2008. február 15.

Vizsgáztak a falusi vendéglátók

Orja leves és töltött káposzta

A Művészetek Háza egyik feladataként jelölték meg annakidején az üzemeltetési szerződés megkötésekor, hogy a ház tevékenyen bekapcsolódik Szentes turizmusának a fejlesztésébe, támogatásába. Ezt az utat végiggondolva jutottak el oda, hogy meghirdetik a falusi vendéglátók, falusi turizmussal foglalkozók OKJ-s tanfolyamát.

Kálmánné Szabó Erzsébet igazgatónőtől tudjuk, tették ezt 2007 januárjában, amikor megkezdte működését a Művészetek Háza. Elgondolásuk helyességét visszaigazolta az, hogy mindjárt 29-en jelentkeztek a képzésre. Partnernek megkeresték azokat, akik ezen a téren a legmagasabb szakképzést nyújtják a Dél-alföldi régióban. Az elméleti órák a Művészetek Házában vannak, emellett fontosnak tartják, hogy a képzés gyakorlatorientált legyen. A hallgatók több olyan gyakorlati jellegű programban vehettek részt, melyeken a gyakorlatban tapasztalhatták meg, hogyan működtethetik minél sikeresebben a saját vállalkozásukat. Itt a házban kézműves foglalkozásokat szerveztek a számukra, mondván, ha egy családdal gyermekek érkeznek, nekik is programokat kell biztosítani.

- Uniós támogatással hozzászerveztünk egy gyógynövény felismerő, -termesztő tanfolyamot - folytatja az igazgatónő. - Ezzel kiegészítheti a tudását a hallgató. Rendszeresen szerveztünk gasztronómiai programokat, amiből elsajátíthatták, hajdan hogyan készítették nagyanyáink a hagyományos ételeket. Hiszen a jó magyaros étel senkinek sem árt, csak a mérték a fontos. Szilvalekvárt főztek a Művészetek Háza udvarán. Borkóstolókat tartottunk a csongrádi Gulyás pincészet boraiból.

A tanulócsoport február 7-én a gyakorlati vizsgáját tette le. Mi másból is állhatott, minthogy gyönyörűen meg kellett teríteni egy falusi vendégasztalt, el kellett készíteni egy finom hagyományos magyaros ételt. Egy jó orja levest, töltött káposztával, csirkepörkölttel vagy pásztortarhonyával, hozzá mákos bejgli, finom lekváros és túrós palacsinta dukált. A vizsgabizottság elégedett volt a hallgatókkal, mint mondták, jól felkészültek a megmérettetésre. Igaz, jó részük már rendelkezik igényes falusi vendégházakkal.

- A gyakorlati és elméleti tudás mellett az oktatás során olyan kapcsolatokra tettek szert, amit a vállalkozásukban jól tudnak hasznosítani - tájékoztatott az igazgatónő. - Közben már beindítottuk a második osztályunkat ezen a szakon, 31-en jelentkeztek. Az idegenvezetői tanfolyamunkon 18-an vannak, felsőfokú végzettségűek, sok pedagógus hallgatót köszönthetünk közöttük. Jelenleg a marketing és reklámügyintéző, valamint a logisztikai ügyintéző képzés indításán dolgozunk. Esti tagozatos iskolai rendszerű szakképzést szervezünk, az oktatást az állam finanszírozza, a hallgatónak gyakorlatilag csak a tankönyvek árát kell kifizetnie.

Lovas József