2008. február 29.

A középiskolákért és a kórházért

Két indítványt adott be a polgármester a tanácskozásra

Szirbik Imre polgármester február 26-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy két önálló képviselői indítványt nyújtott be a Csongrád Megyei Közgyűlés február 28-i ülésére. Az egyik beadvány az oktatási intézmények átszervezéséhez, a másik a Dr. Bugyi István Kórház működéséhez kapcsolódik.

A polgármester elmondta: Az elmúlt fél év tapasztalatai alapján véleménye szerint nem volt szerencsés döntés a Horváth Mihály Gimnázium és a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola összevonása, mert azzal veszélybe került azok önálló arculata. A két középiskola képzési struktúrája és hagyományai, valamint oktatási filozófiája is egészen különböző, az összevonással jelentős költségvetési megtakarítások sem keletkeztek, s a gimnázium esetében máris harmadával visszaesett a drámai tagozatra jelentkezők száma. Ezért javasolta beadványában, hogy a Horváth Mihály Gimnázium önálló oktatási egységként, önálló intézményként működjön tovább. Indítványának benyújtása pedig azért is aktuális, mert a megyei közgyűlés most tárgyalja a költségvetést, és napirenden van a középiskolák igazgatói pályázatának kiírása is.

Másik indítványában pedig szintén, a makói modell alapján, a Dr. Bugyi István Kórház pénzügyi konszolidációját célozta meg a polgármester. - A szentesi kórház a megye egyetlen kiemelt egészségügyi intézménye, mely hosszú évek óta költségvetési problémákkal küzd. Ugyanakkor a megyei közgyűlés a makói kórházat pár évvel ezelőtt többszáz millió forinttal konszolidálta, s ez a hitelállomány adott annyi levegőt, hogy az ottani vezetés le tudott tenni egy hosszabb távú programot, amely nyilvánvalóan kijelölte azt az irányt, amely ebben a struktúrában az intézmény számára elfogadható. Szentesen pedig gyakorlatilag már a harmadik igazgatói garnitúra kapott lehetőséget az egyensúly megteremtésére - mondta a polgármester, aki szerint a kezdeti problémák után a jelenlegi igazgató korrekten, a szakma lehetőségein belül vezeti az intézményt. Szirbik Imre azt szeretné, hogy a megye költségvetésében képezzenek céltartalékot az egészségügyi intézmény lejárt tartozásainak fedezetéül. Tájékoztatója végén pedig bejelentette, hogy a kórház új műtőblokkjának kialakítását és az osztályok ápolási feltételeinek javítását előmozdító pályázat elkészítését, benyújtását és az önrész finanszírozását az önkormányzat magára vállalja. Azt kéri a megyei közgyűléstől, hogy ehhez adja meg támogató nyilatkozatát, hogy partner legyen az intézmény fejlesztésében, a jelenlegi problémák megoldásában.

Cs. L.