csütörtökön este 6 órakor rendezik meg a tavaszi kórushangversenyt, mely egyúttal a Szentesen tevékenykedő gyermek és felnőtt kórusok fóruma is. Helyszíne a megyeháza díszterme, immár második alkalommal. Azt hiszem ismételten kellemes kikapcsolódás ígérkezik, sok és szép dallammal, melyek az ötszáz évvel ezelőtti hangulatot idézik fel. Invitálom a reneszánsz énekes muzsikát szeretőket, hogy e több száz éves alkotásokkal, a zenetörténet régi, de szép, különleges hangzású világával ismét találkozhasson.

Mészárosné Surányi Olga

2008. február 29.

Bibliaismeret a világhálón

Országos verseny a református iskolában

Különös fogalmat takar a multimédiás bibliaismeret kifejezés. Egyszerre feltételezi a Biblia olvasását és a számítástechnika alkalmazását. Ezzel a kifejezéssel rendezte meg immár második alkalommal a Kiss Bálint Református Általános Iskola országos versenyét, melyre 12 iskola jelentkezett. A legtávolabbi város Sárospatak volt, de érkeztek gyerekek Budapestről, Kecskemétről, Nagykőrösről, Debrecenből, Hajdúnánásról, Vésztőről és a szomszédos Vásárhelyről is. Az 50 jelentkező 3 korcsoportban mérte össze tudását. A verseny megkezdése előtt egy kódszámot kaptak, ezzel tudtak belépni az iskola számítógépes rendszerébe. Más-más jellegű feladatot oldottak meg a 3-4., az 5-6. és a 7-8. osztályosok, de mindegyik kapcsolódott a számítógéphez. A gyerekek használhatták az internetet is, voltak kérdések, melyek egy-egy filmhez, képhez vagy zenéhez fűződtek. Idézetet kerestek a Bibliából, vagy térképen jelölték be az adott helyszíneket. A feladatok kiértékelése is a technika segítségével történt, a program pontozta a helyes választ. A kétfős csapatok egy illusztrációt is elküldtek az internetes nevezéssel egyidőben. Ezekből kiállítás is készült, míg a gyerekek versenyeztek, a kísérő tanáraik szavazhattak, s a legszebb munka elkészítői különdíjban részesültek. A nyertesek értékes ajándékokkal térhettek haza, a díjak között volt webkamera, optikai egér és pendrive is.

A 3-4. osztályosok versenyében Szalay Róbert és Molnár Réka (Kiss B. isk.) az első, az 5-6. osztályosok között Dávid Eszter és Karikó-Tóth Zsófia (Kiss B. isk.) a második helyezést érte el. A 7-8. osztályos diákok között pedig Juhász-Bóka Bernadett és Fejes Lilian (Kiss B. isk.) szintén második helyezést értek el.

2008. február 29.

Szépítik az otthon környékét

Megnyitotta kapuit a Szentesi Református Idősek Otthona és befejezéséhez közeledik a nagytemplom felújítása is. Lassan elkezdődhet a két épület környezetének parkosítása: növények ültetése, padok, hulladékgyűjtők kihelyezése. A Kiss Bálint utcai idősek otthona előtt lévő fákat megvizsgálták a szakemberek és megállapították, hogy a fák egészségi állapota az időjárás és az építkezés által okozott károk együttes hatásaként tönkre ment. Van olyan egyed köztük, amelyik kifejezetten balesetveszélyes. Kovách Péter lelkipásztorral egyeztetve olyan terv született, hogy - két fa kivételével - valamennyi fát szükséges kivenni és életerős csemetékkel pótolni. A fajtaválasztásnál figyelembe kell venni a rendelkezésre álló szűk teret, ezért olyan fajtákat kell telepíteni, amelyeknek a növe-kedése oszlopszerű, hogy a későbbiekben ne okozzanak kárt a homlokzatban. Ennek megfelelően a főtér túloldalán, a Kossuth tér 5. számú épület előtt egységes oszlopos fasor tükörképét hozzák létre. Szeretnénk, ha az újonnan telepített növények az esztétikus megjelenésen túl, sok éven keresztül nyújtanának hűsítő árnyékot az arra sétálók örömére.

Polgármesteri hivatal

2008. február 29.

Együttnevelés a kompetencia alapú program alapján

2006. december 1-je óta hallhatják a csoportunkba járó gyerekek szülei, hogy a kompetencia alapú program alapján dolgozunk. Ennek feltételei úgy teljesültek, hogy egy olyan nyertes pályázat részesei vagyunk, amely a sajátos nevelési igényű gyermekek együttnevelését célozza. Egyre több azoknak a gyerekeknek a száma, akik valamely képességben elmaradnak az életkoruktól, vagy valamilyen viselkedésbeli gonddal küzdenek.

A kompetencia alapú program célja az, hogy ezeket az elmaradásokat minél hamarabb behozzák, illetve képessé váljanak az iskolai tanulásra képességeik változatos, sokoldalú fejlesztésével, különböző szakemberek segítségével. Nálunk például hetente egy alkalommal a délelőtt folyamán gyógypedagógus segíti a gyerekeket.

2008. február 29.

Világzenei estek

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a dzsessz és világzenei esteket a Lajtha László Alapfokú Muvészeti Iskolában. A sorozat idén három előadásból áll, arra törekedtünk, hogy három különböző előadással rukkoljunk elő, kifejezetten igényes, és a zeneiskolához méltó, könynyűzenei, kikapcsolódást nyújtó produkcióval - mondja Kertész Ákos tanár (képünkön), a rendezvény egyik szervezője, egyben szereplője.

Március 7-én a Fabula Rasa világzenei koncertjét rendezik meg. Zenéjében balkáni, kelet-európai, ír, kelta és cigány-népzenei motívumokat ötvöző csapat-együttesről van szó, világzenei stílus, keveredik benne a kelet-európai, balkáni, nagyon sok fajta stílus, egyéni hangzása van a zenekarnak. Most készül el a második lemezük.

Március 14-én Magyarország legrégebben fennálló és legismertebb nem fővárosi jazz-együttese. A szegedi Molnár Dixilend Band egy hamisítatlan, tradicionális dixieland estet ad.

Március 21-én a Matthew Mitchell Group vérpezsdítő koncertje lesz hallható, mely igazi csemegének ígérkezik a dzsessz, a latin és az igényes zene rajongóinak. Az est folyamán az új-zélandi gitáros és a szegedi nagybőgős mellett két szentesi muzsikus is színpadra lép, Kertész Ákos és Mészáros Gábor (Murphy) személyében. A rendezők mindenkit szeretettel várnak a zeneiskolában. Belépő: ezer forint koncertenként, de aki bérletet vált a három előadásra, megspórol egyet, hiszen az 2 ezer forintba kerül.

2008. február 29.

Filmklub

A Szent szív című színes, szinkronizált olasz-török filmet vetítik március 4-én, kedden 18 órától a városi könyvtárban működő filmklubban. Mindenkinek két szíve van, és az egyik eltakarja a másikat. Azonban ha bármelyikünknek sikerül csak egyetlen egy pillanatra meglátni a rejtőzködő szíve fényét, akkor megértheti, hogy ami eddig rejtve volt, az egy szent szív, és nem tud élni e szent szív fényének melege nélkül.

2008. február 29.

Elvitték a fóliasátrat

Elloptak egy Simson motort a Horváth Mihály utcából, február 19-ére virradóra. A rendszámmal ellátott, lezárt jármű értéke mintegy 50 ezer forint.

Derekegyháza határában, egy körülkerített telepen parkoló traktorokat csapoltak meg üzemanyagtolvajok február 21-ére virradóra. A tettesek öt traktorból körülbelül 300 liter gázolajat engedtek le, 90 ezer forintos kárt okozva ezzel.

Illetéktelenek jártak a Kossuth téren, a református templom körüli építési területen. Az itt felállított szerszámos bódéból az építkezésnél használatos úgynevezett lapvibrátort és döngölőbékát vittek magukkal 240 ezer forint értékben a bűnözők.

Február 23-ára virradóra történt, hogy a derekegyházi elágazás közelében lévő fóliatelepen, az előző nap felhúzott, vadonatúj két fóliasátrat bontották le egy éjszaka alatt ismeretlen tettesek. A letekert, 25 méteres fóliadarabokat jelenleg is keresik a rendőrök.

H.V.

2008. február 29.

Lány levele az apjához

Az apa hazaér a munkából, és benyit a lánya szobájába. Egy levelet talál az ágyon. Remegő kezekkel olvasni kezdi!

Kedves Apa!
Nagyon sajnálom, de elszöktem az új barátommal. Megtaláltam az igazi szerelmet. Nagyon aranyos, izgalmas pier-cingjei, sebhelyei, tetoválásai vannak és egy hatalmas motorja. Terhes vagyok, és Ahmed azt mondta, hogy igazán boldogok leszünk az erdőben, a lakókocsijában. Több gyermeket is akar tőlem. Már tudom, hogy a marihuána nem káros, ezért azt fogunk termeszteni magunknak és barátainknak. Ők védenek bennünket. Közben majd imádkozunk, hogy Ahmed AIDS-e javuljon. A pénz miatt ne aggódjatok. Ahmed lebeszélte Jamal-lal, hogy szerepelhetek a filmjeiben. Sőt kétszer annyit kapok, ha több pasival csinálom vagy lóval.
Üdvözöl szerető lányod!

U. I. : Apa ez természetesen nem igaz. A szomszédban vagyok, és tévézek. Csak szerettem volna megmutatni neked, hogy van rosszabb is annál, mintha a Fradi kikap a Kecskeméttől.

2008. február 29.

Pótfűtés

Senki sem tökéletes. Belőlem is hiányoznak a hibák.

Kovácsot megszólítja az utcán egy sorsjegyárus:
- Uram, ragadja meg a szerencséjét, vegyen tőlem kaparós sorsjegyet!
- Köszönöm, de nem akarok nyerni.
- Parancsoljon, - erősködik az árus - van olyan is, amelyik nem nyer.

2008. február 29.

Kis kukta

  • Zöldborsós gombaleves
  • Paprikás rizses hús
2008. február 29.

Hungerit-kupa

Véget ért a dr. Papp László Városi Sportcsarnokban a november óta tartó városi teremlabdarúgó bajnokság. A Hungerit-kupa név alatt futó tornára 36 csapat nevezett, melyek négy különböző erősségű csoportban küzdöttek az elsőségért. A végeredmény a következő:

"A" csoport: 1. Old Boys 20, 2. Fociguruk 16, 3. Gallér SE 15, 4. Nagymágocs 13, 5. Laver 2000 12, 6. JéVék 10, 7. Spitz 8, 8. Sugi Team 5, 9. Suprice 3.

Gólkirály: Nana Mihály (Lever 2000), legtechnikásabb játékos: Dékány Szabolcs (Old Boys), legjobb kapus: Határ András (Laver 2000).

2008. február 29.

A papa büszke lenne rá.

Koncz Zsolt az Év edzője Szentesen

Koncz Zsolt, a Kecskemét NB II-es csapatának a labdarúgója, a Legrand-MetalCom -Szentes csapatának volt játékos-edzője, jelenlegi szakmai igazgatója lett a tavalyi év edzője Szentesen. A szombati díjkiosztó gálán tulajdonképpen egy sorozat folytatódott Zsolt életében: 2006-ban elnyerte az Év edzője díjat futsalban, 2007 végén az Év edzője lett a megyében, most pedig a városi elismerést is bezsebelhette. Korábban játszott a Szeged, a Győr, a Kunszentmárton, a Szentesi TE és az Orosháza színeiben, többször szerzett bronzérmet NB II-ben, 12-szeres futsal válogatott, és kispályán Magyar Kupa bronzérem birtokosa. 2007-ben az Év játékosa lett az NB II-ben.

2008. február 29.

Győzelem Palócföldön

A 2007/2008-as NB I-es futsal bajnokság tavaszi folytatásának harmadik fordulójában a Szentesi Futsal Klub Bátonyterenyén lépett pályára a Salgótarjáni Vadmacskák ellen. Az egy cserejátékossal elutazó Kurca-partiak az alábbi összeállításban játszottak: Magyar-Milovanovics, Bacsa, Baksa, Szabó, csere Bali, edző Tóth Antal.

Az erősen tartalékos szentesiek baját növelte, hogy kritikán aluli játékvezetés következtében kemény szabálytalanságok voltak. Ennek meg is lett a következménye egy törlesztés után kettős kiállítás helyett csak a szentesi Bacsát állították ki a sípmesterek. Így közel fél órát csere nélkül játszott a szentesi csapat. A sok helyzetet kihagyó Kurca-parti nők győzelme így sem forgott veszélyben. A mérkőzés végét jelző hármas sípszó után az eredmény: Salgótarjáni Vadmacskák-Szentesi Futsal Klub 2-6. Gólszerzők: Baksa 3, Szabó 2, Bacsa.

2008. február 29.

Szokásos remi az uszodában

Írhatnánk azt is, hogy különösebb meglepetés nem született, hozta a már-már megszokott döntetlent a Pendola-Szentes-Elektroglob férfi vízilabda csapata, ennél azonban több történt az elmúlt szombaton a ligeti uszodában az OSC elleni találkozón. A BVSC és a Fehérvár elleni pontosztozkodásokat követően a szurkolók végre győzelmet vártak Horváth Tamáséktól. A négy egykori szentesi játékossal (Németh Dániel, Tóth László, Ibolya Tamás, Gábor Barnabás) felálló fővárosiakat valószínűleg meglephette az a karneváli hangulat, ami fogadta őket a sátortető alatt, ahol még busókolompok is űzték-hajtották a mieinket. A kezdeti tapogatózás után Maklári, majd Csente góljával szerzett kétgólos előnyt a Pendola, ám a kissé később ébredő vendégek magukhoz tértek, és egyenlítettek, mégis egygólos szentesi előnnyel zárult az első nyolc perc.

2008. február 29.

Táncosaink sikere

Kelet-Magyarország Területi Bajnokságot rendeztek a közelmúltban, ahol a Szilver TSE táncosai is részt vettek.

Gyerek II. "D" standard: 1. Medgyesi Csanád-Nagy Odett, 2. Rónyai Zoltán - Farkas Boglárka, 4. Török Ince - Forgó Éva.
Gyerek II. "D" latin: 1. Rónyai Zoltán - Farkas Boglárka, 2. Ujj Ákos - Gut Fanni, 3. Török Ince - Forgó Éva.
Gyerek II. "C" standard: 1. Tisza Dániel - Bendik Elizabet Hana, 2. Katona András - Szőke Ivett Piroska.
Gyerek II. "C" latin: 2. Katona András - Szőke Ivett Piroska, 3. Tisza Dániel - Bendik Elizabet Hanna.
Junior I. "D" standard: 1. Borda Ádám - Korom Eszter, 3. Lengyel Bence - Lakatos Gabriella, 4. Bárándi Attila - Gál Zsanett, 5. Lucz Zsolt - Balogh Diána, 6. Szilágyi Zoltán - Ádám Enikő.
Junior I. "D" latin: 6. Borda Ádám - Korom Eszter. Junior I.
"C" standard: 1. Túri György - Katona Manuéla, 3. Horváth Kornél - Tóth Fruzsina, 4. Sági István Balázs - Kóródi Bettina, 5. Makai Kis Dávid-Sovák Andrea.
Junior I. "C" latin: 2. Túri György - Katona Manuéla, 3. Sági István Balázs - Kóródi Bettina, 4. Makai Kis Dávid - Sovák Andrea.
Junior I. "B" latin: 2. Horváth Kornél - Tóth Fruzsina.
Junior II. "D" standard: 1. Hegyes Bertalan - Ambrus Adél, 2. Horváth Zoltán-Tóth Emese.
Junior II. "C" standard: 1. Jéri Tamás - Szepesi Lilla, 3. Papp Gergely - Hevesi Henriett, 4. Molnár Bence - Korom Tamara, 5. Borda Tamás - Ferenczi Beáta.
Junior II. "C" latin: 1. Jéri Tamás - Szepesi Lilla, 2. Hegyes Bertalan - Ambrus Adél, 3. Molnár Bence - Korom Tamara.
Junior II. "B" standard: 2. Bugyi Bence - Kis Violetta.
Junior II. "B" latin: 2. Bugyi Bence - Kis Violetta.
Ifjúsági "D" standard: 6. Bárándi János - Kengyel Krisztina.
Ifjúsági "C" standard: 3. Bódi Ferenc - Kovács Krisztina, 6. Imre Zsolt - Lengyel Viktória Liza.
Ifjúsági "B" standard: 1. Szabados Péter - Tóth Evelin, 2. Bődi Dénes - Farkas Bettina, 3. Vida György - Bori Ildikó, 5. Szalkai Szabó Márk - Csapi Flóra.
Ifjúsági "B" latin: 2. Bódi Ferenc - Kovács Krisztina, 6. Bődi Dénes - Farkas Bettina.
Ifjúsági "A" standard: 1. Nagy Gergő-Horváth Alexandra.
Ifjúsági "A" latin: 3. Nagy Gergő - Horváth Alexandra.
Felnőtt "C" standard: 2. Bacsa Tamás - Bús Renáta, 3. Borbás Csaba - Jankovszki Eszter.
Felnőtt "C" latin: 4. Bacsa Tamás - Bús Renáta.
Felnőtt "B" standard: 1. Pap Balázs - Zsíros Gabriella, 3. Török László - Kovács Bernadett, 4. Schwartz Péter - Pintér Evelin.
Felnőtt "A" latin: 5. Török László-Kovács Bernadett.

2008. február 29.

Politikai ellentét

Halmai László a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Szentes és térségének választókerületi elnöke az alábbi levél közlését kérte szerkesztőségünktől:

"Ismét meghátrált a választókkal való nyílt színi találkozás elől Szirbik Imre, Csongrád megye 5. számú választókerületének egyéni szocialista országgyűlési képviselője, így a február 29-re tervezett petíció átnyújtása elmarad.

Ezek után nyílt vitára hívom Szirbik Imrét, nem, mint polgármestert, hanem ennek a választókerületnek egyéni országgyűlési képviselőjét, vállalja tettét, nézzen szembe a választóival, és ne a sajtóban magyarázkodjon.

Várom őt március 6-án, 16 órakor a Kossuth téri emelvényen nyilvános vitára. Remélvén azt, hogy elfogadja a kihívást."

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a meghívóra válaszolva kijelentette: azon a napon nem tartózkodik a városban, hivatalos delegáció élén Olaszországban tárgyal, így semmiképpen sem tud részt venni a találkozón. Egyébként a hivatalos delegációnak Fideszes tagja is van, amiről Halmai László is tudhat. Mármint arról, hogy elutaznak. Szirbik Imre lapunknak még elmondta: egyébként sem szereti az ilyen "kocsmai" politizálást, és ha Szentesen tartózkodna, akkor sem menne el a Kossuth téri összejövetelre.

2008. február 29.

Választási tudnivalók

A Magyar Köztársaság Elnöke 2008. március 9. napjára tűzte ki az országos népszavazás időpontját.

Szentesen 37 szavazókör működik, a választópolgárok a lakcímük szerinti szavazókörben szavazhatnak.

A szavazás időpontja: 2008. március 9. (vasárnap) 6 órától 19 óráig.

Szavazni csak személyesen lehet, magyar hatóság által kiállított, következő érvényes igazolvány(ok) bemutatásával, lakcímigazolvány és személyazonosító igazolvány, vagy lakcímigazolvány és útlevél, vagy, lakcímigazolvány és 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedély.

2008. február 29.

Megbeszélés

A Szívügy klub összejövetelt tart március 5-én, szerdán 16 órakor az ifjúsági házban. Most nőnapi teadélutánt rendeznek és megbeszélik a májusi kirándulást.

2008. február 29.

Teremlabda

Március 15. tiszteletére a Horváth Mihály Gimnázium 15 órás floorball tornát rendez. (Olyan, mint a jégkorong, csak teremben játszák, tornacipőben, műanyag ütővel és labdával.) Teremlabdának, vagy teremfocinak is nevezhetnénk.

A szervező Cseuz László lapunknak elmondta, a nevezés lezárása után 30 csapatban 168 tanuló vesz részt a gimnázium kötelékéből. Megjegyezte: szerették volna meghirdetni a városban is, de nem lehetett, mivel anyagi költségekkel már nem bírta volna a gimnázium.

- A hangsúly itt azon van, hogy nonstop végigfocizzuk a 15 órát. Ez hatvan mérkőzést jelent. A mostani rendezvény már a negyedik alkalom. A gyerekek megkedvelték. Nyugdíjba mentem, de a diákok megkerestek, azt mondták, ne hagyjam cserbe őket. Gondoskodunk az egész napos teljes ellátásukról, és elég komoly tombolasorsolás van a legvégén.

2008. február 29.

Közéleti kávéház

A Közéleti Kávéház következő összejövetelét március 3-án, hétfőn este 18 órától tartják a Petőfi cukrászdában. Az alkalom meghívott vendége ifj. Vidovics Ferenc fotóriporter lesz, aki a beszélgetés során a hallgatóság által feltett kérdésekre is választ ad.

2008. február 29.

Cselgáncs

Január 27-én rendezték meg az Ifjúsági Magyar Köztársaság Kupát a BHSE Edzőcsarnokában, amelyen a Pol-lák DSE cselgáncsosai is tatamira léptek.

Lányok: -57 kg 5. Kürti Varínia, -63 kg 3. Kalydy Patrícia Fatima, -70 kg 3. Gila Nóra. Fiúk: -66 kg 5. Őri József.

A február 23-i Ifjúsági Egyéni Országos Bajnokságon, Tatán is sikeresen szerepeltek a Pollákosok.

Lányok: -63 kg 5. Kalydy Patrícia (2 olimpiai pont), -70 kg 2. Gila Nóra (5 olimpiai pont). Fiúk: -66 kg 7. Őri József, +90 kg 7. Lakos Dávid.

2008. február 29.

Családi események

Született: Ravasz Attilának és Duka Erzsébetnek Mirella Erzsébet, Nana Mihálynak és Mezei Nóra Mártának Vanessza, Orosz Árpádnak és Orosz Enikőnek Adél, Varga Norbertnek és Molnár Évának Bence, Bari Istvánnak és Rostás Máriának Lolita Valentina, Karai Tibornak és Varga Teréziának Sarolta Anna, Kiss Istvánnak és Vékony Évának Panna, Deák Attilának és Pozsár Csillának Lili Boglárka, Dányi Ferencnek és Kó-kai Juditnak Fanni nevű gyermeke.
Elhunyt: Leskó István, Chemez Gyula, Dora-Tóth Sándorné Pászti Franciska, Juhász Istvánné Bugyi Ilona, Német Imre, Bokor Sándor, Szűcs Lajos, Bodor Jánosné Molnár Mária Gizella, Rácz Istvánné Kis-Kása Mária, Újszászi Istvánné Kukovecz Anna.