2008. február 15.

Téma: egészségügy

Fáklyás megemlékezést tartottak

Az ifjúsági ház előtt tartott fáklyás megemlékezést a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség szentesi szervezete február 12-én, melyen az egészségügyi reformról emlékezett meg több tucat ember. Többen is felszólaltak ezen az estén az egy nappal korábban megszavazott egészségügyi törvény ellen.

Szabó Zoltán gondolatai készítették elő a rendezvény fő szónokának, dr. Gyenes Ágota önkormányzati képviselőnek a beszédét, míg Tóth István helyi lakos a holland egészségügyi modellt ismertette.

Dr. Gyenes Ágota először arról beszélt, hogy a választott országgyűlési képviselők többsége megszavazott egy olyan egészségügyi törvényt, melynek véleménye szerint alapelve erősen megkérdőjelezhető. Majd ismertette az egészségbiztosítási rendszer működését és azt, hogy miből áll az egészségbiztosítási alap. Szólt az 1992 februárja és a 2008 között eltelt időszak egészségügyi változásairól.

- A kórházak, a kórházakban a műszerek, illetve az ott dolgozók tudása az emberek közös vagyona. A 2004-ben bevezetett teljesítményvolumen-korlát eredményeképp pedig kialakultak a hosszú várólisták. Várólistára kerültek bizonyos diagnosztikai eljárásra várakozók, és majdnem minden nem sürgős, tervezhető műtéti eljárásra várakozó. Úgy is lehet fogalmazni, hogy a beteg a várólistán várakozik arra, hogy a befizetett társadalombiztosítási pénzből az ő esetében a jogos igényét a gyógyuláshoz kielégítsék - mondta.

Az önkormányzati képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségbiztosítás privatizációja történelmi súlyú és távlatú döntést jelent, s hasonlít az 1950-ben megszüntetett Országos Társadalombiztosítási Intézet megszüntetéséhez (OBI). Akkor államosítással, most privatizációval akarják megszüntetni. A mostani törvény a társadalom szétszakadásához vezet. A mindenkori betegek, szegények, idősek és az egészségesek, gazdagok, fiatalok csoportjaira szakad szét a társadalom - mondta dr. Gyenes Ágota, mielőtt a szónokok arra biztatták a résztvevőket, hogy március 9-én menjenek el a szavazásra és három igennel voksoljanak, illetve másik 3 szavazót is vigyenek magukkal.

Ezt követően a megemlékezők elindultak a Tóth József utcán Szirbik Imre háza felé, hogy átnyújtsák petíciójukat az országgyűlési képviselőnek. A polgármester azonban nem volt otthon, kérésére családját nem zavarták. Így a rendőrök által is biztosított menet megállt útközben, s a rendezvény zárásaként elénekelték az Internacionálét.

Cs. V.