2008. február 29.

Kis kukta

Zöldborsós gombaleves

Hozzávalók: 20 dkg zöldborsó, 15 dkg csiperkegomba, 3 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1-1 sárgarépa, fehérrépa, 1 evőkanál liszt, fél liter víz, 1 csokor petrezselyem, őrölt bors, só.

Elkészítése: Az olvasztott vajban futtassuk meg az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a félkarikákra szeletelt sárga- és fehérrépát, a zöldborsót meg a cikkekre vágott gombát. Lassú tűzön pirítsuk 5-6 percig, majd szórjuk meg a liszttel, keverjük össze, és öntsük fel a vízzel. Amikor felforrt, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítsük, majd közepes tűzön, 20-25 perc alatt főzzük készre. Forrón tálaljuk.

Paprikás rizses hús

Hozzávalók: 30 dkg hoszszú szemű rizs, 40 dkg főtt sertéshús, 1 kis fej vöröshagyma, 3 paradicsom, 2 evőkanál olaj, 7,5 dl tyúkhúsleves (leveskockából), 1 zöld paprika, őrölt bors, só.

Elkészítése: A paradicsomokat meghámozzuk, húsukat felkockázzuk. A paprikát kicsumázzuk, húsát kockákra vágjuk. A kis kockákra vágott húst az olajban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst és az apróra vágott hagymát. Néhány percig együtt pároljuk. A meleg húslevessel felöntjük, majd beletesszük a paprikát és a paradicsomot. Sóval, borssal fűszerezzük, és lefedve addig főzzük, míg minden leve elfő.

Jó étvágyat!