2008. február 29.

A város költségvetése

A pénzügyi bizottság elnökének szemével

A város képviselő-testülete legutóbbi ülésén megszavazta a település költségvetését. Azt követően Kozák Jánossal, a pénzügyi bizottság fideszes elnökével beszélgettünk, természetesen a város büdzséje volt a téma.

- Ahhoz képest, hogy a költségvetési koncepcióban korábban közel 500 millió forintos működési forráshiány volt tervezve, a 123 millió forint akár dicséretesnek is mondható - vélekedett az elnök. - Ennyi most a hiány. A kérdés az, milyen áron érte el a költségvetés? Magam is részt vettem több intézmény költségvetésének tárgyalásánál, azt tapasztaltam, hogy húsz forintra menő egyeztetések folytak, ami az intézményvezetők mozgásterét szinte nullára csökkentette. Ha még hozzátesszük azt, hogy a költségvetés másfél százalékos tartalékkeretet írt elő az intézmények számára, akkor azt kell, hogy mondjam, ez már a kegyetlenség határát súrolja az intézményvezetőkkel szemben.

- A Fidesz frakció ezzel nem is értett egyet.

- Dongó László frakcióvezető javaslatát, hogy a tartalékkeret képzésétől tekintsen el testület, a baloldal leszavazta. Nem elég, hogy fillérekre ki van centizve az intézmények költségvetése, minden fejlesztést megvontak, így csak a legszorosabb értelembe vett működésre fordítható összegeket tudjuk biztosítani. Az intézmények döntő többségében felújításra, fenntartásra alig jut pénz, már a tavalyi költségvetés is katasztrofálisan hiányos volt. Évek óta nem költünk elegendőt az intézmények karbantartására, felújítására. Ebből aztán olyan jelenségek vannak, hogy az ablakok mellett befütyül a szél, beáznak az épületek, és így tovább. Az állagmegóvást, állagmegőrzést is sok esetben súroló, vagy akár azt meg is haladó hibák vannak az épületeinken, amelyeknek a javítására nem jut, nincs elegendő pénz.

- A fejlesztési tételek között található olyan pályázat, amely az intézmények felújítását célozza meg.

- Igen, de ez csak az intézményeknek egy részét, négy intézményt érinti. Az összes többi sehol sincs megemlítve. A baj még az elmúlt évben kezdődött, amikor a Gyurcsány kormány rendkívüli megszorításokat hozott az országban, és ennek része volt az önkormányzatoknak adandó pénzek jelentős csökkentése. Tulajdonképpen a tavalyi költségvetési támogatási csökkentéseket szenvedi meg minden önkormányzat Magyarországon. Nem véletlen, hogy az elmúlt évben négyszáz millió fölötti működési hiánnyal zárt a város.

- Ön, mint az elszegényedés költségvetéséről beszélt a városi büdzséről.

- A város polgárai egyre szegényebbek. Mind többen szorulnak segélyezésre. Miközben az intézményeink felújítására alig jut pénz, azok vezetői mozgásterét másfél százalékos megvonás tovább csökkenti. Emiatt a Fidesz frakció nem szavazza meg a költségvetést.

- Beszéljünk a fejlesztésekről.

- Ugyanakkor jelentős gyarapodás várható a város létesítményeiben és infrastruktúrájában. Összességében ez az összeg meghaladja a 16 milliárd forintot, melyből a város beruházásként, pályázatok segítségével kíván megvalósítani 2009 és 2013 között. Ebből a saját rész, amire hiteleket kell fölvenni 5 milliárd 284 millió forint. A fejlesztésekkel egy olyan várost próbál kialakítani az önkormányzat, ahol kedvezőbb körülmények között lehet élni, és kedvező lehetőségeket kínál a letelepülni szándékozó cégeknek, akik munkát hoznak Szentesre, és amelyből többletadó bevételre számíthat a város. Ha fejlesztésekre fordítunk pénzeket és arra veszünk föl hiteleket, akkor az hosszú távon feltételezhetően visszatérül.

Említsünk meg néhányat: a buszvárók felújítása, kiépítése a külterületeken is, a Klauzál és a Koszta iskolák, valamint a Klauzál és a Rákóczi Ferenc utcai óvodák felújítása. Jelentősnek tartom a kórházi műtő beruházását. Nagyon fontos a szennyvíztisztító rekonstrukciója, az Ipari Park bővítésével kapcsolatos beruházás, a belvízelvezető csatornák rendezése. Olyan beruházások ezek, amelyek a város komfortérzetét növelheti.

- Képviselő úr, ön egy javaslattal élt a kötvénykibocsátással kapcsolatban.

- A város 5 milliárd 280 millió forint értékben kíván kötvényt kibocsátani. Tehát nem hitelként veszi fel, hanem ez által a régi hitelt is kiváltja. Semmi kifogásunk a fejlesztési program ellen, a kötvénykibocsátás ellen sem, azonban bizottsági elnökként azt a megoldást javasoltam, hogy az 5 milliárd 280 millió forintot évenként, szétbontva vegyük föl. Évente bocsássunk ki kisebb összegű kötvényeket. Javaslatomat óvatosságból, biztonsági okokból tettem. Hiszen ha belegondolunk abba, hogy a gazdasági környezetünk, azok a gazdasági szabályzók, azok a gazdasági keretek, amelyek tulajdonképpen meghatározzák a munkánkat, azok évről évre változnak, és nem látjuk, hogy öt év múlva hol tartunk, és milyen gazdasági körülmények között kell majd dolgoznunk.

Lovas József