2008. február 15.

Esélytelenné tett esélyesek

Lezárult az Eurovíziós Dalfesztivál hazai döntője. A rendezvényen, melyet az M1-en láthattak a tévénézők, Imre Zsuzsa két szentesi szerző, Mészáros Gábor és Varga Kis Sándor Érintés című dalával szerepelt. A zsűri a tizedik helyre hozta ki őket, míg a közönség szavazata alapján ötödikek lettek.

- Még úgy is, hogy ez a dal technikai problémák miatt gyakorlatilag nem szólalt meg a televízióban - tájékoztatta lapunkat Varga Kis Sándor szövegíró. - A helyszínen tapasztaltam, hogy a teremben egy kisebb baleset történt, az egyik néző beleakadt egy kábelbe, melynek folytán levert egy laptopot. Amibe szerintem az egész irányítást programozták.

A legelején valami nagyon elszállt, mondta érdeklődésünkre Varga Kis. Kijelentését megerősítette azzal, hogy szerinte a zsűrinél is cserélgették a mikrofonokat. Az Imre Zsuzsi előtt fellépő Fiestánál meg se szólalt a mikrofon. Elhallgatott.

Varga Kis Sándor folytatja panaszáradatát:

- Nálunk az történt, hogy nem szólt a kontrollhangfal, amiről az énekes hallja a saját hangját és a zenét. Zsuzsi csak búgást hallott, semmi mást. Mikrofonja nagyon durván szólt, basszust adtak rá. Több előadónál volt technikai probléma, a győzteseknél is, ott például a vokál nem szólalt meg. Hogy ez szándékos volt-e vagy sem? Nem lehet tudni. De ott van a de.

- Megkérdőjelezem: milyen verseny az, ahol nem azonos technikai feltételekkel szólalnak meg a számok? - tette fel kérdéseit a szövegíró. - Nem működik a mikrofon, de a kontrollhangfal sem. Milyen dalverseny az, ahol nem szólal meg a technika? Akik előzetesen nem hallották a dalt, azok joggal mondhatják: te jó ég, most akkor ez mi volt! De ha valaki rákattint Imre Zsuzsi honlapjára, és nemcsak ezt az egy számot hallgatja meg, a többit is, megtudhatja, hogy az előadó milyen adottságokkal rendelkezik. Imre Zsuzsinak gyönyörű hangja van, kiváló előadó, és hogy ez a szám most így jött le, ő arról nem tehet. Érdekes: a zsűri minden számot külön értékelt, a miénket nem. Igaz, ami azzal a hangtechnikával ott lejött, az értékelhetetlen volt.

- Sok munkánk van ebben a számban. Az egész ott egy technikai malőr miatt elszállt a versenyen. Bennünket ez nagyon elkeserített, de igazi, meggyőző magyarázatot az esetre nem találunk. Úgy érezzük, emiatt nem volt korrekt a verseny. Nagyon nehezen dolgozzuk fel az egészet, hiszen a fesztivál hatalmas bemutatkozási lehetőség volt a számunkra. Hogy mire vagyunk képesek, itt most nem tudtuk megmutatni. Háromszor olyan hangerővel szólt a zene, mint az ének. Zsuzsi amikor megkapta a pontszámot, majdnem elsírta magát. Ráadásul semmilyen bocsánatkérés nem hangzott el a rendezvény után. Mindezek ellenére dolgozunk, csináljuk tovább a munkát. Készül a dal angol nyelvű változata, egy videofelvétel és a nagylemez is - mondta befejezésül Virágos Kis Sándor.

(lovas)