XXXIX. évfolyam 5. szám

2007. február 2.

Újabb lépés a csatornázásban

A térképen vastaggal jelölve a gerincvezeték építése, ami "V" alakú, a Nagyhegyszéli és a Kunszentmártoni út vonalán

A városi csatornázási program újabb szakaszhoz érkezett, hiszen február végén, március elején kezdődnek el a Nagyhegyen a munkálatok. A beruházáshoz szükséges anyagi forrást céltámogatási pályázaton nyert pénzek biztosítják, az önkormányzat 25 százalékban, az állam pedig 75 százalékban járul hozzá a két átemelővel ellátott 5 km hosszú gerincvezeték lefektetéséhez.

Az építkezés a Nagyhegyszéli úton, a Kunszentmártoni, a Szeszfőzde és Garázs dűlőn, a Madách, valamint a Kikelet utcákban fog zajlani, követve a város belterületi határvonalát, s igazodva a kijelölt területek beépítettségéhez. A területen a gerincvezetékhez 210 önkéntes belépő fog lakossági bekötéssel csatlakozni a következő hónapokban. Ők 8 éven át 1000 forint havi díjat fizetnek a szolgáltatásért bevezetésért (az idén csatlakozók esetében ez az összeg 1200 forint lesz havonta). A csatornázási munkálatok kivitelezését a közbeszerzési pályázaton lekedvezőbb árajánlatot tett Hídépítő Zrt. fogja végrehajtani, aki a szerződésben legkésőbb 2008-ra tervezi a közművesítés befejezését. A Hídépítő Zrt. azonban mind saját, mind pedig az önkormányzat érdekeit szem előtt tartva vállalta, hogy kedvező időjárás esetén már nyár elejére végez a gerincvezeték lefektetésével, s ekkorra már a lakossági bekötések döntő többségét is el lehet végezni. Ennek a területnek a munkálataival fejeződik be műszaki részről a Szentes városában folyó szennyvízprogram, amely a lapunknak nyilatkozó Sáfrán Bálint önkormányzati megbízott szerint sikeresnek bizonyult, hiszen mára a városban kialakított öblözetekben elérte a 63 százalékos bekötési arányt, s a tényleges bekötések száma mára eléri a 3628 db-ot.

Cseh-Lakos

2007. február 2.

Megegyezés az orvosokkal

Megtörtént a megegyezés az önkormányzat és az orvosok között az ügyeleti szolgáltatást illetően. Ezzel kapcsolatban Szűcs Lajos alpolgármester lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a problémák azzal kezdődtek, amikor az önkormányzat az ügyeleti szolgáltatást a mentőkkel megegyezve átadta. Előtte közalkalmazottak voltak az orvosok, így osztották be őket.

2007. február 2.

Fizetős parkolók

A képviselő-testület még tavaly novemberben határozatot hozott a parkolóórás várakozóhelyek létesítéséről a városközponti utcák bizonyos szakaszain. (A témával előző számunkban már foglalkoztunk.) Az önkormányzat 12 automatát tervez felállítani, ezek közül öt lenne a főutcán, amelynek későbbi átépítése után kevesebb várakozóhely lenne, mint jelenleg van. A parkolóórás rendszer bevezetése érinti továbbá az Ady Endre, a Klauzál Gábor, a Horváth Mihály, a Jövendő, a Kiss Bálint és a Petőfi Sándor utcákat, valamint a Kossuth teret.

2007. február 2.

Svéd Ablak német profillal

A minőségi ajtó, ablak nem kidobott pénz, mondják a nyílászárókkal foglalkozó Szarvasi úti üzemben. A Svéd Ablak 2002. Kft. elnevezése onnan származik, hogy svéd befektetővel kezdődött az Ipari Parkban található cég története, 1999-ben, - tudjuk meg Kiss Csaba termelési vezető tájékoztatásából.

2007. február 2.

Egy szál gyertya fényében

Kénytelen vagyok egyre komolyabban venni Márai Sándor napló-feljegyzéseit. Mert egyre inkább bizonyulnak próféciáknak, melyek napjainkban készülnek beteljesedni.

Íme: ötven évvel ezelőtt, mikor még nagyon 1956 elbukásának hatása alatt élt, amikor még a "Szózat"-ot is korrigálni akarta a szétszóródott magyarok akkori állapota szerint, akadt rá a XIX. század nagy dán filozófusára, Kierkegaardra, és az ő prófétikus gondolatait tartotta méltónak a feljegyzésre.

2007. február 2.

Díszpolgárrá választották Kossuth Lajost (I.)

Százhúsz évvel ezelőtt

Kossuth Lajos az 1880-as évekbenKossuth Lajos és Szentes város közvetlennek mondható kapcsolata 1848 őszén kezdődött, a szabadságharc végnapjaiban futó találkozásokkal folytatódott, a kiegyezést követően történt országgyűlési képviselővé, majd díszpolgárrá választásával kiteljesedett. Most ez utóbbival foglalkoznék behatóbban.

2007. február 2.

Egészség, egészség-tudatosság

Napjainkban egyetértés van abban, hogy az egészség nem pusztán a betegség hiánya, hanem a testi, lelki, szociális jóllét állapota (WHO, 1948 alkotmány). Az egészség ebben az értelemben nem passzívan elviselt állapot, hanem tevékeny folyamat. Az egészség fontos eszköz életcéljaink megvalósításához, annak feltétele. Pozitív fogalom, amely a társadalom, a közösségek, valamint egyén erőforrásait, testi-lelki képességeit hangsúlyozza.

2007. február 2.

A Himnuszt énekeltük

Olvasónk írja

Nem ismerek felemelőbb érzést, mint amikor a Himnuszt énekeljük. Kölcsey Ferenc koszorús költőnk és Erkel Ferenc zeneszerző a nemzetté válás, a szabadság dicső eszméitől sarkallva együtt alkották e nemes-veretű művet, Európa legszebb himnuszát. Nem hallottam még ennél fennköltebb dallamokat. E mű méltán lett az egész magyarság imádsága. Költők, zeneszerzők próbálkoztak szebbet, jobbat alkotni, sikertelenül. A Himnusz az egész magyarság szívében él. Jöttek-mentek különböző rendszerek, a Himnusz valamennyit túlélte.

Szemrehányást kaptam, hogy nem tisztelek holmi túlfűtött irredenta eredetű dalművet. Nincsen ilyesmire szükségem, de szerintem senki másnak se. A magyar Himnusz mindnyájunké, szövege rólunk magyarokról szól, vérzivataros és boldog évszázadokról, a magyarok összefogásáról, sorsunkról, jövőnkről. Énekeljük büszkén, teljes szívünkből. A mienk, mindnyájunké, bárhol is élő honfitársainké. A Himnusz összeköt bennünket, nem szétválaszt. Manapság is nagyon aktuális a mondanivalója. Senki sem sajátíthatja ki, senki sem helyettesítheti mással.

Szeretném, ha az iskolákban a Himnuszt az énektanítás és a költészet tanításának legfontosabb feladatává tennék. Érjék el, hogy a tanulók (nem csak alapfokon) szívesen és öntudattal énekeljék és tanulják. Ha valamikor, most is nagyon fontos, hogy összefogjunk a jövőnk érdekében. Az összefogás nélkül nem tudunk felzárkózni Európához.

A Magyar Kultúra Napja tiszteletére másfél évtizede megrendezett gyermek vers, próza és mesemondó versenyünkön a Himnusz éneklése közben ezek a gondolatok jutottak eszembe.

Klubunk alapszabályában a hazafiságra, hazaszeretetre nevelés az egyik legfontosabb célkitűzés. Programjaink megvalósítása során a magunk módján igyekszünk ennek eleget tenni.

Léhi Gábor
Szabadidős SK. elnöke

2007. február 2.

Ötnapos munkahét a tanácsnál

Évfordulók - 2007.

100 éve, 1907. január 27-én Csallány Gábor és Gulyás Pap Etelka mozgalmat indítottak Szentesen egy tüdőszanatórium létesítése érdekében. - Megalakult az Építőiparosok Országos Szövetségének szentesi csoportja. (A tagok száma 35 fő.)

20 éve, 1987. január 27-én elhunyt dr. Mátyás Sándor (1908-1987) nyugalmazott gimnáziumi tanár, Németh László író barátja.

35 éve, 1972. január 27-én 67 éves korában elhunyt Terney Béla (1905-1972) gimnáziumi tanár, 1961-1966 között igazgató, festőművész, a középiskolai kollégium névadója. (A február 2-án megtartott temetésen a volt tanítványok nevében Bucsány György mondott gyászbeszédet.)

115 éve, 1892. január 28-án Sima Ferenc szentesi lapkiadó-szerkesztőt 48-as függetlenségi programmal a tápéi kerület országgyűlési képviselőjévé választották.

115 éve, 1892. január 31-én Törs Kálmánnal szemben Balogh Jánost választották Szentes országgyűlési képviselőjévé.

155 éve, 1852 január folyamán felsőbb utasításra megszűnt az önálló városi rendőrkapitányság; megtiltották a főkapitányi elnevezés használatát. A helyrendőri teendőket a városi tanács hatáskörébe utalták.

175 éve, 1832. február 1-jén Pesten született Buday József (1832-1901) tanító, lapszerkesztő, a Szentesi 48-as Népkör elnöke.

55 éve, 1952. február 1-jén megalakult a Szentesi Építőipari KTSZ.

25 éve, 1982. február 1-jén bevezették az ötnapos munkahetet a városi tanácsnál.

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. február 2.

Légimentő-bázis

Új igazgató a gondozási központban

Január 26-án tartotta ez évi első rendes ülését az önkormányzat képviselő-testülete. A tanácskozás elején jelentette be Szirbik Imre polgármester a hírt: végérvényesen eldőlt, hogy Szentesen kezdi meg működését a Dél-alföldi régió légimentő bázisa. Így július 1-jétől már szállíthatják a helikopterek a betegeket. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően tovább javulnak a Dr. Bugyi István Kórház ellátási körzetéhez tartozó betegek esélyei a gyógyuláshoz.

2007. február 2.

Polgárok bizalma

Új képviselők a testületben

Halmai István 1989. augusztusa óta tagja a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezetének. A fenti időpont az, amióta, mint fogalmaz: a maga lehetőségéhez mérten részt vesz a város és az országos politika alakításában. Aktív politikai közszereplése az előző ciklus kezdetétől datálódik, amikor is külsős tagként beválasztották a meglehetősen széles területet felölelő kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságába.

2007. február 2.

Kereszténység és társadalom Európában

Két fontos kérdéssel indította dr. Papp Erzsébet nyugalmazott gimnáziumi tanárnő a Gondolkodók Klubjának január 24-i beszélgetését a városi könyvtárban. Az első kérdés, melyre a beszélgetés résztvevői feleletet kerestek az volt, hogy az egyházak, a vallások, s kiváltképp a kereszténység milyen hatást gyakorol ma a szentesi társadalomra? A második pedig, hogy a szentesiek milyen hatással vannak a városban megtalálható felekezetekre, gyülekezeti közösségekre?

2007. február 2.

Az egészségügy szolgálatában

Dr. Monoki Erzsébet vette át az emlékérmet Fenyves Ernőtől

A Dr. Bugyi István Kórház az elmúlt héten tartotta ünnepi tudományos ülését a kórház ebédlőjében. Az emlékülés névadója, Bugyi István professzor az állandóságot jelképezi a kórház életében. Az ő és a jelenlegi dolgozók munkája az elmúlt években azt a folyamatos minőségbiztosítást testesítette meg, amire a betegek mindig számíthattak.

2007. február 2.

Kérdések a vizitdíjról

A televíziók, a rádiók és az újságok folyamatosan foglalkoznak a vizitdíj bevezetésével, valamint annak gyakorlati megvalósításával. Mindannyian tisztában vagyunk vele: fizetni fogunk, az azonban nem világos, hogy miért pontosan 300 forintot. Azt is tudjuk, hogy körülbelül 4 millió állampolgár mentesül a díj befizetése alól. Ezek közé azok tartoznak, akik még nem töltötték be a 18. életévüket, a rákos betegek, a dialízisre járó vesebetegek, a veleszületett vérzékenységben szenvedők, a cukorbetegek, a szerv- és szövetátültetésre várók, illetve a transzplantáltak, a HIV-AIDS betegek, a súlyos pszichózisban szenvedők. Arról is értesülhettünk, hogy alanyi jogon jár az ellátás a hajléktalanoknak, a katasztrófa-egészségügyi dolgozóknak. Nem kell fizetnünk a kötelező népegészségügyi ellátásokért, a sürgősségi vagy kötelező gyógykezeléseknek minősülő esetekben, a szűrővizsgálatokon, s többek között a terhesgondozáson és a szülészeti ellátásban résztvevők is mentesülnek a fizetési kötelezettség alól.

2007. február 2.

A fényíró emléke

Fridrich János fényíró Szentes emlékezetének kitörölhetetlen része. Nem csupán azért, mert fényképész műterme néhai Rózsa Gábornak köszönhetően ma, 102 év után is látogatható. Kitörölhetetlenül ott van a fotográfiáin és három leányának fényképein keresztül a szentesi és környékbeli családok életében. Unokája Rágyánszky Sándor a Művészetek Házában tisztelgett emléke előtt.

2007. február 2.

A színház nem játék

Keserű Imre (képünkön) szereti a kettősséget, most is két helyen oktat diákszínjátszókat, a nagy múltú szentesi irodalmi-drámai tagozaton, illetve egy budapesti művészeti iskolában tagozatvezető. Kiváló művészetpedagógiai munkáját ismerték el a magyar kultúra napján, amikor is Hiller István oktatási és kulturális minisztertől átvehette a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói-díjat az Iparművészeti Múzeumban.

2007. február 2.

Nem tudott jó útra térni

A Rózsa Sándorról írott könyve második kiadásának kapcsán látogatott szülővárosába Szentesi Zöldi László újságíró (képünkön). A Keresztény Pedagógusok Társaságának meghívottjaként a XIX. századi betyárvilág legendás, ámde vitatott alakjáról tartott anekdotákkal fűszerezett előadást.

2007. február 2.

A rock-történelem szentesi adaléka

Van egy jó hírem a rock kedvelői számára! Érintőlegesen és áttételesen ugyan, de Szentes is jelen van a magyar rock új történelemkönyvében!

Mert bizony, a fenti minősítést érdemli Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János "A magyarock története 2." című vaskos kötete! Az igen alapos és nagyszabású munka, amely a magyar rock egésze szempontjából a történet második fele, időben a nyolcvanas évektől napjainkig terjedő korszakot fogja át, és valamennyi stílusirányzattal foglalkozik, az új hullámtól (vagyis a punktól) az elektronikáig, beleértve a popzenét is. (A rock fogalmát tehát tágan értelmezik a szerzők, mégpedig a teljesség kedvéért.) Mindenre és mindenkire kiterjed a figyelem, ami és aki számít a műfajban! Ide bekerülni mindenképpen elismerést, rangot jelent.

2007. február 2.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Minimálbér, bérminimum, minimum járulékalap

  1. Minimálbér: 65.500 Ft/hó
  2. Garantált bérminimum

- a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított havi személyi alapbér garantált bérminimuma 2 évnél kevesebb gyakorlat esetében 72.100 Ft/hó

2007. február 2.

Tóni bácsi konyhája

  • Bableves káposztával és kolbásszal
  • Mákos guba
2007. február 2.

A mobilos csalók jól jártak

A Démász tulajdonában lévő transzformátorokat rongáltak meg ismeretlen tettesek az elmúlt napokban. Az egyik berendezést január 20 és 25. között tették tönkre Nagymágocs külterületén. A tolvaj előbb szétszerelte a berendezést, majd abból transzformátor-olajat és réztekercset vitt magával mintegy 300 ezer forint értékben. A másik trafót Szentes külterületén "pucolták ki", itt a rongálási és a lopási kár egymillió forint. Itt is a réz megszerzése volt a cél.

Mezőgazdasági eszközöket és egy csónakot vittek el egy bekerítetlen bökényi tanyából. A január 26. és 29-e között elkövetett bűncselekmény 250 ezer forint kárt okozott a sértettnek.

Mobilt loptak 27-én hajnalban az egyik szentesi szórakozóhelyről. A készülék ára 20 ezer forint volt.

Ismét be tudtak csapni egy hiszékeny "áldozatot" a mobiltelefonos csalók. Egy szegvári hölgyet mobilján hívtak fel, miszerint övé lehet a 9 millió forintos nyeremény, ezért cserébe "mindössze" annyit kell tennie, hogy egy megadott telefonszámot fel kell töltenie 30 ezer forint értékű feltöltő-kártyával. Ismételten felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy ilyen telefonos játékot egyik mobilszolgáltató sem szervez, ennek a "vetélkedőnek" egyedül a csalók lehetnek a nyertesei.

Két autót is feltörtek a nappali órákban a belvárosban 29-én. A járművekből autósrádiót és okiratokat tulajdonítottak el.

Több mint százezer forintot csalt ki egy jóhiszemű szentesitől egy, magát vízóra leolvasónak kiadó 30 év körüli nő. A csaló bement az ingatlanba, ott vízóradíj-tartozás fejében hétezer forintot vett át a sértettől, majd annak figyelmetlenségét kihasználva 105 ezer forint készpénzt tulajdonított el tőle.

H. V.

2007. február 2.

Elszántak a Farkasok

Rövid sporttörténeti múlt-ra tekint vissza a Szentesi Farkasok Utánpótlás Sportegyesülete. Élénk érdeklődés mellett tartották meg a 2006-os esztendő záró és a 2007-es évnyitó összejövetelüket. Janiga László (képünkön jobbról), a Szentesi Farkasok USE elnöke így emlékezett vissza:

2007. február 2.

Repülés az élete

A sport szétágazó tevékenység, és nagyon sokat segít az egészség megőrzésében. A sport egyes ágainak gyakorlása közben megszállottá válhat az ember. A repülés megszállottja Gullay Mihály, aki túl a nyolcadik X-en is aktívan repül, s emellett a repülést is oktatja. A 83 éves sportemberrel beszélgettem.

2007. február 2.

Már Rómában a Szentes

Tegnap este már egy római szállodában tértek nyugovóra a Hungerit-Top Cop-Security női vízilabdázói. A szentesi nők a LEN-kupa következő fordulójának helyszínére csütörtökön délután érkeztek meg. A házigazda rómaiakon és a mieinken kívül az orosz Novgorod és az OSC-Újpest alkotja a kvartettet, amelyből az első két gárda kerül majd a négyes döntőbe. Az azonban biztos, hogy bravúr kell a továbblépéshez, hiszen az olaszok bombaerősnek tűnnek és mondani sem kell, hogy az OSC és a Novgorod is kitűnő együttes. A létező legrosszabb előjelekkel készült a Hungerit az olaszországi kupaküzdelemre, mivel a főpróbán, itthon történelmi vereséget szenvedtek Győri Eszterék az Egertől, majd kiderült, hogy Kotovának nem sikerült beszereznie az itáliai beutazáshoz szükséges vízumot, így ő sem tarthat a csapattal. Szremkó Krisztina vállsérülése sem jött tökéletesen rendbe, ennek ellenére vállalja majd a játékot. Mindezeken túl ott volt még a hétfői viharos erejű szél, amely megbontotta a tanmedence fölötti sátortető rögzítését, ami miatt kissé át kellett rendezni az edzések menetrendjét. Kocsis István edző elutazásuk előtt elmondta, hogy az Eger elleni vereséget követően igyekeztek rendet tenni a fejekben. Hétfőn videózással telt a nap, megtekintették az ellenfelekről készült felvételeket, keddtől kezdve pedig az alkalmazandó taktikai elemek gyakorlása, a fórok kihasználása és a lövések pontosságának javítása szerepelt a programban.

Ami a csoportküzdelmeket illeti, Kocsis szerint roppant nehéz feladat lesz a továbbjutás kiharcolása, ami csak akkor sikerülhet, ha mindenki tudomása legjavát nyújtja három mérkőzésen keresztül. A mester hozzátette azt is, hogy mentálisan a lehető legroszszabbkor jött a női szövetségi kapitánynak, Godova Gábornak a bejelentése, miszerint kihagyja a világbajnokságra készülő 18-as keretből Tóth Andreát és Döme Nórát. Ha mindezeken túl tudna lépni a társaság, és sikerülne kizárólag a mérkőzésekre koncentrálni, akkor szép eredménnyel térhetnének haza. A program: péntek, Szentes-Róma, szombat, 21 óra: Szentes-OSC, vasárnap, 10 óra: Szentes-Novgorod.

H. V.

2007. február 2.

Hungerit-kupa (3)

A Hungerit kupáért városi teremlabdarúgó bajnokság 8. játéknapjának (január 28.) eredménye:

Hungerit I.-Zseba FC 4-3, Mátyás Söröző-Füksz 1-4, MetalCom-R-Mágocs 4-0, Bundás Liba-Fiorello 1-0, Füksz-MetalCom-R 2-1, Nagymágocs-Sugi Team 0-3, Phoenix-Derekegyház 1-2, Közgé-Dream Team 3-0, Bel. Favágók-FC Lorians 3-1, Lődörgők-Rövidzárlat 1-0, Kispályások-Déházi Öregfiúk 0-2, Hungerit II.-Loki 1-4, Felgyő-All In 2-1, JéVék-Biochip 7-1, Rend-őrség-All In 2-0, 10Dollars-Gallér SE 1-5, Rendőrség-Narancs 0-5, FNM-Old Boys 1-3, Spitz-Comix 1-4.

A bajnokság állása a 8. játéknap után

"A" csoport: 1. Old Boys (15), 2. Nagymágocs (15), 3. Comix (13), 4. Sugi Team (10), 5. Spitz (6), 6. FNM (4), 7. Surprice (4), 8. Laver (2).

Góllövő lista

8 gólos: Sándor Zoltán (Nagymágocs), 7 gólos Katona Attila (Old Boys),6 gólos Rúzs-Molnár András (Spitz).

"B" csoport: 1. JéVék (21), 2. Gallér SE (16), 3. Rendőrség (15), 4. All In (13), 5. 10 Dollar (9), 6. Biochip (9), 7. Loki (6), 8. Felgyő (5), 9. Hungerit II. (5), 10. Narancs (0).

Góllövő lista

15 gólos Bertók Gábor (JéVék), 7 gólos Kósa Róbert (Rendőrség), 6 gólos Kaiser Szilárd (Biochip), Lajos Máté (Gallér SE).

"C" csoport: 1. Fiorello (18), 2. Bundás Liba (16), 3. Füksz (13), 4. MetalCom-R (10), 5. Unicum (9), 6. Mátyás Söröző (8), 7. Zseba FC (6), 8. Mágocs (6), 9. Hungerit I. (3). Honvédség visszalépett, eredményeit törölték.

Góllövő lista

10 gólos: Paczuk Zoltán (Mágocs), 8 gólos Szirbik Zoltán (Bundás Liba), 7 gólos Zelenka József (Metal Com-R).
"D" csoport: 1. Belvárosi Favágók (21), 2. Dházi Öregfiúk (17), 3. Kispályások (15), 4. Dream Team (12), 5. Lődőrgők (10), 6. Rövidzárlat (9), 7. FC. Lorians (7), 8. Derekegyház (7), 9. Közgé (6), 10. Phoenix (1).

Góllövő lista

13 gólos: Lekrinszki Gábor (Belvárosi Favágók), 10 gólos Csatordai Róbert (Dházi Öregfiúk), 8 gólos Bodó János (Lődőrgők).

2007. február 2.

Moldvai táncház

A Művelődési Központ és az Új Hajtás 102 ifjúsági közösség szervezésében moldvai táncházba várják az érdeklődőket február 9-én, pénteken 19 órakor. Az ifjúsági házban tartandó rendezvényen közreműködik a Napraforgó együttes, Hatvani Zsolt (furulya, kaval, ének), Prihoda Eszter (hegedű, ének), Szabó Zsolt (koboz, ének).

2007. február 2.

Vereség a rangadón

A Szentesi Kinizsi NB II-es férfi asztalitenisz csapata hazai pályán látta vendégül a Szegedi ATSK együttesét. A megyei rangadó nem hozott szerencsét a gárdának. A vendégek 13-5-re győztek. Pontszerzők: T. Nagy-Zoltai páros, Simon Viktor, Erdész Tibor, T. Nagy Zsolt, Zoltai Zoltán 1-1-1-1-1.

2007. február 2.

Visszavágni az elődöntőért

Szép győzelmet aratott a Legrand-MetalCom Szentes az Első Beton otthonában az újszegedi sportcsarnokban. Az előzetes hírek arról szóltak, hogy a Beton remek formában van, amit az is igazolt, hogy a tabellán megelőzték a mieinket. Az összecsapás talán a bajnokság leggyorsabb góljával kezdődött, már 12 másodperc után vezettek a hazaiak.

Szarvas Zsolt azonban viszonylag rövid időn belül egyenlített, ám a Szegedet nem lehetett megállítani, az első játékrészben még háromszor találtak a szentesi kapuba. A szünet előtt szerencsére Koncz révén két gólra felzárkózott a Legrand, ami lélektanilag rengeteget számított. A fordulás utáni húsz perc a Szentesről szólt, ebben a félidőben hatszor találtak be a vendéglátók kapujába, és őrizték meg sajátjukat a góltól. Koncz Zsolt a csapat játékos-edzője arról beszélt lapunknak, hogy a borzasztóan rossz kezdés, és az azt követő egyéni hibák sorozata miatt tudott több gólos előnyt szerezni a Beton. A játékkal ebben az időszakban sem volt probléma, 1-4 után pedig teljesen átvette az irányítást a Legrand. A második félidőben nyújtott teljesítmény pedig önmagáért beszél, megérdemelt volt tehát a győzelem. A nyolc gólból hármat Szarvas, kettőt Erhardt, Kerepeczki, Koncz és Jernei pedig egyet-egyet szerzett.

Hétfőn este 20 órakor az idei kupaelődöntő visszavágójának is tekinthető bajnoki mérkőzést rendeznek a sportcsarnokban. A Legrand ezen a napon a Kanárikat fogadja, az emlékezetes hoszszabbításos vereségért itt az alkalom a visszavágásra.

H. V.

2007. február 2.

Zászlóalj a műszaki dandárból

A megszűnt Szárazföldi Parancsnokság alárendeltségéből a haderőreform részeként január 1-jén megalakult Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségébe került a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár január 29-én.

2007. február 2.

Ismét tizennyolc

Az elmúlt heti, Honvédtól elszenvedett hazai 18-5-ös vereséget követően, az eredményt lekopírozva kaptak ki szerdán este a fővárosban a másik hazai sztárcsapattól, aVasastól a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdázói.

Ahogy arra számítani lehetett, igyekezett gyorsan eldönteni a két pont sorsát a Vasas, ami nem okozott különösebb nehézséget az angyalföldieknek. Az első negyed után 6-1-re, félidőben pedig már 12-2-re vezettek a hazaiak. A következő kétszer nyolc percben lassított a Vasas, ennek köszönhetően két szoros negyedet (2-1,4-2) játszhatott a Legrand. A 18-5-re végződött találkozón a mieink közül Torday és Vígh kétszer, míg Herczeg egyszer volt eredményes. A szerdai fordulót követően hosszú szünet következik a bajnokságban a közelgő melbourne-i, március 18-án kezdődő világbajnokság miatt. A Szentes legközelebb április 7-én játszik bajnokit, ekkor az Eger látogat majd a ligeti uszodába. A fiatalok azonban nem pihennek, hiszen kezdődnek a Komjádi-kupa küzdelmei. Február 3-án és 4-én Egerben a házigazdákon kívül a Szegeddel és a Szolnokkal mérkőznek meg a szentesi vízilabdázók. A négy csoport első két helyezettje jut tovább a negyeddöntőbe, ahonnan oda-visszavágós alapon jutnak tovább a csapatok. A negyeddöntőket február 10-én és 17-én, az elődöntőket 24-én, a bronzmérkőzést és a döntőt 25-én bonyolítják le.

H. V.

2007. február 2.

Nem vagyunk előrelátóak

Szupera Pál építész véleményét idézem. A Petőfi u. 12. L alakú lakó- és üzletépület viharkárára is vonatkoztatható.

Január 29-én a Petőfi utcán, a gépcserepeket lesöpörte a szél. Az elmozdult fennmaradt cserepeket a tűzoltók rakták vissza, 13 óra körül. Arra gondoltam, a tűzoltók veszélyes munkakörökben sokat dolgoznak. Ezt a feladatot nem kellett volna elvégezniük, ha a tetőszerkezet falon kívüli részeit alól deszkával befedik. Idős építőmunkások mondták, a munkát úgy kell elvégezni, hogy nyugodtan alhassunk.

Szupera Pál irányításával épültek a 60-70-es években: Apponyi, Kossuth téri lakások, gyógyfürdő, Zöldért, Kontakta, Petőfi Szálló felújítása. A létesítményeket sorolni lehetne. Tisztelettel gondolok, gondolunk rá.

Kátai Ferenc

2007. február 2.

Családi események

Született:

Gere Antalnak és Ka-nász-Szabó Mónikának (Bercsényi u. 31.) Dániel, Csonka Zsoltnak és Varga Tündének (Németh L. u. 8.) Zsolt, Busi Bálintnak és Sztanó Erzsébetnek (Lázár V. u. 29.) Bendegúz, Holman Istvánnak és Usztrunul Szilviának (Kossuth u. 12.) Dóra, Nagy Balázsnak és Polyák Zsuzsannának (Baross u. 7/A) Csillag Róza, Gulyás Istvánnak és Huszka Évának (Csongrád, Orgona u. 8.) Dorina, Antal Tibornak és Vass Ilonának (Csongrád, Jókai u. 37.) Flóra Sára nevű gyermeke.

Elhunyt:

Szolga Gézáné Molnár Mária (Balogh J. u. 8/A), Blazsej Józsefné (Bocskai u. 8.), Gyovai Jánosné Németh Mária (Csongrád, Árvíz u. 16.).