2008. február 29.

Jövőnk saját kezünkben van

A Fidesz alelnöke Szentesen járt

Városunkba látogatott február 22-én Pelczné dr. Gáll Ildikó, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség alelnöke, aki sajtótájékoztató keretében beszélt a március 9-i népszavazáshoz kapcsolódó aktuális kérdésekről. Az alelnököt Halmai László választókerületi elnök, valamint Farkas Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte.

- Örömmel jöttem ide, bár sokkal nagyobb lenne az örömöm, ha nem a népszavazás kapcsán került volna sor a látogatásomra. Azonban mindennek oka van, a március 9-i időpontnak is, mégpedig az, hogy ma Magyarországon egy olyan kormány van, amely még 2006-ban jelenlegi véleményével szöges ellentétben beszélt, és azt tartotta is kampányában. Majd önmaga bevallotta, hogy hazudott éjjel-nappal - mondta Pelczné dr. Gáll Ildikó, aki szomorúságának adott hangot afelől, hogy bár ma Magyarországon sokan azt hiszik, hogy demokrácia van, mégiscsak áldemokráciának, vagy látszatdemokráciának nevezhető a rendszer. Majd feltette a kérdést: Demokratikusnak nevezhető az az ország, amelyben úgy nyerhet választáson párt, és úgy alakíthat kormányt, majd kormányozhat, hogy az eredeti programját sohasem valósítja meg, és ezt senki sem kéri rajta számon? - Nem is teheti, mert az állam berendezkedése olyan, hogy nincs olyan szerv vagy olyan ellenőrző intézmény, amely a programnak a végrehajtását ellenőrizné. Egyetlen olyan intézmény van, amit közvetlen demokratikus úton gyakorolhatunk, ez a népszavazás. Megbotránkoztató dolog azonban, hogy egy 2006. október 23-i kezdeményezéstől indulva, csak március 9-én kerülhet sor a népszavazásra. Demokratikus országokban ez sokkal gyorsabban halad. Azt mondom, hogy látszatdemokrácia és áldemokrácia ez, mert ha 48 óra alatt ennyi aláírás összegyűlt a népszavazási kérdésekkel kapcsolatban, akkor egy felelős kormánynak és egy felelős miniszterelnöknek éreznie kell, hogy a vizitdíj, a napidíj és a tandíj nem találkozik a választók akaratával. Ha komolyan veszi a képviseleti demokráciát, akkor népszavazás nélkül visszavonja az ezzel kapcsolatos intézkedéseket, törvényeket. Ő azonban nem ezt teszi, hanem még ráerősít egy olyan egészségbiztosítási pénztárról szóló törvénnyel, amely már a kezdetekkor kiváltotta a koalíción belüli feszültséget. Az ellenzék támogatását pedig az első pillanattól kezdve nem élvezte. Ellenzék alatt értek mindenkit, nemcsak a Fidesz-KDNP frakció szövetségét, hanem a többi ellenzéki pártot is és a független szervezeteket, a szakmai és az érdekképviseleti szervezeteket. Ezen kívül a törvény az államfő elképzelésével sem találkozott, ő visszaküldte azt - fejtette ki véleményét a Fidesz-MPSZ alelnöke.

Majd hozzátette: Ha ma Magyarországon megkérdezzük a fiatalokat, akkor ők nem tandíjat akarnak fizetni, hanem tudást kívánnak szerezni az egyetemen. Ha megkérdezünk egy beteg embert, akkor ő nem vizitdíjat és nem kórházi napidíjat akar fizetni, hanem meg szeretne gyógyulni. Ez azonban nem adatik meg. Ma 60 kilométereket utaztatnak embereket, majd a végén ahelyett, hogy meggyógyulna, meghal. Az egészségügyi reform eképp alakul át. Úgy tűnik, valami megbicsaklott ebben az országban. Március 9-e a szabad véleménynyilvánítás napja. Én sem, és a Fidesz-MPSZ sem mondja, hogy a rendszer tökéletes és nem szabad változtatni rajta, de nem így. Ez a fajta változtatás nem oldja meg az eredendő problémát, nem hoz minőségi szolgáltatást. Azt mondják, hogy nincs pénz. A szomszédos országokban viszont tudnak fejleszteni, van gazdasági növekedés, kisebb a munkanélküliségi ráta, magasabb a foglalkoztatottság. Lehet alkalmas kormánnyal fejlődést elérni, de egy alkalmatlan kormánnyal, aki nem látja, hogy mi a cél, hanem rövid távú, egyéni elgondolások mellett, ad hoc módon vezeti az országot, azzal ide tudunk eljutni. A kormánynak nem az a feladata, hogy a felelősséget áthárítsa az emberekre, hanem alkotmányos kötelezettsége van, hogy az egészségügyet és az oktatást finanszírozza. A feladatot pedig vagy meg tudja oldani, vagy az asztaltól fel kell állni és át kell adni a lehetőséget.

Pelczné dr. Gáll Ildikó szerint március 9-e mérföldkő, mert "megállj"-t lehet parancsolni a folyamatnak, annak a lejtős menetnek, amibe a kormány az országot beállította. Ehhez a választók akaratára van szükség, s arra, hogy elmenjenek szavazni, és az igenek mellé tegyenek egy-egy X-et. Ha fontos a jövő, ha együtt gondolkodunk a jövőről, akkor szavazzunk igennel, mert senki sem hallott olyan jövőkezdetet, ami "nem"-mel kezdődik - mondta beszédének záró gondolataként a politikus.

Cseh-Lakos