2008. február 15.

Lebirkózták az akadályokat!

Nemzetközi versenyre készülnek

Csak a tompa puffanások zaját és a rövid kiáltások hangjait kell figyelni, hogy gyorsan megtaláljuk a szentesi birkózók edzését. A Klauzál Gábor iskola tornatermében hárman is segítik a fiatalok küzdelmét. Legalább tizenöten népesítik be a szőnyeget. Egészen kicsik és már nagyobb sportolók viaskodnak, néha nemcsak edzőpartnerükkel, hanem saját magukkal is.

Dr. Kiss-Tóth Tihamér, a birkózók baráti körének vezetője a tornapadon ülve figyeli az edzést. Az egy éve alakult baráti kör tagjai elhatározták, hogy újra felélesztik a városban a birkózó szakosztályt és a sok akadályt leküzdése után, jól működő sportkört szerveznek. Lőrincz Márton és dr. Papp László emlékére, akik kiváló művelői voltak a birkózásnak, meghívásos, nemzetközi tornát rendeznek, május 24-én.

A baráti kör megalakításának gondolatától, az első versenyük megszervezéséig, azért sok víz lefolyik a Tiszán. Ahogy az elnök meséli akadt teendőjük bőven. Felkeresték az iskolákat, és ez a kapcsolatfelvétel még most is tart. Nagyon szeretnék, ha az 1920 és 1991 közötti eredményes birkózó múlt újra megelevenedne. A Klauzál Gábor iskola diáksport körén belül dolgoznak, de önálló szakosztályt kívánnak létrehozni. Az iskolai grundbirkózásokon 270-en szerepeltek eddig, közülük 15-20-an rendszeresen járnak a heti két edzésre.

Bődi Tamás vezeti a gyakorlatokat, két másik, felnőtt sportoló segítségével. Ahogy elmondja: nagyon lelkesen járnak a fiatalok és szorgalmasan edzenek. Esést, fogásmódokat tanultak először, de a közel fél év alatt is igen sokat fejlődtek. Öt évestől tizenöt éves korú gyerekek vannak az edzéseken, és még néhány kislány is jár. A májusi versenyre már szeretnének néhány, saját sportolót is benevezni.

Misic Lajos már több sportágat kipróbált, de a birkózás most a legkedvesebb a számára. A Petőfi Sándor iskolába jár a tizenéves fiatalember, edzője szerint ügyes és tehetséges. Ha szorgalmasan gyakorol, már a májusi tornán bemutatkozhat.

Bődi Tamás felhívja a figyelmet, hogy a helyszínen is szívesen látják a jelentkezőket. Szerdán és pénteken délután edzenek a Klauzál iskolában. Május 24-én pedig sok szurkolóra és nem kevés pártfogóra számítanak.

Kruzslicz Pál