2007. február 2.

Repülés az élete

A sport szétágazó tevékenység, és nagyon sokat segít az egészség megőrzésében. A sport egyes ágainak gyakorlása közben megszállottá válhat az ember. A repülés megszállottja Gullay Mihály, aki túl a nyolcadik X-en is aktívan repül, s emellett a repülést is oktatja. A 83 éves sportemberrel beszélgettem.

- Hogyan kezdődött? Mi vonzotta a repüléshez?

- 1938-ban alakult meg Szentesen a Cserkész Repülő Egyesület. Egy évvel később a felső csordajáráson elkészült a repülőtér. Megépült a betonhangár, ezzel kapcsolatban voltak bemutatók. Gyerekként kint voltam, megragadott. Az első adandó alkalommal, mikor közel voltam a 15 évemhez, akkor éppen indult Szentesen egy nyári tábor, ahol a harmincegy néhány fős csupa kezdő ifjonc nevezett be. Én is közöttük voltam, s abban az évben (1939) augusztusban az első vizsgát letettem.

1942-ben érettségiztem. Majd repülő akadémiára vonultam be, hadnagyként végeztem 1944-ben. A háború után, amikor Szentesen ismét megindult a repülés, akkor csatlakoztam hozzájuk. Több-kevesebb megszakítással, tekintve, hogy "nem voltam megbízható" így hol engedtek repülni, hol nem. Majd következett egy hosszú kihagyás. 1992-ben egy kis csapat összeállt és elhatároztuk, hogy csinálunk egy repteret, s megpróbáljuk újraindítani a repülést, azóta folyamatosan repülök.

- Néhány évtizeddel ezelőtt népszerű volt a repülés. Sok vitorlázó repülő tanfolyamot indítottak. Napjainkban mi a helyzet?

- Az a helyzet, hogy nincs támogatás. Mindenki csak a saját pénztárcája szerint repül. Egy kezdőnek, bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy elinduljon a repülés útján, s meg tudja szerezni a repüléshez szükséges engedélyeket. Mi öregebbek könnyebben vagyunk. Nekünk nem kerül annyiba a repülés, mint egy kezdőnek. Mi dolgozunk érte.Minden gép egyéni tulajdon. A klubnak sajnos nincs gépe.

- Milyen pilótákat oktat?

- Kezdő vitorlázógép vezetőket. Erre van engedélyem.

- A repülés egyik feltétele a tökéletes egészségi állapot. Túl a nyolcadik ikszen, azt mondják tompulnak a reflexek. Mennyire tudja magát fitten tartani, hogy megfeleljen az előírtaknak?

- Az biztos, hogy tompulnak a reflexek, de az ember ezzel együtt él, s minden mozdulatánál beszámítja, s így tud fitt maradni. Meg vagyok győződve, hogy ez genetikai adottság is. Még most is úszom, s ez is segít.

- Meddig lehet ülni a botkormány mögött?

- Addig még az évenkénti orvosi vizsgán az orvosok azt nem mondják, hogy elég.

- Ha újra születne akkor is repülne?

- Biztos. A repülés az életem.

Dunás V. Zoltán