2007. február 2.

Polgárok bizalma

Új képviselők a testületben

Halmai István 1989. augusztusa óta tagja a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezetének. A fenti időpont az, amióta, mint fogalmaz: a maga lehetőségéhez mérten részt vesz a város és az országos politika alakításában. Aktív politikai közszereplése az előző ciklus kezdetétől datálódik, amikor is külsős tagként beválasztották a meglehetősen széles területet felölelő kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságába.

- Innen merítettem némi tapasztalatot a testületi munkához - mondja. - Bátyám hoszszú éveken át tagja volt a helyi képviselő-testületnek. Az üléseken, úgymond civil megfigyelőként gyakran jelen voltam. Lényegében ez is inspirált arra, hogy megmérettessem magam a választásokon. Először vettem a bátorságot, hogy egyéniben elinduljak. Sok pozitív élmény fűződik a jelöltséghez, az idő alatt sok embert megismerhettem, megtisztelő volt az emberek bizalma. Igaz, a 3-as választókörzetben 101 szavazattal maradtam el Baranyi Imre képviselőtársamtól, de ennek számos összetevője van. Egyike az, hogy a polgári-keresztény értékeket valló szavazóbázison ketten indultunk jelöltek, Gilicze Andrással vettük el egymás elől a szavazatokat. A 2006-os választás mutatja azt, hogy míg a korábbi ciklusban nem volt egyéni választott képviselője a Fidesz-KDNP összefogásnak, a legutóbbiban már négy jelöltünk győzött. A polgári oldalé "lett" a városközpontban található ötösön kívül Lapistó, Dónát, a Nagyhegyi városrész, Veresegyház, Kajánújfalu. Tehát a peremkerületek, ahova a város kisebb figyelmet fordított.

- A KDNP helyi vezetőjeként és a Fidesz MPSZ szövetségeseként a kompenzációs lista második helyéről került be a testületbe. Milyen feladatot vállalt az önkormányzatban?

- A városrendezési, - fejlesztési és környezetvédelmi bizottság tagjaként izgalmas feladatot kaptam. Ami nem tetszik, az egész önkormányzatra igaz, így a bizottságra is, az a tévedhetetlenség látszata. Képviselőtársaim egyike-másika nem igazán fogékony a javaslatainkra, erőből politizálnak. Sokszor azok viszik a hangsúlyt, akik már a rendszerváltás előtt is pártpolitikai funkciókat láttak el. Már-már az az érzésem, hogy bizonyos értelemben Szentesen nem történt igazi rendszerváltás. A másik: amióta politikával foglalkozom, vallom azt, hogy független jelölt nincs, a helyi önkormányzatban magát függetlennek tituláló képviselő is valamilyen irányba elmozdul. Gyakran azt tapasztalom, hogy szavazataival, a testületben végzett munkájával elkötelezte magát a baloldallal.

- Felmerülhet a kérdés: Önök talán tévedhetetlenek?

- Nem vagyunk azok, de nem is szavazzuk meg a lakosságot megszorító Gyurcsány-csomagot, mint például a polgármester úr a Parlamentben. Ma már az MSZP-ben is mind többen vannak, akik szembeszállnak a miniszterelnök lakosságot megnyomorító intézkedéseivel.

- Térjünk vissza a helyi önkormányzathoz. Milyennek látja az erőviszonyokat a helyhatóságban?

- Gyakorlatilag nincs esélyünk. Törekedhetünk, érdemi munkát végezhetünk, építő javaslataink lehetnek. Az előzőben is nyolc képviselőnk volt, most is nyolc van. Akkor mind listán, most négy egyéniben. Csak a megosztás változott. Általában 16-8 arányban szavaznak le bennünket. Nem mondom azt, hogy reménytelen a helyzetünk, a lakosságot képviselnünk kell, hiszen sok szentesi ember gondolta úgy, hogy a mi oldalunkon látja a megoldást az ország, a nép bajainak orvoslására.

L. J.