2008. február 29.

Jelmezben űztük a telet

Valószínűleg megijedt a tél a busók közeledtének hírére, így a múlt heti, immár hetedik karnevál az évszakhoz képest szokatlanul kellemes időben zajlott. Pedig nemcsak a népszerű szlovén jelmezesek, hanem a város apraja-nagyja is csatasorba állt az újabb télbúcsúztató vigasságon, hogy jelképesen elűzze a hideg évszakot.

A Ptuj városából érkezett busóknak valószínűleg melegük lehetett a vastag szalmaöltözékben, de a szentesi fehérnép most sem érezhette magát biztonságban a belvároson végigvonuló csapattól. Szombaton a sportcsarnok és környéke telt meg karneválozókkal, sok tréfásan kifestett arcú gyerekkel. A sportcsarnokot is újra jelmezbe öltöztették, egyik sarkában a tél, másik oldalt a tavasz, nyár színeivel díszítve. Jelmezverseny is zajlott a művelődési központ szervezésében.

Kilenc óvodás csoportot, valamint iskolás osztályokat díjazott a zsűri Szűcs Lajos alpolgármester vezetésével. A legjobb koreográfiát a Koszta iskola 4. b osztálya mutatta be, Kalinka címmel, a legötletesebb jelmezt a Koszta 3. a osztálya viselte Tojásból lesz a csoda című játékukban, a leghumorosabbnak a Damjanich iskola 2. cései bizonyultak, Na, ki a király produkciójukkal. A felsősöknél a Petőfi iskola 8. b osztálya mutatta be a legjobb koreográfiát (Chicago), a Klauzál második bései szerepeltek a legötletesebb jelmezben Pistike és az álommanók című előadásukban, a leghumorosabbnak pedig a Koszta iskola 6. c osztályának Tv őrületét választották. Odakint népszerű volt ezúttal is a karneváli fánk, amit a közeli központi konyháról hordtak a Zöldág egyesület tagjai. Éjjel 2 órától készült 1200 fánk Soós Éva szakácsnő vezetésével, amiket aztán lekvárral, vaníliás porcukorral ízesítve osztogattak mindenki örömére.

Délután vidám és hangos karneváli menet haladt az ifjúsági park felé, elöl zöld sárkányjelmezben a Damjanich óvoda apróságai és kísérőik meneteltek. Délelőtt még vízipókok voltak, árulta el Dévai Istvánné, a Kertvárosi óvoda vezetője, ahova a Damo ovi is tartozik. Kezdettől itt vannak a karneválon, sőt hét éve elsőként vettek részt az óvodák közül.

A telet jelképező máglyát a macijelmezbe bújt Szirbik Imre polgármester gyújtotta meg.

A két napig ingyen üzemelő városnéző kisvasútról leszállva este megszállták a gyerekek a sportcsarnokot. A Megasztárból ismert Kon-tor Tamás és a babát váró Szabó Eszter ülve gitározott, énekelt, unplugged-hangu-latot teremtve, majd Balássy Betty és Varga Ferenc dinamikusabb fellépése következett. Ezután kezek százai nyúltak a mennyezet felé, várva a Raiffeisen-lufiesőt.

D. J.