2007. február 2.

Egészség, egészség-tudatosság

Napjainkban egyetértés van abban, hogy az egészség nem pusztán a betegség hiánya, hanem a testi, lelki, szociális jóllét állapota (WHO, 1948 alkotmány). Az egészség ebben az értelemben nem passzívan elviselt állapot, hanem tevékeny folyamat. Az egészség fontos eszköz életcéljaink megvalósításához, annak feltétele. Pozitív fogalom, amely a társadalom, a közösségek, valamint egyén erőforrásait, testi-lelki képességeit hangsúlyozza.

Az egészséget alapvetően 4 tényező határozza meg: az örökletes, genetikai tényezők, a környezeti tényezők, az életmód és az egészségügyi ellátó rendszer működése.

Korunkban két stratégiának tulajdonítanak meghatározó szerepet az életminőség jelentős mértékű javításában: a genetikai állomány megváltoztatásának és a magatartás-változásnak.

A genetikai beavatkozással járó - napjainkban igen csak gyermekcipőben jár - gyógyítás hatalmas lehetőségeket nyit az emberi szenvedés elkerülése, megelőzése irányába. De téves lenne azt gondolni, hogy a genetika fejlődése minden problémánkat megoldja, és nem lesz többé betegség, sőt késleltethető a halál is.

A hazai tendenciák a fiatalok egészségmagatartása terén kedvezőtlenek. Az egészségre káros, ún. kockázati magatartások terjedése járványos méreteket ölt. Aggasztó tény például, hogy a fiatalok - gyermekek egyre korábbi életkorban kezdenek dohányozni, hogy közöttük egyre több a lány. Az alkoholt és a dohányzást sokan a társas élet elmaradhatatlan kellékeinek tekintik. A fiatalok között egyre elfogadottabb, hogy a drogok az unalom és a stressz elűzésének alkalmas eszközei.

Az egészségtudatosság a magatartás ellenőrzésének, kézben tartásának az a formája, amikor az egészségünket hosszú távon befolyásoló döntéseket hozunk. A valódi tudatosság azt jelenti, hogy olyan döntésekre is készen állunk, amelyek a jelenben esetleg lemondással járnak, s erőfeszítéseink csak hosszú távon térülnek meg.

A káros, s olykor kóros következményekkel járó magatartás megváltoztatásának eredménye hosszú távon nem kizárólag a betegségek elkerülése, hanem az önbecsülés növekedése is. A kontroll megszerzése kulcs a boldogsághoz, ahhoz hogy ne csak létezzünk, sodródjunk, hanem jól is érezzük magunkat a világban.

Berezvai Debóra
ifjúsági védőnő