2008. február 29.

Eredményességben elsők a megyében

Értékelték a rendőrök munkáját

Mozgalmas, munkás évet zárt a rendőrkapitányság 2007-ben. Kezdjük azzal, hogy 20 százalékos létszámhiánnyal kellett megküzdeniük. Balogh Szabó Imre rendőr ezredes kapitányságvezető szerint mindez fokozott szolgálatellátást és tervszerűséget igényelt a részükről. Mint mondta, ez a tény összekovácsolta az állományt, hiszen a szoros szolgálatellátás azt hozta magával, hogy az egyes osztályok tevékenysége szorosabbá vált, egymás munkájára jobban rá voltak utalva. Összességében az állomány összetartó ereje növekedett.

- Munkánk során arra törekedtünk, hogy kiszolgáljuk a lakosságot, Szentes város és a kistérségek polgárait - jelentette be az állománygyűlést követő sajtótájékoztatón. - 2007-ben a bűnügyi szolgálat kiemelkedő teljesítményt nyújtott, ha a statisztikai mutatókat vesszük alapul, akkor elmondhatjuk, hogy nyomozás, illetve felderítési eredményességben a megye városai közül az első helyen zártunk. A bűnügyi szolgálati ág öt év legjobb eredményével fejezte be éves tevékenységét. Valamennyi súlyozott bűnügyi mutató vonatkozásában javult a statisztikai mutató.

Ha a statisztikai adatokat nézzük, kis mértékben növekedett a személy elleni bűncselekmények száma, emberölés a kapitányság működési területén nem történt. Közlekedési bűncselekményeket 100 esetben regisztráltak, ebből 76 esetben ittas járművezetővel szemben folytattak le eljárást. Szólni kell a garázda jellegű jogsértésekről, ami az elmúlt időszakban 6-7 esetben adott munkát a rendőrségnek. Ez megegyezik a 2006. évi eredménnyel. A kábítószerrel való visszaélés mintegy négyszeresére emelkedett. A kapitányságvezető szerint ez az ellenőrző munka hatékonyságának tudható be.

A bűncselekmények kétharmadát a vagyoni jellegű bűncselekmények teszik ki, immáron több mint tíz éve. A lakásbetörési felderítési mutató 66 százalékos. A járműlopások aránya 32 százalékra emelkedett a korábbi 20 százalékhoz képest. A rendőrkapitányság területén összességében 116 biciklilopás történt 2007-ben. A rablások száma duplájára emelkedett, jó hír, hogy valamennyi elkövetőt sikerült elfogni. Összességében 1954 bűncselekményben folytatott le eljárást a bűnügyi szolgálat, korábban 1374 ilyen ügyben kellett eljárni.

A 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények vonatkozásában a negatív rangsorban a rendőrkapitányság a 3. helyen áll 4452 üggyel. 61 esetben éltek bíróság elé állítással. A nyomozásaikat átlagosan 83 nap alatt, az összes ügyek kétharmadát 1-3 hónap között fejezték be.

A rendőrkapitány beszámolt arról, hogy a létszámhiány legjobban a közrendvédelmi állományt sújtotta. Ugyanakkor az intézkedési aktivitásuk nem csökkent, a statisztikai mutatók arról árulkodnak, hogy aktívabbak voltak a közterületen. Átlagosan naponta 4 szabálysértési feljelentés született, közel 30 ezer forint bírságot szabtak ki. Ha a statisztikát nézzük, megállapítható, hogy a közlekedési morál nem javult. Míg 2006-ban 293 baleset történt, addig 2007-ben 288. A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma 104, amelyből 7 végződött halállal. 2006-ban tízen vesztették életüket közútjainkon. A balesetet előidéző okok között továbbra is vezető helyen áll a gyorshajrás, az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodás szabályának a megszegése. Munkájukat segítette a novemberben átadott sebességmérő készülék, amellyel a jövőben is hatékonyan próbálnak fellépni a közúton deviánsan közlekedőkkel szemben.

Újságírói kérdésekre válaszolva dr. Németh Károly rendőr ezredes, rendészeti igazgató elmondta, örömmel vette, hogy a város jegyzője és a városi bíróság elnöke elismerően szólt a munkájukról, amelyet a lakosság is elismer, ezt igazolják vissza a megtartott fórumok is. Viszonylag kis létszámmal tudták le a 2007-es esztendőt. Kijelentette: a jelenlegi eszközellátottság, sem gazdasági tényezők nem akadályozzák a jobb munkavégzés lehetőségét Szentesen.

- A kábítószerrel való viszszaélés társadalmi probléma - tért ki válaszában a témára Balogh Szabó László. - A kábítószerrel való találkozással sajnos már az általános iskolában is foglalkozni kell. Itt a bűnmegelőzésre helyezzük a nagyobb hangsúlyt, az általános iskolákban fut a Dada-program, a középiskolákban számtalan osztályfőnöki órán találkozunk a tanulókkal, a diákokat és a szülőket is bevontuk az ez irányú tevékenységünkbe. Keressük az összes olyan lehetőséget, ahol meg tudjuk szólítani e tekintetben a legveszélyeztetettebb korosztályt.

Lovas József