2007. február 2.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Minimálbér, bérminimum, minimum járulékalap

  1. Minimálbér: 65.500 Ft/hó
  2. Garantált bérminimum
    - a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított havi személyi alapbér garantált bérminimuma 2 évnél kevesebb gyakorlat esetében 72.100 Ft/hó- a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított havi személyi alapbér garantált bérminimuma 2 éves gyakorlat esetén 75.400 Ft/hó
    - az 50 év feletti munkavállalót garantált bérminimuma 75.400 Ft/hó
  3. Minimum járulékalap
    A biztosított foglalkoztatója a társadalombiztosítási járulékot havonta legalább 131 000 forint minimum járulékalap - részmunkaidő esetén ezen összeg arányos része - után köteles megfizetni.

Pénzkezelés

A pénzkezelési szabályzat rendjének megsértése esetén az adózó 500 ezer forint öszszegű mulasztási bírsággal sújtható azzal, hogyha az adózó az adóhatóság felhívására sem tartja be a pénzkezelési szabályzatában foglaltakat, a kiszabott bírság kétszeresének megállapítására van lehetőség.

A számviteli törvény meghatározza azokat a legfontosabb kérdésköröket, amelyekről a pénzkezelési szabályzatban mindenképpen rendelkezni szükséges (többek között a készpénzforgalom lebonyolításának rendjét, a napi készpénz záró-állományának maximális mértékét, továbbá a készpénzzel kapcsolatos ellenőrzési, bizonylatolási és nyilvántartási kérdéseket).

Elszámolásra kiadott előlegek

Az új szabályozás szerint a 30 napot meghaladóan fennálló előleget kamatkedvezmény miatti adó terheli (a kamatkedvezmény 44 %-a). Az adót munkavállaló esetében a magánszemélynek, egyébként a kifizetőnek kell megfizetni.

Adókedvezmény az elektronikus bevallásra

A jelentősen megnövekedett adminisztrációs feladatok miatt jelentkező többletköltségek kompenzálására új adókedvezményt vezettek be. A 4 M Ft árbevétel alatti vállalkozás ha nem maga végzi a könyvelést, a képviselőnek kifizetett díj 15%-ával csökkentheti a fizetendő adóját. A szja szerint adózó aki maga végzi ezeket a feladatokat, a 2006/2007 évben vásárolt számítástechnikai eszközök után elszámolt értékcsökkenési leírás és az internetköltség együttes értékének 10%-ával csökkentheti a fizetendő adót.

EVA-s vállalkozó (szintén 4 M Ft alatt) a kifizetett díj 60 %-ával vagy a 2006/2007 évben vásárolt számítástechnikai eszközök értékének 20 %-ával és az internetköltség 40 %- ával csökkentheti az EVA alapját.

Foglalkoztatási támogatások változása

Egységes lesz a foglalkoztatási támogatási rendszer. Megszűnnek a több jogszabályban párhuzamosan szabályozott támogatások jelenlegi bértámogatások a munkabér, illetve annak járulékai különböző százalékai erejéig igényelhetők. Az új bértámogatás csak a meghatározott, hátrányos helyzetűnek minősített személyi kör foglalkoztatásához, legfeljebb 12 hónapig folyósítható, maximum a munkabér és járulékai együttes összegének 50, illetve 60 százalékáig.