XL. évfolyam 6. szám

2008. február 15.

A vásárlókért

A 2007-es esztendőt a talpon maradásért folytatott küzdelem évének nevezi Mészáros Zoltán elnök-vezérigazgató. Mint mondja, nemcsak a konkurencia bővülése miatt, hanem a vásárlók kevesebb pénze, a szűkebb kereslet is belejátszott a dologba. Az a bizonyos "Sok az eszkimó, kevés a fóka" elmélet vagy mondás egyre inkább jellemző lesz a kereskedelemre is. 2007 elején a szigorító intézkedések már éreztették hatásukat, a kezdet nehéz volt, év végére azonban már szerény növekedést tudtunk elérni, szerény eredménnyel zártunk. A kereskedelemi ágazatban véghezvitt küzdelmes munka mellett fontosnak tartottuk az EU-s pályázatok elnyerését, a humán erőforrás fejlesztését és az oktatást. Elkezdtük a hálózat teljes informatikai ellátását. Ez egy korszerű, a XXI. század elvárásainak megfelelo technológia. Nem volt nagy beruházásunk, de 10-12 üzletünk rekonstrukciós felújítását megkezdtük.

2008. február 15.

Egy- és két forint

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat éves kampánysorozata keretében, február 8-29. között akciót hirdet "Aprókból épül" címmel, a forgalomból kivonásra kerülo 1 és 2 forintos érmék begyűjtésére. A szeretetszolgálat nem csak forrásteremto céllal hirdeti meg akcióját, hanem külön fel szeretné hívni a figyelmet az adott célcsoportra. A szolgálat a legrászorultabb helyzetben lévo családokat támogatja a befolyt összegbol. A kampány ideje alatt országosan 350 Máltai pontot kereshetnek fel az adományozók. Szentesen a Sáfrán Mihály utcában található szervezetnél fogadják az érméket.

2008. február 15.

Látogatás

A Dr. Bugyi István Kórházban, az influenzajárvány kitörése miatt január közepén elrendelt látogatási tilalmat feloldották. Szerdától ismét zavartalanul lehet bejutni az intézménybe.

Forrás: Rádió Szentes

2008. február 15.

Fogadóóra

Móra József az 1. sz. választókerület önkormányzati képviseloje lakossági fogadóórát tart február 20-án, szerdán 17 órakor. Az érdeklődő lakosságot a Klauzál Gábor iskola 1-es termében várja.

2008. február 15.

Több színpadon rendezett

Sokszor találkozhatunk a televízió képernyőjén, vagy az újságok hasábjain volt szentesi drámaisokkal, akik sohasem feledkeznek meg emlékezéseikben a Bácskai névről. Miska bácsiról és Erzsike néniről mesélnek, valamint arról a négy évről, melyek beleivódtak lelkükbe, s melyek akarva, akaratlanul személyiségük kibontakozásában döntő szerepet töltöttek be. Szívesen idéznek fel történeteket a gimnáziumról, a diákszínjátszásról, a próbák feledhetetlen hangulatáról, s az első színpadon töltött percek varázsáról.

2008. február 15.

Téma: egészségügy

Fáklyás megemlékezést tartottak

Az ifjúsági ház előtt tartott fáklyás megemlékezést a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség szentesi szervezete február 12-én, melyen az egészségügyi reformról emlékezett meg több tucat ember. Többen is felszólaltak ezen az estén az egy nappal korábban megszavazott egészségügyi törvény ellen.

Szabó Zoltán gondolatai készítették elo a rendezvény fő szónokának, dr. Gyenes Ágota önkormányzati képviselőnek a beszédét, míg Tóth István helyi lakos a holland egészségügyi modellt ismertette.

2008. február 15.

Esélytelenné tett esélyesek

Lezárult az Eurovíziós Dalfesztivál hazai döntője. A rendezvényen, melyet az M1-en láthattak a tévénézők, Imre Zsuzsa két szentesi szerző, Mészáros Gábor és Varga Kis Sándor Érintés című dalával szerepelt. A zsűri a tizedik helyre hozta ki őket, míg a közönség szavazata alapján ötödikek lettek.

- Még úgy is, hogy ez a dal technikai problémák miatt gyakorlatilag nem szólalt meg a televízióban - tájékoztatta lapunkat Varga Kis Sándor szövegíró. - A helyszínen tapasztaltam, hogy a teremben egy kisebb baleset történt, az egyik néző beleakadt egy kábelbe, melynek folytán levert egy laptopot. Amibe szerintem az egész irányítást programozták.

A legelején valami nagyon elszállt, mondta érdeklődésünkre Varga Kis. Kijelentését megerősítette azzal, hogy szerinte a zsűrinél is cserélgették a mikrofonokat. Az Imre Zsuzsi előtt fellépő Fiestánál meg se szólalt a mikrofon. Elhallgatott.

2008. február 15.

Van menekvés!

"Miért nem politizálnak a papok?" Nemrég a Kossuth téren, a buszmegállóban hangzott el felém e kérdés. Nem tudtam rá felelni, pedig megérdemelte volna, mert egy tiszteletre méltó férfi ajkáról szállt felém az érdeklődés. De hát fel kellett szállnom a buszra, s így adós maradtam a válasszal.

Aztán egy kicsit el is bizonytalanodtam. Kérdeztem magamtól: jól hallottam a kérdést? Egy öregember fülének lehetnek mellékhallásai is. Ezért hátha az volt a kérdés: miért politizálnak a papok?

2008. február 15.

Az első munkásszervezetek vezetője

150 éve született Tarnóczi Mihály földmunkás

Szentesi kubikosok

A XIX. század utolsó évtizedében a fokozódó munkanélküliség, a nyomasztóan alacsony munkabérek érzékenyen érintették az alföldi vármegyék, köztük Csongrád megye népét. Ez az alapvetően mezőgazdasági jellegű terület ekkor vált az agrárszocialista mozgalmak bázisává. Itt szerveződtek az első vidéki munkáskörök, egyletek, itt robbantak ki a legharcosabb aratósztrájkok, bérmozgalmak. E térség ekkoriban kapta igen találóan a Viharsarok elnevezést.

2008. február 15.

Színházi rockkoncert

Évfordulók - 2008.

5 éve, 1983. febr. 9-én a Művelődési és Ifjúsági Házban a Humoristák estjén fellépett Farkasházy Tivadar, Sinkó Péter, Boncz Géza és Lehr Ferenc.

115 éve, 1893. febr. 11-én fényes farsangi bál keretében felavatták az Úri Kaszinó Templom utcai (ma Kiss Bálint u.) új épületét, amelynek terveit Makay Endre, a megyeháza tervezője készítette. Az épületet 1957-ben a szentesi Állami Zeneiskola használatába adták, amely Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola néven ma is az épületben működik.

75 éve, 1933. febr. 11-én született Bucsány György középiskolai tanár, irodalomtörténész, Szentes díszpolgára.

25 éve, 1983. febr. 11-én a Tóth József Színházteremben sikeres koncertet tartott Demjén Ferenc és a V'Moto-Rock együttes.

130 éve, 1878. febr. 12-én 80 éves korában elhunyt Leeb Mátyás (1798-1878) katolikus lelkész, apát-plébános, arany érdemkeresztes szentszéki ülnök, alesperes, aki 1828-tól haláláig, 50 éven  át volt a szentesi római katolikus egyház plébánosa.

95 éve, 1913. febr. 15-én született dr. Varga Lajos (1913-2003) középiskolai tanár, szakíró, a Tiszazugi Földrajzi Múzeum alapítója, városunk szülötte.

85 éve, 1923. febr. 15-én született Hankó László (1923-2000) zongorista, festő.

25 éve, 1983. febr. 15-én Szentesen vendégszerepelt a nemzetközi hírű Rajkó Zenekar.

25 éve, 1983 februárjában nyugalomba vonult Csorba György városi tanácselnök, aki 1971-től viselte tisztségét. Ebből az alkalomból a Munka Érdemrend arany fokozata kitüntetésben részesült, valamint megkapta a Szentes Város Fejlesztéséért elnevezésű oklevelet és plakettet. A városi tanács új elnökévé Dóczi Gábort választották meg.

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. február 15.

Volt növendékek

hangversenyét rendezik meg a Lajtha László iskolában február 23-án, szombaton 16 órakor. A műsorban többek között hallható lesz Liszt: Induló a koronázási ünnepélyre, zongorán közreműködik Pintér Bence, We-ber: Concertino, oboán előadja Szamosközi Beáta, Albi-noni: g-moll concerto II., I. tételét trombitán játssza Mészáros Dávid, Verdi: Otello c. operájának egyik részletét énekli Geréby Dóra, Bach: a-moll fuvolaversenyének II-III. tételét fuvolán bemutatja Takács Gabriella. Belépő váltható, de a hangversenybérletek érvényesek.

2008. február 15.

Sínjáték egy részben?

Vonatpótló, vagy sínmester!

Megboldogult igazgató koromban sokszor ugrattak az ismerősök: miért vagyok olyan sokat a munkahelyemen? Működik a rendszer - mondták - kézi irányítás nélkül is. Ez még igaz is lehet - hangzott a félig tréfás válasz, de ha sokat nem járok be, egy idő után kiderülhet: nincs is szükség a munkakörömre.

Miről jutott ez az eszembe? Amikor napokon keresztül sztrájkoltak a vasutasok, a sűrűn utazó emberek először dühöngtek! Átszervezték az életüket, az utazásukat. Mentek busszal, gépkocsival, ki mivel tudott. Három-négy nap után mindenki feltalálta a számára legjobb vonatpótlót. Már nem szitkozódott, hanem helyreállt számára a megszokható rend. Egyszerűen nem hiányzott a vasút, amúgy is gyatra szolgáltatása. Kiderült: nincs is rá akkora szükség! A szervezkedők, fontosságuk teljes tudatában, erre valószínűleg nem is gondoltak!

2008. február 15.

Karnevál hetedszer

Ismét busók riogatnak

Jövő hétvégén, február 22- 23-án ismét megrendezi az önkormányzat az elmúlt hat évben kicsiknek és nagyoknak egyaránt kellemes szórakozást nyújtó télbúcsúztató karneválját.

A kétnapos kavalkád során nem hiányozhatnak a hagyományos, jól bevált műsorszámok, de újdonságokkal is várja a lakosokat Mészáros Zsuzsanna a munkatársaival. A polgármesteri iroda vezetője elmondta: a pénteki nap mindig a hangolódásé, így lesz ez a hetedik alkalommal is, de ezúttal a Kossuth téren felállítandó nagyszínpadon és körülötte zajlanak a programok. A mintegy 40 fős szlovén busó-csapat - akiket tavaly nélkülöznünk kellett - az általános iskolákban kezdi a látványos-hangos riogatást, majd végigvonulnak a városközpontban.

15 órakor hirdetik ki a karneváli időszámítást, ekkortól kézműves és gasztronómiai udvar is működik, és természetesen a karneváli kisvonat is ingyenesen szállítja utasait a két nap folyamán. A nagyszínpadon a nap kiemelt programjaként a Four For Dance tánccsapat lép fel fél ötkor.

A szombati nap a sportcsarnokban és környékén zajlik, most a csarnok előtti téren várja a karneválozókat az ugrálóvár, a kirakodóvásár és a fánkkóstolás. Délelőtt a Picúrok farsangját, délután a nagyobbak jelmezversenyét rendezik meg, majd negyed ötkor indul az utcai karnevál, mely 17 órakor a látványos téltemetéssel, busótánccal ér véget az Ifjúsági Parkban. A sportcsarnokban 18 óra után díjazzák a legötletesebb jelmezeket, 19 órától a Mega-sztárból ismert énekes párok lépnek fel:

Szabó Eszter Kontor Tamással, majd Balássy Betty Varga Ferenccel. A Raif-feisen-lufieső zárja a sportcsarnok programját, az egész karneválét pedig egy nosztalgiabuli a Buffalo Pizzériában, mert a szervezők mindent korosztályra gondoltak.

D. J.

2008. február 15.

Rádiós fogadóóra

A Rádió Szentes (106,1 MHz) műsora a Rádiós fogadóóra február 20-án, szerdán 10 órakor lesz hallható. A műsor vendége Mészáros Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal irodavezetője, aki a VII. Télbúcsúztató Karnevál programjáról beszél.

2008. február 15.

Több teher hárul a vadásztársaságokra

A vadgazdálkodást és a vadászatot szabályozó törvények rendelkezései miatt 10 évente sor kerül a földtulajdonosi közösségek vadászterületeinek, és földtulajdonosi alapon a vadásztársaságok kialakítására. Ez tavaly március 1-jéig megtörtént, azóta működnek az új rend szerint a vadásztársaságok. Korábban a megyében 45 vadászatra jogosult társaság volt, azonban több vadásztársaság kettévált, kisebb területek jöttek létre, s jelenleg 63 társaság működik. A változás érintette a Szentesi Hubertus Vadásztársaságot is, hiszen korábbi területünk több mint fele egy újonnan létrejött vadásztársasághoz került - tájékoztatta lapunkat a változásokról Döbrőssy Iván.

2008. február 15.

Számítástechnikai verseny

Ki is Rubik Ernő? Mi is az a bűvös kocka? Ezekre és ehhez hasonló kérdésre kereste a választ az a közel 80 általános iskolás tanuló, akik részt vettek a Kozma László Számítástechnikai Alkalmazói Verseny területi fordulóján.

A szentesi és a környező települések diákjai januárban mérték össze tudásukat a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában. Az 5-6. osztályos tanulóknak 90 perc alatt az operációsrendszer, a grafikai alapok és szövegszerkesztés témakörében kellett versenyezniük. A 7-8. osztályosoknak a 120 perc munkaidő alatt már összetettebb feladatsort kellett megoldaniuk az operációsrendszer, a szövegszerkesztés, a táblázatkezelés, a prezentáció és az internet témakörben.

Eredményt február 7-én hirdetettek, 5-6. o.: 1. Mihály Gábor (Koszta isk., fk.: Gerá-né Révész Gabriella), 2. Fejős Máté, 3. Sápi Tamara (mindketten Forray Máté Szegvár, fk.: Tóth Péterné).

7. o.: 1. Lénárt Martin (Forray Máté Szegvár, fk.: Tóth Péterné), 2. Kiss Dorottya, 3. Kucsora Viktor (mindketten Koszta, fk.: Lucza László).

8. o.: 1. Marinka Mátyás (Kiss Bálint, fk.: Niethammer Zoltán), 2. Vígh Bálint (Forray Máté Szegvár, fk.: Tóth Péterné), 3. Szabó Dominik (Szent Erzsébet, fk.: Papp Sándor).

2008. február 15.

A remény szalagjai a Zsoldosban

A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola szalagavató ünnepségén a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban nyolc végzős osztály érkezett az iskolai évek fénypontjához.

A február 8-i ünnepségen a felsorakozott diákokhoz Szirbik Imre polgármester szólt először. A közösségekről beszélt, melyek az iskolában alakultak, mert egyedül nem tud mindent valóra váltani az ember. Munkájuk során ne csak szakmailag legyenek felkészültek, hiszen ember és ember között egy kinyújtott kézen, egy mosolyon keresztül vezet a legrövidebb út, tanácsolta a polgármester, s azt kívánta a diákoknak: a tálentumot sokszorozzák meg. Dongó László, az intézmény igazgatója szerint a szalag kifejezi az élettől várt reményeket, a diákok szüleinek reményét a velük kapcsolatos álmokról, s kifejezi a tanárok reményét is, hogy jó vezetők voltak az idáig megtett úton, s már emlékeztette a tanulókat az előttük álló vizsgákra is.

2008. február 15.

Vizsgáztak a falusi vendéglátók

Orja leves és töltött káposzta

A Művészetek Háza egyik feladataként jelölték meg annakidején az üzemeltetési szerződés megkötésekor, hogy a ház tevékenyen bekapcsolódik Szentes turizmusának a fejlesztésébe, támogatásába. Ezt az utat végiggondolva jutottak el oda, hogy meghirdetik a falusi vendéglátók, falusi turizmussal foglalkozók OKJ-s tanfolyamát.

Kálmánné Szabó Erzsébet igazgatónőtől tudjuk, tették ezt 2007 januárjában, amikor megkezdte működését a Művészetek Háza. Elgondolásuk helyességét visszaigazolta az, hogy mindjárt 29-en jelentkeztek a képzésre. Partnernek megkeresték azokat, akik ezen a téren a legmagasabb szakképzést nyújtják a Dél-alföldi régióban. Az elméleti órák a Művészetek Házában vannak, emellett fontosnak tartják, hogy a képzés gyakorlatorientált legyen. A hallgatók több olyan gyakorlati jellegű programban vehettek részt, melyeken a gyakorlatban tapasztalhatták meg, hogyan működtethetik minél sikeresebben a saját vállalkozásukat. Itt a házban kézműves foglalkozásokat szerveztek a számukra, mondván, ha egy családdal gyermekek érkeznek, nekik is programokat kell biztosítani.

2008. február 15.

Pünkösdi túra

A Szabadidős Sportklub ismét megszervezi hagyományos pünkösdi túráját, melynek úti célja Szlovákia és Lengyelország. Történelmi emlékekben és látványosságban gazdag terület a Felvidék és Krakkó. A május 10-13-ig tartó kiránduláson a Felvidék szépségein kívül megtekintik a wie-liczkai sóbányát és Dunajecen hajókáznak is.

A négy napos túra utazási programja: Szentes-Selmecbánya, Zólyom, Krakkó-Wieliczka, Zakopane-Szlovákia, Késmárk-Lőcse-Krasz-nahorka-Kassa-Magyaror-szág. Jelentkezési határidő: legkésőbb március 15.

Részletes felvilágosítást adnak a Szabadidős SK Tóth J. u. 28/A sz. alatti helyiségében, szerdánként 15- 17 óra között.

2008. február 15.

Szenvedélyem a játékgép

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A címben leírtak éveken keresztül igazak voltak egy a szentesi addiktológián kezelésben résztvevő, középkorú férfira. Igaz, előbb másfél évtizeden keresztül nem a játékgépekről szóltak hétköznapjai, hanem leszerelésétől, körülbelül 25 éves korától kezdve 40 éves koráig alkoholizmussal küzdött.

Mint elmondta: családi problémái voltak, majd ennek eredményeként magányos lett, s elkezdett inni. Később függősége is kialakult, szeszesital nélkül létezni sem tudott. Arra is volt rendszeresen példa, hogy fél liter tömény itallal indította a napot. Már nagyon rosszul érezte magát, s az egyik szilveszteren elhatározta, hogy abbahagyja az ivást. Gyógyszeres segítségre volt szüksége és hatalmas akaraterőre, mégis nagy szenvedést okozott a folyamat. Majd helyreálltak fizikai és anyagi problémái is. Ha volt egy kis felesleges pénze, akkor szórakozni ment, mivel nem ivott alkoholt, elkezdte a játékgépekbe dobálni pénzét. Így indult az aktív játékgépezés, mely öt évig tartott életében.

2008. február 15.

Árpi óriás lett

Tavaly év végén új csillag született a magyar szórakoztatóiparban: egy vajdasági mesemondót kapott szárnyára a hírnév. Utasi Árpi teljesítményét múlt héten Szentesen is megcsodálhattuk, a Színkör művészeti alapítvány gálaműsorának sztárvendégeként, s magával hozott valamit, amit már kezdünk elfelejteni.

Milyen is valójában a Csillag születik-műsor győztese? A színházi folyosón egyszer csak előbukkant valahonnan egy kék pulóveres, valószínűtlenül kis termetű, egy-szerű fiúcska, "sziasztok", mondta nekem és a mellettem álló fiataloknak, és zsebre dugott kézzel elsétált előttünk. Ahogy utána néztem, felismertem, s hitetlen voltam, mit fog felmutatni ez az apró fiúcska.

2008. február 15.

Találkozó

A nyugdíjas pedagógusok nevében írt levelet szerkesztőségünknek dr. Magyar Jánosné. A klub krónikásaként beszámol több eseményről is, melyet összefoglalva olvashatnak.

Dr. Bod Péter főorvos előadását hallgatták meg a jelenlévők, amely a betegség megelőzéséről és a gyógymódokról szólt. A testi és lelki egészség fontosságáról, arról, hogy az akarat, az élni akarás, és a hit segít a gyógyulásban átjutni a bajokon.

Az előadás után ünnepeltek a klubtagok, a születés- és névnaposokat. Az ünnepeltek is készültek: süteménnyel, üdítővel kedveskedtek. Új tagjukat, Piroskát is köszöntötték.

A találkozó végén utolsó napirendi pontként új vezetőséget választottak. Titkos szavazással az elnök újra Murvai Gáborné, helyettese dr. Holecska Jánosné lett.

Továbbra is várják a többi aktív, de már nyugdíjas kollégákat, barátokat, ismerősöket. Minden hónap utolsó szerdáján 14-16 óráig a középiskolai kollégiumban.

2008. február 15.

Albérlet

Szerkesztőségünkbe küldött levelet olvasónk. Dné aláírással, az alábbi szöveget kaptuk:

"Hirdetést adtam fel: "Albérletet keresek." Jött néhány telefon. Ilyen-olyan, szép romos házat kínáltak. Az ár igen széles skálán mozgott. Volt 35 és 28 ezerért, de 15 ezerért is. Ami meg is felelt volna árban. Aztán jött a hidegzuhany: 2 havi albérletet + 2 havi kaució, ami 60 ezer forint.

Nem tudom, miért akar mindenki meggazdagodni a szegényeken. Mert, van egy rozoga háza. Amit nekem kell meszelni, konvektort csináltatni, a mosogatóba vizet csalni. Ablakot üvegezni, diópántot tenni rá, mert leesik. Egyszerűen nem értem! Hogy lehet ilyen fölényes, beképzelt emberekkel, házigazdákkal együtt élni? Negyvenötezerből csak szedjek már össze hatvanezret! Takarékoskodni kell! Hát?"

2008. február 15.

Operettgála

Farsangi operettgálát rendeznek február 18-án, hétfőn 19 órakor a Tóth József Színházteremben. Jegyek a színház pénztárában válthatók, hét-köznap 10-13 és 15-17 óra között.

2008. február 15.

Kiállítás

Borcsa mama foltjai címmel nyílik kiállítás Klujber Károlyné munkáiból február 16-án, szombaton 15 órakor a városi könyvtárban. Megnyitót mond Burai Lászlóné tanítónő. A kiállítás megtekinthető március 7-ig.

2008. február 15.

Erkölcs

A Gondolkodók Klubja következő összejövetelét február 21-én, csütörtökön 18 órakor tartja a városi könyvtárban. Az erkölcs napjainkban Magyarországon címmel. A klubot vezeti dr. Papp Erzsébet ny. gimnáziumi tanárnő.

2008. február 15.

Zongoraest

Már megszokhattuk, hogy a zeneiskola színvonalas, különleges hangversenyeket kínál minden évben a komolyzenét kedvelőknek. Ezúttal egy igen szépnek ígérkező, zongoraestre szeretném felhívni a figyelmet.

Február 19-én, kedden este 6 órakor kezdődik Hegedűs Endre hangversenye a Lajtha László iskolában. Az est folyamán olyan műveket lehet hallani, melyek minden bizonnyal a zongorairodalom legnépszerűbb darabjai, melyek sokunk számára igen kellemesek, kedvesek és feltételezem ismertek is.

A műsorban többek között, Liszt Ferenc Mefisztó keringője, Beethoven "Holdfény-szonátája", Chopin h-moll szonátája, vagy Gershwin Kék rapszódiája hangzik el, virtuóz, érzékenyen megszólaló előadásában.

A szólista, Hegedűs Endre, egyike legtöbbet koncertező művészeinknek. Koncertjei hazánkban és külföldön egyaránt teltházasak, neve garancia arra, hogy kellemes időtöltés vár ránk jövő kedden.

A nemzetközi és a hazai koncertélet régóta ismert és többszörösen elismert szólistája, Liszt-díjas művész, aki mindezzel egy időben a Budapesti Liszt Ferenc Egyetem Tanárképző Intézetének zongora professzora.

Nem először játszik a szentesi közönség előtt, mindig szívesen jött városunkba, és most is örömmel fogadta el a meghívást.

Remélem a keddi koncertélménynek köszönhetően ismét átérezhetjük e hangszer és e hangszert megszólaltató művész játékának összhatásából megszülető művészetet. Talán egy ilyen eseménynyel lehet igazán megérezni a zene, a komolyzene lényegét, e műfaj nyújtotta szépség lélekformáló erejét.

Éljünk e lehetőséggel és találkozzunk kedden!

Mészárosné Surányi Olga

2008. február 15.

Az apától elvették a négy gyermekét

Négy kiskorú gyermeket helyeztek átmenetileg állami gondoskodás alá, mert alapos gyanú merült fel azt illetően, hogy édesapjuk napi rendszerességgel bántalmazta őket. A 14, 12, 8 és 6 éves gyermekekkel szemben - információink szerint - gyakorta alkalmazta a pofonokat, a hajtépést, az ökölütéseket és rúgásokat fenyítő eszközként. Apjuk ellen végül a Családsegítő Központ segítségével a legidősebb gyermek tett feljelentést ennek a hétnek az elején. A rendőrség munkatársainak a közreműködésével a gyermekeket elhozták otthonukból, és egy Csongrád megyei TEGYESZ intézménybe helyezték el őket. A korábbiakban nem érkezett bejelentés az apával szemben, ez volt az első, amelyet megtettek a rendőrkapitányságon. Az apa - aki rendszeresen nézett a pohár fenekére -, egy házvezetőnő segítségével, egyedül nevelte a gyermekeit. A jelenlegi adatok szerint a bántalmazások akár több hónappal korábban is kezdődhettek. A két fiú és a két kislány apja ellen kiskorú veszélyeztetése miatt indított eljárást a szentesi rendőrség.

2008. február 15.

Egy százalék

A St. Jupát SE tevékenysége iránt elkötelezettséget érzőket kérjük, hogy támogassák egyesületünket személyi jövedelemadójuk 1 százalékának felajánlásával. A St. Jupát Sportegyesület adószáma: 18454806-1-06.

2008. február 15.

Az év sportolóit köszöntik

Szentes Város Önkormányzatának képviselő-testülete február 16-án, szombaton délelőtt 10 órától tartja a város 2007. évben kiemelkedő eredményt elért sportolóinak köszöntésére rendezett ünnepségét. A Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő köszöntő beszéde után adják át a tavalyi év kiváló sportolóinak a díjakat, azaz az "ÉV SPORTOLÓJA", AZ "ÉV EDZŐJE" címeket és az "ÉLETMŰDÍJ"-akat.

2008. február 15.

Pótfűtés

Két rendszergazda beszélget:
- Te, hogy lehetsz olyan hülye, hogy a kutyád nevét adod jelszónak?
- Miért, mi a bajod azzal, hogy kc|43-a:w??

2008. február 15.

Kis kukta

  • Zöldségleves rizzsel
  • Pácolt csirkemell
2008. február 15.

Lebirkózták az akadályokat!

Nemzetközi versenyre készülnek

Csak a tompa puffanások zaját és a rövid kiáltások hangjait kell figyelni, hogy gyorsan megtaláljuk a szentesi birkózók edzését. A Klauzál Gábor iskola tornatermében hárman is segítik a fiatalok küzdelmét. Legalább tizenöten népesítik be a szőnyeget. Egészen kicsik és már nagyobb sportolók viaskodnak, néha nemcsak edzőpartnerükkel, hanem saját magukkal is.

Dr. Kiss-Tóth Tihamér, a birkózók baráti körének vezetője a tornapadon ülve figyeli az edzést. Az egy éve alakult baráti kör tagjai elhatározták, hogy újra felélesztik a városban a birkózó szakosztályt és a sok akadályt leküzdése után, jól működő sportkört szerveznek. Lőrincz Márton és dr. Papp László emlékére, akik kiváló művelői voltak a birkózásnak, meghívásos, nemzetközi tornát rendeznek, május 24-én.

2008. február 15.

Ötven százalékos teljesítmény

A Szentesi VSC '91-esek rögbi csapata nagy és merész tervekkel vágott neki a 2007/2008-as NB I-es bajnokságnak. S, hogy az elképzelésekből a bajnokság félidejében mit sikerült megvalósítani? A választ Dobos Attilától, a rögbisek edzőjétől kaptuk.

- Amikor átvettem a csapatot, a munkát azzal a céllal kezdtem, hogy a jövő csapatát építjük. Az őszi szezonban nagyon szoros mérkőzéseket játszottunk. Az eredményeinket nézve, a Százhalombattát egy góllal tudtuk legyőzni. A Szeged ellen döntetlent játszottunk, ez ebben a sportágban nagyon ritka. Az összes eddigi mérkőzésünk közül ez volt a második döntetlen. Pécs ellen nagyon kemény derbin öt pontos győzelmet arattunk, ami igazolta várakozásunkat. Ki kell emelnem, hogy célkitűzésem nem az eredményesség növelése volt, hanem egy hosszabb távú munka megkezdése. Ez két részből áll: az egyik az, hogy a csapat működését keretek közé foglaljuk. A másik tervem az utánpótlás nevelése. Ennek érdekében jó néhány lépést tettünk már. Toborzókat tartottunk, melynek volt is eredménye. Kevesen ugyan, de mégis eljöttek, s lelkesen járnak rögbi edzésre. Kijelenthetjük, hogy valami megindult az utánpótlás nevelés területén.

2008. február 15.

Lemondott az edző

Győztek a kosarasok

A szokásostól eltérő edzőváltás történt a szentesi kosarasoknál. Általában eredménytelenség vezet oda, hogy egy edző felálljon a kispadról. A történet pikantériája, hogy az NB II-es Szentesi Kosárlabda Klubnál a legutóbbi fordulóban ismét nyert a Kurca-parti gárda. Ennek ellenére az eddigi edző, Molnár Lajos lemondott.

Marossy Gyulát, a kosaras klub elnökét kérdeztük az eset kapcsán, aki így kezdte: - A leköszönő edző azzal indokolta távozását, hogy a csapat már nem tudja a kitűzött cél elérni (dobogós hely), inkább távozik. A továbbiakban a kosaras utánpótlásnál vállal munkát. Már gondoskodtunk a pótlásáról, a régi-új játékos-edző Kútvölgyi Csaba veszi át a feladatot. Ő már korábban is irányította az együttest.

A legutóbbi mérkőzésen hazai pályán a Mezőberényt fogadták a szentesiek. Meggyőző fölénnyel itthon tartották a bajnoki pontokat, az eredmény önmagáért beszél: Szentesi KK - Mező-berény 102-71.

2008. február 15.

Egy győzelem, egy döntetlen

A Szentesi Kinizsi NB III-as asztalitenisz csapata az idei pontvadászat tavaszi menetelésében lejátszotta második illetve a harmadik fordulót. Mindkétszer idegenben álltak asztalhoz. Először Szolnokra a Honvédhoz látogattak, s döntetlen eredményt értek el. Szolnoki Honvéd - Szentesi Kinizsi 9-9.

A második idegenbeli szereplésükön Mezőtúron álltak asztalhoz. Az élmezőnyhöz tartozó hazaiak ellen bravúros győzelmet arattak. Mezőtúr-Szentesi Kinizsi 8-10. Pontszerzők: T. Nagy, Csúcs, Simon, Takács (2-2 találattal). T. Nagy-Simon páros, Csúcs-Takács páros 1-1 győzelmet szerzett. A megszerzett három ponttal a Kinizsi változatlanul a 6. helyen áll a tabellán, de szorosan tapad az élmezőnyre.

2008. február 15.

A nézők vezették a mérkőzést

Női futsal NB I.

Szegény ember, vízzel főz tartja a mondás, ami ráillik a Szentesi Futsal Club női NB I-es csapatára. A sérülésekkel tizedelt Kurca-parti gárda összesen hét játékossal (1+4, illetve két csere) utazott idegenbe a Budapesti Vestához. Eleve nem a megszokott módon kezdődött az összecsapás. Szomorú, hogy egy budapesti mérkőzésen nincs küldött játékvezető. Ennek hiányában a lelátóról lehívott két nő vezette a meccset. De ez még csak a jéghegy csúcsa volt, ezt tetézte, hogy a bíráskodásra felkért hölgyek egyikének még sípja sem volt. A kevés játékos miatt a Szentes nem bírta erővel. Ilyen sok probléma mellett még egy lapáttal rátett a számtalan kimaradt helyzet. Az eredmény nem is lehetett más, mint vereség. Bp-i Vesta-Szentesi Futsal Club 9-3. Szentesi gólszerzők: Bacsa 2, Szabó.

2008. február 15.

Rekord a diákolimpián

Szép szentesi sikerek születtek a február 9-én Székesfehérváron rendezett úszó diákolimpia országos döntőben. 100 méter mellen a '93-94-es korcsoportban új egyéni rekorddal (1:16:68) Csák Anikó az első helyen végzett.

Anikó holtversenyben csapott be a célba, de az 1994-ben született úszólány szerint eredményét nagyítja, hogy idősebbek között ú-szott. Százon ez a legjobb időeredménye, s ezzel a ranglistát is vezeti. 50 méteren nyert már diákolimpiát, s kétszer volt 3. helyezett. Elárulta, eléggé megdolgozott az elsőségért, reggeli és délutáni edzésein nem annyira sokat, inkább erősen úszik. Március elején Münchenben versenyez, s már nyárra, a serdülő OB-ra készül, de edzője indítja a felnőtt bajnokságon is.

Az 1995-ös Juhász Nóra ugyancsak 100 mellen, de a '95-96-os korcsoportban harmadikként ért célba. Elmaradt ugyan tavalyi legjobb idejétől, de jónak érzi az eredményt. Nyáron a nagyobb versenyeken próbál minél jobban úszni.

A lányokat Paulovics Tamás készítette fel.

D. J.

2008. február 15.

Hétfőn újabb rangadó

Gyors egymásutánban két bajnoki mérkőzést is játszott a Legrand-MetalCom-Szen-tes futsal csapata. Az elmúlt hét közepén a Ferencváros otthonában vendégeskedtek Bíró Mihályék, ezen a héten hétfőn pedig hazai környezetben fogadták az Újbuda gárdáját. Az eredmény: egy döntetlen és egy győzelem. A Fradi ellen felváltva vezettek a csapatok, 3-3-as állásnál, egy perccel a vége előtt nálunk volt a meccslabda, ám az elhibázhatatlannak tűnő ziccer kimaradt, 30 másodperccel később viszont már a zöld-fehérek bosszankodhattak, a szentesiek pedig veregethették Bíró kapus vállát, aki büntetőt hárított, így maradt az egy pont ide, egy pont oda. Hétfőn ennél simább meccset játszott a Legrand, végre újra érezhette a győzelem ízét a csapat, hiszen 8-3-ra nyertek Szarvasék az Újbuda ellen. Né-methy László vezetőedző mérkőzést követő értékelése szerint egyáltalán nem volt olyan sima a meccs, mint amilyennek az eredmény alapján tűnik. Jól védekezve, remekül kontrázva kezdtek a látogatók, vezetést is szereztek, ám sikerült fordítani, és a szünetre két gólos előnyt szerezni. A fordulás után tovább nőtt a távolság a két csapat között, végül öt lett közte. Némethy örömmel tapasztalta, hogy az Orosházáról érkező kapus, Szabó Péter remekül mutatkozott be, két büntetőt védett, míg az ifjúsági csapattól felkerült Kovács Norbert góllal tette emlékezetessé maga, és a szurkolók számára ezt az estét. Rajta kívül Szarvas háromszor, Ábel kétszer, Brinszky, Erhardt egyszer- egyszer volt eredményes. Érdekesség, hogy a mieink gyakorlatilag háromszor melegítettek be, mivel a játékvezetők késése miatt csak fél kilenc után kezdődhetett a találkozó. A korábbiakkal ellentétben február 18-án, szombaton mégis lesz bajnoki forduló, nem is akármilyen mérkőzést rendeznek Szentesen, ugyan is az Ara-mis-szal csapnak össze a legrandosok. Némethy László szerint a győzelem jelentene igazán komoly előrelépést a legjobb négy közé kerülésért vívott harcban. Taktikus játékkal miénk lehet a három pont, ehhez azonban végig koncentrált játék szükségeltetik csapatától. A Szentes - Aramis összecsapás 20 órakor kezdődik a Dr. Papp László Sportcsarnokban.

H.V.

2008. február 15.

Újra dalol Susanna!

Évek óta megszokhattuk, hogy a pacsirta helyett Zsuzsanna napján (Febr. 19.) Zsuzsannát énekeltetik, azaz Susannát kényszerítik dalolásra a Koszta József Múzeumban. Az idén már nagyon várták a hírt, hogy újra dalol-e Susanna a zenegép a múzeum új épületében. Az elmúlt esztendőben hiába vártuk ezt az eseményt, mert Susanna "plasztikai sebészhez" vonult.

Vidovics Ferenc órásmester, Susanna pártfogója segített a műtét előkészítésében, így az életfontosságú darabok megóvása érdekében csak Susanna "gúnyáját" küldték a kés alá. Ráncfelvarrás, mellplasztika, fülkorrekció, bőrátültetés várt Susannára, ami után már csak egy kis smink kellett, hogy új otthonában dalolva elfoglalja méltó helyét Su-sanna a zenegép.

SUSANNA 2008. február 19-én 16 órakor énekli el tavasz köszöntő nótáját a Koszta József Múzeumban, melyre várjuk az érdeklődőket, hogy együtt köszöntsük a tavaszt.

Kép és szöveg: Vidovics

2008. február 15.

Két meccs három nap alatt

Február 15-én, pénteken este 19 órakor a megyeszékhelyen a Szegeddel, vasárnap este 18 órakor hazai medencében a Fehérvárral csap össze a Pendola-Szentes-Elektroglob férfi vízilabda csapata. Berki András vezetőedző szerint a korábban nagy rangadónak számító Szeged elleni derbi presz-tizse továbbra is meg van, ám jelenleg egyértelműen a szegediek a találkozó esélyesei. Vasárnap este viszont inkább a mieink győzelmére lehetne fogadni, jó lenne az esélyeket két pontra váltani a székesfehérváriak ellen. Berki dolgát nehezíti, hogy a közelmúltban autóbalesetet szenvedett Maklári játéka fejsérülése miatt erősen kérdőjeles, Vígh Róbert pedig a térdét fájlalja. A mester kijelentette, hogy egyértelműen csalódott lenne egy esetleges vasárnap esti pontvesztés esetén. Tegyük hozzá: mi is.

H. V.

2008. február 15.

Börze

A díszmadártenyésztő szakkör díszmadár- és kisállat börzét rendez február 17-én, vasárnap 7-11 óráig a Móricz Zsigmond Műv. Házban.

2008. február 15.

Családi események

Született: Czibulya Zoltánnak és Balla Máriának Diána, Lesku Istvánnak és Sárközi Adriennek Milán, Horváth Istvánnak és Tóth Szilvia Beátának Alex István, Kovács Gábornak és Busa Rékának Viola nevű gyermeke.

Elhunyt: Lázár Józsefné Tarján Mária Margit, Léka Lászlóné Lovászi Mária, Fekete Lajosné Gulyás Erzsébet, Szilágyi Istvánné Bacsa Ilona, Mészáros Julianna, Hegedűs Károly, Berezvai István, Szabics András, Varga József, Bacsa Imre, Versegi Józsefné Huszka Mária, Varga Mihály.