2008. február 15.

A remény szalagjai a Zsoldosban

A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola szalagavató ünnepségén a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban nyolc végzős osztály érkezett az iskolai évek fénypontjához.

A február 8-i ünnepségen a felsorakozott diákokhoz Szirbik Imre polgármester szólt először. A közösségekről beszélt, melyek az iskolában alakultak, mert egyedül nem tud mindent valóra váltani az ember. Munkájuk során ne csak szakmailag legyenek felkészültek, hiszen ember és ember között egy kinyújtott kézen, egy mosolyon keresztül vezet a legrövidebb út, tanácsolta a polgármester, s azt kívánta a diákoknak: a tálentumot sokszorozzák meg. Dongó László, az intézmény igazgatója szerint a szalag kifejezi az élettől várt reményeket, a diákok szüleinek reményét a velük kapcsolatos álmokról, s kifejezi a tanárok reményét is, hogy jó vezetők voltak az idáig megtett úton, s már emlékeztette a tanulókat az előttük álló vizsgákra is.

A szalagtűzés várva-várt pillanatai következtek ezután, a 11-es diákok helyezték el a remény kis jelzéseit az ünnepeltek formaruháján. A másik vágyott esemény a végzősök keringője volt, de míg átöltöztek a diákok és az este folyamán többször is zenés-táncos műsorszámok szórakoztatták a közönséget.

A keringő előtt izgatottan gyülekeztek a báli ruhás lányok és szmokingos partnereik. A koreográfia fénypontja volt, amikor a két csokorba gyűlt térdelő párok gyűrűjében egy-egy páros forgott a zene dallamára, mindez a táncot betanító, korábbi sokszoros magyar bajnok Németh Anikó munkáját dicséri.

A tánc után három gyönyörű lánnyal beszélgettem, akik, miután begyűjtötték az egymástól és ismerőseiktől érkező elismeréseket a keringőjükért, megkönnyebbülve válaszoltak kérdéseimre.

Mindhárman hét éve járnak az iskolába, most a dolgozók nappali gimnáziumában utolsó évesek. Csatlós Bianka a fodrász szakma miatt jelentkezett a Zsoldosba, 3 éve végzett, de még innen

is tovább tanulna, méghoz-zá rendőrnek. Lucz Karola ugyanezt az utat járta be, de ő matektanár lenne. Kun Szabó Kittyt a kereskedő szakma vonzotta, utána úgy gondolta, le is érettségizne.

A keringőt október óta hetente gyakorolták, s a lányok elárulták: nagyon élvezték, kikapcsolódást jelentett számukra, mert közben már gőzerővel tanulják a tételeket. Izgultak a nagy nap miatt, amikor sok barátjuk, rokonuk előtt kellett lejteniük a keringőt, de Bianka szerint annyit gyakoroltak, hogy tudták kezelni a helyzetet.

Darók József