2007. február 2.

Tóni bácsi konyhája

Bableves káposztával és kolbásszal

Hozzávalók: 40 dkg száraz tarkabab, só, 1 fej hagyma, 2 babérlevél, 30 dkg savanyú káposzta, 20 dkg sárga és fehérrépa, 20 dkg zellergumó, 1 szál parasztkolbász (25 dkg), 5 gerezd fokhagyma, liszt, pirospaprika, olaj vagy zsír.

Elkészítése: A babot enyhén sós vízben feltesszük főni és pár perc főzés után leöntjük a levét. Újra bő hideg vízbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a babérlevelet, megsózzuk és 20 percig főzzük. Ekkor beletesszük a megtisztított, kockára vágott zöldségeket valamint a savanyú káposztát és tovább főzzük. Közben a kolbászt felkarikázzuk, serpenyőben pirosra sütjük és ezt is a leveshez adjuk. A lisztből, a zsiradékból, a pirospaprikából és a zúzott fokhagymából rántást készítünk. Ha levesben minden puhára főtt, berántjuk a levest és alaposan kiforraljuk. Tejföllel és erős paprikával kínáljuk.

Mákos guba

Kelt tésztát készítünk és abból hosszú, virsli vastagságú rudakat sodrunk. A tésztát csigaszerűen összetekerve egy kivajazott lábasba tesszük és megsütjük. Az így elkészített gubatésztát kiszárítjuk és közepesen hosszú darabokra vagdaljuk. Leforrázzuk édes, cukros tejjel. Ha a tészta jól megszívta magát a tejet leöntjük róla majd megszórjuk darált mákkal és forró mézet csurgatunk rá. Melegen fogyasztjuk.