2008. február 29.

Iskolák, óvodák fejlesztése

Egymilliárdos intézményi pályázat

A Dél-alföldi Operatív Program keretében pályázatot írtak ki az alapfokú nevelési-oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztése támogatás keretében. A kiíró természetesen meghatározta a támogatható tevékenységek körét.

A fejlesztési igények felmérését követően az önkormányzat az alábbi intézmények felújítására, korszerűsítésére nyújtotta be pályázatát: Klauzál Gábor és Koszta József Általános Iskolák, a Rákóczi Ferenc és a Klauzál utcai óvodák.

A Klauzál Gábor és Kosz-ta József Általános Iskolákban épület-felújítás (személyfelvonó épül, külső rampás megközelítéssel, tervezik a vizesblokkok átalakítását mozgáskorlátozott WC kialakítása céljából, belső ajtók küszöbeinek megszüntetése), épületenergetikai felújítás (utólagos hőszigetelés: homlokzati nyílászárók cseréje, homlokzati falfelületek utólagos hőszigetelése, zárófödém hő- és vízszigetelésének teljes cseréje), fűtés- és világításkorszerűsítés, általános belső épület-felújítás. Mindemellett tervezik az iskolaudvar felújítását, az informatikai hálózat kiépítését, eszközbeszerzést.

A beruházás teljes költsége a Klauzál Gábor Általános Iskola esetében 316 millió forint, a Koszta József Általános Iskola esetében 410 millió 370 ezer forint. A pályázható összeg 200 millió, illetve 369 millió 333 ezer forint.

A Rákóczi F. Utcai Óvoda két különálló épületben végzi a nevelőmunkát. A Rákóczi utca 46 sz. alatti épületben 6 óvodai csoport került elhelyezésre, és itt lett kialakítva a gyermekmosdó mellett a tornaszertár, rak-tár egy nagyon kicsi felnőtt öltöző és egy fürdőszoba, amelyben a mosás is zajlik. Ide került az előkészítő konyha, és a mosogatás is itt történik. Ennek eredményeként naponta 3 alkalommal az udvaron keresztül hozzák-viszik az edényeket a dajkák a két épület között. Ugyanez történik az ételféleségekkel is, a napi háromszori étkezés előkészítésekor. A tervezett fejlesztéssel a két különálló épület összeépítődne oly módon, hogy helyet kapna benne egy korszerű, a HACCP elvárásainak is megfelelő konyhablokk, melynek külön gazdasági bejárata van az utca felől. Az összeépítés eredményeként az óvoda minden helyisége egy belső folyosón át akadálymentesen megközelíthetővé válik. A hiányzó orvosi szoba, elkülönítő, és tornaterem is a fejlesztéssel kerülne kialakításra. Megoldódna a tervek szerint az intézmény akadálymentes megközelítése és használata, kialakításra kerülne egy, a mozgássérülteknek megfelelő WC is.

A fentiek mellett a sikeres pályázattal a fűtés- világítás korszerűsítés, a vizesblokkok felújítása, az épület utólagos hőszigetelése (homlokzati falak hőszigetelése és homlokzati nyílászárók cseréje), az udvari játszótér, a térbeton, a járdák felújítása is megvalósulhat, és jelentős eszközbeszerzéssel is számolnak az intézményben.

A beruházás teljes költsége: 165 millió 579 ezer forint, a pályázható összeg 149 millió 021 ezer forint.

A Klauzál Utcai Központi Óvoda bővítésével, infrastrukturális fejlesztésével modern közoktatási környezet megteremtése a cél, melynek köszönhetően egy olyan korszerű intézmény jön létre, mely biztosítani tudja a támogató, igényes nevelő környezetet, az egyenlő hoz-záférést a minőségi neveléshez, a szociális és egyéb hátránnyal küzdő gyermekek, s a sajátos nevelési igényű gyermekek számára is. A projekt eredményeként lehetővé válik óvoda számára a "21. század iskolája" zászlós hajó projekt szellemiségének, céljainak megvalósítása. A fejlesztéssel lehetővé válik 200 gyermek fogadása a felújított Klauzál Utcai Óvodában, s egyidejűleg a Kossuth Utcai Óvoda nem megfelelő épületének kiváltása.

Ami tervbe van véve: a 4 csoportos óvoda épület 8 csoportossá építése, tornaszoba építése, kiszolgáló helyiségek építése, kialakítása, a tálalókonyha korszerűsítése, helyiségek berendezéseinek, a hiányzó nevelőmunkát segítő eszközök beszerzése, a játszóudvar hiányzó játékeszközeinek beszerzése biztonságos és szabványos mozgásfejlesztő eszközök beszerzése, akadálymentesítés, fűtés-, világítás korszerűsítés, az épület utólagos hőszigetelése (homlokzati falak utólagos hőszigetelése és homlokzati nyílászárók cseréje).

A beruházás teljes költsége: 265 millió forint, a pályázható összeg 200 millió forint.