2008. február 15.

Ötven százalékos teljesítmény

A Szentesi VSC '91-esek rögbi csapata nagy és merész tervekkel vágott neki a 2007/2008-as NB I-es bajnokságnak. S, hogy az elképzelésekből a bajnokság félidejében mit sikerült megvalósítani? A választ Dobos Attilától, a rögbisek edzőjétől kaptuk.

- Amikor átvettem a csapatot, a munkát azzal a céllal kezdtem, hogy a jövő csapatát építjük. Az őszi szezonban nagyon szoros mérkőzéseket játszottunk. Az eredményeinket nézve, a Százhalombattát egy góllal tudtuk legyőzni. A Szeged ellen döntetlent játszottunk, ez ebben a sportágban nagyon ritka. Az összes eddigi mérkőzésünk közül ez volt a második döntetlen. Pécs ellen nagyon kemény derbin öt pontos győzelmet arattunk, ami igazolta várakozásunkat. Ki kell emelnem, hogy célkitűzésem nem az eredményesség növelése volt, hanem egy hosszabb távú munka megkezdése. Ez két részből áll: az egyik az, hogy a csapat működését keretek közé foglaljuk. A másik tervem az utánpótlás nevelése. Ennek érdekében jó néhány lépést tettünk már. Toborzókat tartottunk, melynek volt is eredménye. Kevesen ugyan, de mégis eljöttek, s lelkesen járnak rögbi edzésre. Kijelenthetjük, hogy valami megindult az utánpótlás nevelés területén.

Visszatérve a felnőtt csapathoz, az edző így folytatta: - Ötven százalékos teljesítményt nyújtottak az őszi idényben. Két győzelem, egy döntetlen, két vereség az őszi mérleg. A teljesítménynyel kapcsolatos, hogy a srácok az edzésmunkát maximálisan végrehajtják, de a játékban nagymértékű fejlődést nem tapasztaltam. Nehezen áll össze a csapat, de tudni kell, hogy csupán hétvégenként vagy csak mecscseken jön össze a tizenötös-tizenhetes keret. Nagyon ritkán tudunk közösen edzeni, munkahelyi elfoglaltság miatt. Ha nincs közös edzés, fejlődés sem várható. Az utánpótlás keresés lényege, hogy szentesi bázisú gárda jöjjön össze, akik gyakrabban edzenek együtt.

Az egyéni teljesítményekről is beszélgettünk az edzővel, aki elmondta, hogy Fekete Csanád évek óta kimagasló munkát végez. Ő az ország egyik leggyorsabb és legdinamikusabb csatára. Mellette Baranyi Gábor, aki maximálisan elvégzi az edzésmunkát, sőt saját edzést is végez. A csapat egyik motorja. Rajtuk kívül még a Füle testvérek, Bálint és Gyula, akik a jövő játékosai lehetnek. Szegeden az egyetemen tanulnak. De mindenki odatette magát. A csapat jövőjével kapcsolatban azt is megtudtuk, hogy szeretnének a bajnokság végén az első négyben lenni, ez a rájátszást jelentené. A tavalyi bronzérmet mindenféleképpen szeretnék megismételni, s emellett a tavaly toborzott fiatalokat folyamatosan beépíteni a csapatba.

Dunás Varga Zoltán